Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri pentru ultima sărbătoare a anului bisericesc

Sfantul Ioan Botezatorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe 29 august.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare  sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe noul an.

Ce se sărbătorește de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare cu o semnificație eshatologică, precum sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului.

Pe 29 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan , cel care i-a botezat pe cei păcătoși în râul Iordan și care i-a pregătit calea lui Iisus pe pământ.

Cine a fost Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, tatăl sau a fost preotul Zaharia și mama sa, Elisabeta, a fost descendentă din neamul lui Aaron.

Citește și
dans lăpuș
„Danțul la șură”, un vechi obicei moștenit din străbuni, readus la viață de sătenii din Lăpuș
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în Bibilie ca „naintemergătorul Domnului”, misiunea acestuia fiind de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Isus Hristos și de a-i boteza pe cei care se pocăiau în râul Iordan.

Conform Evangheliei după Matei, Sfântul Ioan le transimitea oamenilor următorul mesaj: „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”, scrie doxologia.ro.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, deoarece l-a criticat pe acesta pentru ca a luat-o în căsătorie pe cumnata sa, Irodiada.

Potivit Evangheliei, cu ocazia sărbătoririi zilei sale de naștere, Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea să-i danseze.

Fermecat de dansul tinerei, Iord i-a spus că-i dă jumătate din împărație, însă fata a vrut mai mult de atât.

La îndemnul mamei sale, care îl ura pe Sfântul Ion, Salomeea i-a cerut capul acestuia.

Îngrozit de cererea Salomeei, Irod s-a conformat până la urmă și a poruncit să-i fie tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Pentru a-i demonstra Salomeei că i-a respectat porunca, i-a adus capul Sfântului Ioan pe o tavă de argint.

Trupul lui Ioan Botezătorul a fost dus de cei care îl iubeau în orașul Samaria, unde a fost îngropat.

Potrivit istoricilor Rufinus și Teodoret, în anul 362, pe vremea împăratului Iulian Apostatul, mormântul Sfântului Ioan a fost profanat și o parte dintre moaște au fost arse.

Restul osemintelor au fost duse la Ierusalim, apoi în Alexandria, iar pe 27 mai 395, au fost așezate în biserica care-i poartă numele.

Despre capul Sfântului, istoricii Nichifor și Simeon Metafrastul au spus, că a fost îngropat  separat, în fortăreața Machaerus (zona Marea Moartă) sau în palatul lui Irod din Ierusalim.

În prezent, partea occipitală a capul Sfântului Ioan Botezătorul se află în interiorul Moscheii Omeiazilor din Damasc, iar partea frontală, la Catedrala din Amiens (Franţa).

Tradiții și obiceiuri legate de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Atât oamenii de la sate, cât și cei de la orașe respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Pe vremuri, oamenii de la sate respectau o datină, potrivit căreia, pe 29 august, trebuia să înceapă un post aspru, care ținea aproximativ două săptămâni, până la Ziua Crucii (14 septembrie).

În prezent, potrivit Bisericii Ortodoxe Române, în ziua sărbătorii Tăierii Sfântului Ioan Botezătorul este bine să se țină post, o dată pentru a nu ne asemăna cu Irod, care din cauza ospățului i-a cerut Salomeei să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capului Sfântului Ioan Botezătorul și ]n al doilea rând pentru a semăna cu Sfântul Ioan care a dus o viață cumpătată.

Tot de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul se spune că nu este bine să se folosească cuțitul, totul se rupe cu mână.

De asemenea, nu este bine să mâncăm varză.

În tradiția populară se spune că de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul nu trebuie să mâncăm fructe și legume care au forma rotundă.

Alte sărbători închinate Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă Română îi mai dedică Sfântului Ioan Botezătorul trei sărbători:

1. Zămislirea Sf. Ioan Botezătorul (23 septembrie)

2. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie)

3. Soborul Sf. Ioan Botezătorul(7 ianuarie)

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Ziua Internațională a Berii. Curiozități despre bere și un ghid cum să sărbătorești această zi
Ziua Internațională a Berii. Curiozități despre bere și un ghid cum să sărbătorești această zi

Ziua Internațională a Berii este o sărbătoare globală a berii. Sărbătorirea se face în pub-uri, berării și terase din peste 200 de orașe din lume. Este o zi dedicată iubitorilor de bere și o ocazie pentru aceștia să sărbătorească licoarea preferată.

„Danțul la șură”, un vechi obicei moștenit din străbuni, readus la viață de sătenii din Lăpuș
„Danțul la șură”, un vechi obicei moștenit din străbuni, readus la viață de sătenii din Lăpuș

A fost mare sărbătoare în Țara Lăpușului, din Maramureș. Îmbrăcăți în straie tradiționale, peste o sută de localnici, dar și zeci de invitați, s-au prins în hore și au cântat până la lăsarea serii.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.