Totul despre Crăciuniță sau Steaua Crăciunului. Cum să o păstrezi înflorită tot anul

crăciuniță
IMAGO

Crăciunița, Steaua Crăciunului sau, pe numele ei științific, Euphorbia pulcherrima (cunoscută și sub denumirea de Poinsettia) este o plantă de apartament extrem de ușor de îngrijit. 

Crăciunițele au ramuri pendulare compuse din frunze verzi plate și produc flori roșii, roz, albe sau violet care înfloresc la capătul acestor ramuri (care pot ajunge până la 90 cm). Fiecare floare, care este de obicei de aproximativ 7 cm lungime, durează câteva zile, deși întreaga perioadă de înflorire durează de obicei aproximativ două săptămâni.

Despre Crăciuniță

Poinsettia, adesea numită steaua Crăciunului este o specie de euforbia (euphorbia pulcherrima). Provine din Mexic, unde este de fapt un arbust veșnic verde care poate ajunge la înălțimi de până la 6 metri. Poinsettia pe care o cunoaștem drept Crăciuniță formează frunze mari și colorate aranjate în rozete la capătul tulpinilor. Aceste petale colorate nu sunt florile plantei. Ele sunt bractee.

Aceste bractee sunt întotdeauna roșii. Cu toate acestea, există culturi cu bractee crem-alb, galbene, roz sau variate. Poinsettia cu frunze albastre, argintii sau aurii, pe de altă parte, nu apar natural - acestea sunt colorate artificial. 

Citește și
club
Tinerii care au petrecut Sarbatorile in club, cu craciunite. "Ce-mi doresc cel mai mult? Sa iau BAC-ul!"
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Florile poinsettiei sunt de fapt micile formațiuni galben-verzui din mijlocul stelei de frunze, care pot fi confundate cu pistili.

Dacă vrei să cumperi o poinsettia de lungă durată, asigură-te că micile flori din centrul bracteelor sunt încă închise și nu au fost pulverizate cu culoare.

Cum să îngrijești o Crăciuniță

Relativ ușor de cultivat, poinsettia necesită totuși un minim de atenție pentru a te asigura că prosperă.

Lumină

Poinsettia iubește lumina, dar nu soarele direct. Florile durează mult mai mult la temperaturi între 18 și 20°C decât în camere foarte calde. Dar atenție: poinsettia este, de asemenea, sensibilă la frig și curenți de aer.

Apă

Udă poinsettia puțin, deoarece euphorbia pulcherrima nu tolerează deloc excesul de apă. În funcție de dimensiunea ghiveciului și umiditate, este cel mai bine să oferi plantei apă la fiecare șapte până la zece zile. Solul poate să se usuce puțin între udări. Dacă frunzele devin galbene și cad, rădăcinile sunt prea umede. Dacă frunzele poinsettiei atârnă, în special în plin soare, planta este prea uscată. Întotdeauna pune ghiveciul pe o farfurie pentru a permite excesului de apă să se scurgă.

Primăvara, după perioada de înflorire - în jurul lunii martie - poinsettia poate fi păstrată aproape complet uscată timp de o lună. În sezonul de creștere, din aprilie până în toamnă, ar trebui udată din nou cu multă apă călduță. Rădăcinile trebuie să fie întotdeauna umede și să nu se usuce niciodată, altfel creșterea se va opri. Iarna, udă poinsettia doar puțin.

Temperatură

Cu excepția verii, ține Crăciunița în interior, la o temperatură între 18 și 21°C, aproape de o fereastră, pentru a beneficia de lumină. Totuși, atenție la curenții de aer.

Toxicitate

Toxicitatea poinsettiei este un subiect controversat. Știm că poinsettia aparține familiei euphorbia, care conține un latex care poate fi iritant pentru piele. Cu toate acestea, forma sălbatică este cunoscută pentru concentrația sa ridicată de toxicitate. Hibrizii disponibili comercial, pe de altă parte, nu sunt foarte toxici. Cu toate acestea, consumul de părți ale plantei de către copii sau animale de companie poate provoca simptome precum iritații ale pielii, vărsături sau diaree. Pentru siguranță, este cel mai bine să ții planta departe de animalele de companie și copiii mici sensibili la alergii.

Boli, dăunători și paraziți

Îngălbenirea sau ofilirea frunzelor Crăciuniței este de obicei rezultatul curenților de aer rece. Solul constant umed cauzează putrezirea rădăcinilor și mucegaiul gri. Taie imediat frunzele afectate și îndepărtează-le cu grijă pentru a preveni răspândirea sporilor fungici. Afidele preferă să infesteze lăstarii tineri. Uscarea excesivă a aerului poate duce la formarea insectelor.

Replantare

Poți replanta poinsettia în fiecare an, primăvara sau vara. Folosește un ghiveci nou, puțin mai mare decât cel vechi. Dacă ghiveciul este prea mare, poinsettia va dezvolta multe frunze, dar mai puține flori și bractee. Dacă, pe de altă parte, este păstrată ca un bonsai într-un spațiu limitat pentru rădăcini, va rămâne compactă și - cu îngrijirea corespunzătoare - va înflori foarte bine.

Cum să păstrezi Crăciunița tot anul roșie

Poinsettia este o plantă foarte populară, pe care mulți români o au în casă. Are frunze verzi închise și "bractee" roșii care înconjoară florile galben-verzi în decembrie și ianuarie. Sunt folosite frecvent pentru decorarea casei de Crăciun. Originară din Mexic, poinsettia poate fi dificil de păstrat în viață după Crăciun și majoritatea sunt aruncate după ce bracteele roșii s-au ofilit și sărbătorile s-au încheiat.

Totuși, cu puțină grijă și atenție, este posibil să menții poinsettia în viață pe tot parcursul anului și chiar să încurajezi formarea bracteelor roșii și a florilor în timp pentru Crăciunul următor.

Nu este ușor să faci poinsettia să înflorească din nou, dar dacă ești pregătit pentru o provocare, urmează cu atenție acești pași:

După Crăciun, începe să hrănești Crăciunița cu un îngrășământ lichid bogat în potasiu, cum ar fi îngrășământul pentru roșii.

În aprilie, taie planta și adu-o înapoi la aproximativ 10 cm și menține o temperatură de 13°C. La începutul lunii mai, replantează poinsettia într-un ghiveci puțin mai mare cu compost proaspăt, fără turbă și pe bază de pământ, apoi păstreaz-o într-un loc fără curenți de aer, ferit de lumina directă a soarelui, asigurându-te că temperatura nu depășește 18°C.

Poinsettia dezvoltă flori și bractee colorate atunci când lungimea zilei scade. Acest lucru se întâmplă în mod natural în decembrie, dar pentru a încuraja înflorirea până la Crăciun, va trebui să mimezi scurtarea zilei mutând poinsettia într-un loc întunecat și fără curenți de aer timp de 12 ore pe zi, începând din noiembrie. Menține o temperatură constantă de aproximativ 18°C și asigură-te că nu este expusă la lumină artificială în acest timp.

După ce Crăciunița a început să înflorească, pulverizează zilnic frunzele pentru a le menține în cea mai bună formă cât mai mult timp posibil.

Articol recomandat de sport.ro
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Citește și...
Moş Crăciun și Crăciunița au ajuns la Târgoviște, cu un alai de personaje desprinse din povești
Moş Crăciun și Crăciunița au ajuns la Târgoviște, cu un alai de personaje desprinse din povești

Vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti a răsunat, vineri seară, de chiote de veselie. Moş Crăciun a ajuns la Târgoviște, cu un alai de personaje desprinse parcă din cărţile de poveşti. Bineînţeles, nu au lipsit nici doamna Crăciun, nici spiriduşii.  

Tinerii care au petrecut Sarbatorile in club, cu craciunite.
Tinerii care au petrecut Sarbatorile in club, cu craciunite. "Ce-mi doresc cel mai mult? Sa iau BAC-ul!"

Mos Craciun a avut mult de munca anul acesta. Dupa ce a pus cadouri sub pomii impodobiti, i-a cautat pe tineri prin cluburi, unde le-a lasat cate o Craciunita sau le-a promis ca in 2017 le va indeplini dorintele.

Misiune speciala pentru pompierii din Bistrita
Misiune speciala pentru pompierii din Bistrita

Salvatorii au fost solicitati aseara sa-l aduca, in siguranta, pe Mos Craciun la zeci de copii care au fost cuminti. Sania a fost inlocuita cu o autospeciala, iar Craciunita a fost coborata dintr-un turn cu ajutorul unei scari speciale de interventie.

Spiritul Craciunului in cluburile timisorene. Momente magice la karaoke sau cu Miss Craciunita
Spiritul Craciunului in cluburile timisorene. Momente magice la karaoke sau cu Miss Craciunita

Pe langa concertele de Craciun, weekendul acesta aduce in dar petrecaretilor evenimente cu specific de sarbatoare.

Miss Craciunita 2010! Impodobite ca bradul si sclipicioase ca beteala
Miss Craciunita 2010! Impodobite ca bradul si sclipicioase ca beteala

In general, Craciunita se distinge prin misiunea ei de ajutor al Mosului. Numai ca, in cazul nostru, domnitele asteapta sa fie intai remarcate pe podium.

Recomandări
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Nouă avertizare de ploi torențiale în județe deja devastate de inundații. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, o avertizare Cod galben de ploi torenţiale, valabilă joi, 19 septembrie, în nouă judeţe.

Compania Gold Apollo a anunțat că pagerele care au ucis membri Hezbollah în Liban și Siria au fost fabricate în Ungaria
Compania Gold Apollo a anunțat că pagerele care au ucis membri Hezbollah în Liban și Siria au fost fabricate în Ungaria

Compania taiwaneză Gold Apollo a anunțat miercuri că și-a autorizat marca pe pagerele care au explodat în Liban și Siria, dar că o altă companie cu sediul în Budapesta le-a fabricat.

Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”
Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”

Inundațiile care au lovit România și alte state din Europa Centrală și de Est au ajuns subiect de dezbatere în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.