Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 24 iunie

Sfântul Ion, 7 ianuarie. Tradițiile pe care românii le-au păstrat

În fiecare an, pe 24 iunie, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în popor ca ”cel care a vestit venirea Mântuitorului Iisus Hristos”.

Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, tatăl sau a fost preotul Zaharia și mama sa Elisabeta a fost descendenta neamului Aaron.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de către îngerul Gavril lui Zaharia.Pentru că nu vrut să creadă cele spuse de îngerul Gavril, Zaharia a decis să rămână mut până la nașterea fiului său.

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc al Vechiului Testament și, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament.

Sfântul Ioan Botezătorul estea cunoscut în Bibilie ca “Înaintemergătorul Domnului”, misiunea acestuia fiind de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Isus Hristos și de a-i boteza pe cei care se pocăiau în râul Iordan.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Conform Evangheliei după Matei, Sfântul Ioan le transimitea oamenilor următorul mesaj: „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”, scrie doxologia.ro.

În momentul în care Mântuitorul Iisus a venit la Sfântul Ioan pentru a se boteza atunci se spune că Sfântul Ioan Botezătorul și-a îndeplinit misiunea.

Potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfâtului Ioan Botezătorul a avut loc după ce tatăl sau, Zaharia a tămâiat sfântul altar, un loc în care doar arhierul avea voie să intre. Arhierul intra în altar o singură data pe an, în luna a șaptea, în a 10 zi.

În calendarul iudaic luna a șaptea cuprindea o parte din luna septembrie și o parte din luna octombrie. Părinții Sfântului Ioan au hotărât ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie să fie ziua de naștere.

Moartea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare si tetrarh, deoarece l-a criticat pe acesta pentru ca a luat-o în căsătorie pe cumnata sa, Irodiada.

Potivit Evangheliei, cu ocazia sărbătoririi zilei sale de naștere, Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea, să-i danseze. El i-a spus tinerei să-i ceară ce vrea, iar tânăra i-a cerut capul lui Ioan Botezătorul.

În anul 362, pe vremea împăratului Iulian Apostatul, mormântul Sfântului Ioan a fost profanat și o parte dintre moaște au fost arse.

Restul moaștelor au fost duse în Ierusalim, apoi în Alexandria, unde, la 27 mai 395, au fost așezate într-un lăcaș sfânt.

Legende despre Sf. Ioan Botezatorul

În popor există numeroase legende despre Sfântul Ioan Botezătorul.

O legendă îl înfățișează pe Sfantul Ioan ca pe un om singuratic care se refugiază într-o pădure pentru reculegere și răscumpărarea păcatelor. După ce termina perioadele de reculegere, Sfântul Ioan pleca cu o cruce în mână. Potrivit legendei așa s-a întâlnit cu Iisus.

În zonele de sud ale României se crede ca Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre sfinții cei mai apropiați de Dumnezeu. Bucovineii îl consideră ca fiind cel care are grijă ca oamenii să nu moară nebotezați.

Tradiții legate de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul

În tradiția populară, ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) este cunoscută ca “Sfantul Ioan cap tăiat”, “Sântion de toamna”, “Crucea mică” sau “Brumariul”.

De asemenea, o datină foarte răspândită pe vremuri, presupune ca pe 29 august să se înceapă un post special, aproape negru, cu o durată de  aproximativ două săptămâni, pănă la Ziua Crucii (14 septembrie).

Sânzinele sau Drăgaica

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută în popor ca Drăgaica sau Sânziene, o zi cu numeroase tradiții și obiceiuri.

Sânzinele este una dintre cele mai frumoase sărbători ale verii și este marcată de un obicei străvechi ținut de fetele tinere nemăritate.

Fetele nemăritate adună flori galbene de sânziene de pe câmp și împletesc cununi. Potrivit obiceiului fetele care fac asta vor afla dacă se vor mărita curând sau mai au de așteptat.

După ce împletesc coronițele, fetele le lasă, cântând, în apa limpede a unui râu.

Potrivit obiceiului, dacă se vor opri în crengi sau bolovani, sunt semne de bun augur, care anunțau o cununie reușită.

În noaptea de ajun, fetele tinere așează pe pernă florile de sânziene pentru a-și visa ursitul.

Alte sărbători închinate Sf Ioan Botezătorul

Calendarul creștin ortodox îi dedică patru sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul

Zămislirea (23 septembrie)

Nașterea (24 iunie)

Tăierea Capului (29 august)

Soborul (7 ianuarie)

De ce nu se fac urări de "La mulți ani" de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Cu toate că pe 24 iunie, românii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în această zi nu se urează "La mulți ani" celor care poartă numele de Ioan, Ion, Ioana sau alte derivate.

Persoanele care poartă numele de Ion, Ioana sau alte derivate sunt celebrate pe 7 ianuarie, atunci când este Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Sfinții Grigorie Dascalu și Mucenic Eusebie sunt sărbătoriți pe 22 iunie 2022
Sfinții Grigorie Dascalu și Mucenic Eusebie sunt sărbătoriți pe 22 iunie 2022

Pe 22 iunie 2022, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Țării Românești și pe Sfântul Sfantul Mucenic Eusebie, apărător al credinței. În caldendarul ortodox sărbătoarea este trecută cu cruce neagră.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.