Terasele sunt pline, în timp ce restaurantele nu au clienți: „Nu au vrut să intre, era frig și au cerut pături”

×
Codul embed a fost copiat

Oamenii se tem de boală, nu neapărat de amenzile pentru încălcarea restricțiilor.

O dovedește faptul că după ce a fost permisă deschiderea restaurantelor și în interior, acestea sunt mai mult goale. Clienții evita să stea o perioadă mai lungă de timp într-un spațiu închis, alături de alți oameni, fără mască. De altfel, asociațiile din industria ospitalității estimează că 4 din 10 români, care obișnuiau să iasă în oraș, nu mai fac asta.

Într-un bistro din centrul Capitalei, anul trecut, în aceeași perioadă, interiorul arăta așa: toate scaunele meselor ocupate și o lejeritate a oaspeților lesne de înțeles.

Proprietarul Radu Dumitrescu mărturisește că atmosfera pe care o vedea seară de seară între cei patru pereți ai bistroului de atunci nu mai seamănă deloc cu ceea ce e astăzi.

Radu Dumitrescu, chef bucătar, proprietar bistro: „Având terasă n-a vrut nimeni să stea în interior. Deși este terasa plină, deși țin minte că anii trecuți când era terasa plină oamenii doreau să stea și în interior, acum nu vrea nimeni în interior și preferă să aștepte sau să lase un număr de telefon și să-i sunăm noi când se eliberează o masă. Am avut un eveniment privat și era frig și au cerut pături, nu au vrut să intre, ceea ce mi se pare explicabil, nici eu nu aș sta în interior, aș sta, dar nu în locuri aglomerate.''

Citește și
restaurante inchise
Se închid restaurantele în Bacău, Arad, şi Bistriţa-Năsăud. Patronii spun că nu mai pot să își păstreze angajații

Nu există cerere. Tocmai acesta este motivul pentru care, deși autoritățile au anunțat deschiderea restaurantelor în interior la 1 septemebrie, Radu a ținut ușile închise și își primește oaspeții doar pe terasă.

Radu Dumitrescu: „La cum evoluează epidemia, 80% în mintea mea a încolțit ideea de a nu deschide în interior. Pare un circ prost: te ridici de la masă, pui masca, te duci, pui mască și e un stres, pentru că vara asta a fost ok, dar eu am gătit puțin, pentru că am stat jandarm printre oameni, ca polițistul: „Purtați masca, nu vă ridicați” și nu știu ce va fi iarna asta pe interior. Menirea noastră, a ăstora de avem cârciumi, trebuie să facem să se simtă safe. Apoi, dacă faci să fie safe înseamnă că o masă de 3 acolo, încă una de 2 și asta nu e afacere, că nu poți să-i obligi să-ți consume mult.”

Și un mic restaurant deschis în urmă cu trei luni, în plină pandemie, unde doi bucătari, ambii și proprietari, gătesc doar tacos după o rețetă mexicană cu moară proprie în subsol încă se lasă pe mâna vremii. Vând zilnic peste 200 de tacos, adică peste 600 de tortillia făcute manual clienților în fața restaurantului la cele 3 mese scoase pe trotuar sau la pachet.

Pentru interior cererea este nesemnificativă. La iarnă vor investi din nou în încălzitoare afară, iar interiorul va fi transformat doar în mese înalte și se va mânca în picioare pe repede înainte.

Cristi Dăscăleanu, chef proprietar: „Avem un spațiu foarte mic.”

Reporter: „Dacă acum ați deschide în interior, câte locuri ați avea?”

Chef: „10 locuri să fie sigur pentru toată lumea.”

Reporter: „Ați reuși să supraviețuiți ca business cu 10 mese?”

Chef: „Cu siguranță nu. Avem prețuri mici, personalul și utilitățile, foarte multe.''

Iar lipsa clienților în interior se simte în toată țara. La Timișoara ori Arad restaurantele sunt în mare parte goale.

Oana Cornu: „După cum vedeți, nu avem niciun client pe sală. Chiar nu am avut aproape niciun client pe sală. Preferă să stea afară sau pur și simplu nu sunt clienți.''

Și Raul Giurgiu povestește cum gesturile clienților extrem de puțini care intră în restaurant s-au schimbat. Vin cu măști și dezinfectante și abia se mișcă de la masă.

Raul Giurgiu, reprezentant restaurant: „În prima săptămână când am deschis restaurantul, cred că am avut 3-4 clienți înăuntru. Nu au 100% încredere în măsuri.''

Într-o piață a oaspeților din România la care adăugăm și turiștii străini, numărul călătoriilor au scăzut. Se simte și lipsa celor care veneau la noi pentru experiențe culinare. Apoi avem o parte de 40%. Sunt oamenii care ies oricum în oraș fie la terasă fie în restaurante, dintre aceștia însă acum 20% tind totuși să facă o rezervare pentru exterior și nu în interior. Mai avem o bucată de 40% care e reprezentată de acei clienți care refuză să iasă în oraș în aceste vremuri din teama de a nu se infecta.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Județul în care 16 localități închid restaurantele, după ce a crescut numărul de cazuri de COVID-19
Județul în care 16 localități închid restaurantele, după ce a crescut numărul de cazuri de COVID-19

Din cauza numărului mare de cazuri depistate cu COVID-19, în 16 localităţi din judeţul Arad restaurantele şi cafenelele vor fi închise pentru 7 zile. De asemenea, a fost modificat şi scenariul de desfăşurare a cursurilor în unele şcoli.

Se închid restaurantele în Bacău, Arad, şi Bistriţa-Năsăud. Patronii spun că nu mai pot să își păstreze angajații
Se închid restaurantele în Bacău, Arad, şi Bistriţa-Năsăud. Patronii spun că nu mai pot să își păstreze angajații

La doar o săptămână după redeschidere, mai mulţi proprietari de restaurante din ţară s-au trezit în situaţia ingrată de a pune iar lacătul pe uşă.

Restaurantele din Bacău se închid la o săptămână de la redeschidere
Restaurantele din Bacău se închid la o săptămână de la redeschidere

Restaurantele din municipiul Bacău și mai multe localități din județ se închid, prin ordin al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la doar o săptămână de la deschiderea lor, din cauza creșterii ratei de infecții cu Covid-19.

Google își construiește propriul său oraș. Cum va arăta și cine va putea locui în el
Google își construiește propriul său oraș. Cum va arăta și cine va putea locui în el

Google îşi construieşte propriul său campus asemănător unui oraş, lângă sediul central al companiei din Silicon Valley, care va reuni parcuri, restaurante şi locuinţe accesibile.

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.