Tot mai mulți români se refugiază în jocurile video pe timp de pandemie. Ce spun cifrele

Ultima actualizare: 14-11-2020 20:05

Pe timp de pandemie, fiecare încearcă să îşi găsească un refugiu, iar tot mai multe persoane jocurile video, dovada că aproape 8 milioane de români au încercat cel puţin unul în ultimele trei luni.

În plus, femeile au ajuns să se joace aproape la fel de mult ca partenerii lor.

Gabriela are 32 de ani şi este casieră la un supermarket. De când cu restricţiile, şi-a instalat pe telefonul mobil mai multe jocuri. Le prefera pe cele de cărţi, rummy sau de strategie. În schimb, soţul ei alege unele cu ceva mai multă acţiune.

Gabriela Balogh: „Când a fost starea de urgenţă, stăteam acasă şi mă jucam, că n-aveam ce să fac. Ne punem, ne mai jucăm, el cu jocurile lui, eu cu ale mele, ne trece timpul. Când sunt liberă, cam o zi întreagă, am o zi în care mă joc”.

Şi Ruxandra împărtăşeşte aceeaşi pasiune cu soţul ei, mai ales de când a început să lucreze de acasă.

Ruxandra Isvoranu: „Să fim serioşi, vieţile noastre au devenit destul de plictisitoare în ultima vreme, cel puţin în ultimele luni, şi atunci mă joc permanent, caut să explorez lumi noi, caut aventura, caut să leg prietenii noi, chiar dacă în mediul virtual”.

Din cei aproape 8 milioane de jucători români care au între 15 și 64 de ani, 52% sunt bărbați, potrivit primului studiu de acest gen făcut în România.

Cătălin Butnariu, președintele Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România: „Comportamentul este diferit, fetele se joacă foarte mult pe telefon şi tablete, femeile se joacă puzzle sau arcade, iar bărbaţii în mod particular jocuri de acţiune şi RPG, role-playing games”.

Radu Necula, directorul unui studio de jocuri video: „S-a văzut o creştere în primul rând a numărului de jucători noi, dar şi a timpului petrecut, deci undeva la 20 la sută jucători noi, iar timpul petrecut a crescut cu undeva la o oră şi jumătate pe săptămână”.

7 din 10 jucători au ca motiv principal dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru 5 din 10 jocurile sunt un hobby. 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală. Psihologii spun însă că trebuie să dozăm cu atenţie timpul petrecut în lumea virtuală.

Denisa Marchiș, psiholog: „Dependența de jocuri video apare în general când persoana începe să joace în mod abuziv, când acestea afectează calitatea vieţii persoanei şi când persoana pierde astfel controlul asupra ceea ce face”.

Specialiştii recomandă mai degrabă jocurile de societate pentru toţi membrii familiei, adulţi şi copii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO