SUMAL, platforma menită să descurajeze mafia pădurilor, are deja probleme: „Se dovedește a fi neoperabil”

11-02-2021 20:02


Amânată de mai multe ori și pusă în funcțiune acum 10 zile, versiunea nouă a sistemului, menit să descurajeze mafia pădurilor, are deja probleme, spun activiștii de mediu.

Autoritățile de control nu pot intra în sistem, iar cetățenii care vor să verifice un transport de lemne au și ei dificultăți. În replică, Ministerul Mediului susține că programul rulează în parametri optimi.

Potrivit legii, orice transport de lemn poate fi verificat. Cu ajutorul sistemului Sumal, traseul pe care merge camionul, de când pleacă din pădure și până la destinația finală, este supravegheat prin GPS, însă lucrurile nu funcționează, spun activiștii de mediu.

Nici instituțiile abilitate să controleze transporturile nu pot face verificări complete. Jandarmeria Brașov, de pildă, a cerut 59 de conturi pentru accesul în Sumal și nu a primit deocamdată niciunul.

Mihai Goțiu, activist de mediu: „Cel mai problematic în acest moment e faptul că inspectorii gărzilor forestiere nu fac controale pe teren. Deocamdată stau în birouri și fac de permanență la call center, răspunzând diverșilor agenți economici la telefon și încercând să-i instruiască cum să folosească noul Sumal."

Dumitru Puchianu, administrator companie de prelucrare a lemnului din Brașov: „Sumalul, ca și program, se dovedește a fi neoperabil, moment în care automat trebuie să chemi pe cei de le regiile silvice. Apoi, este vorba de transport, de transportatori, care în momentul ăsta refuză să mai preia comenzi de transport."

Constantin Tobescu, președinte Asociația Industriei Lemnului: „Dacă această ramură funcționează cu capacitate redusă, pierderile sunt de 20 de milioane de euro pe zi."

Gelu Puiu, secretar de stat la Ministerul Mediului, spune însă că sistemul se blochează pentru că utilizatorii nu știu să-l folosească. În plus, ar avea telefoane mobile, tablete ori laptopuri vechi, care nu respectă cerințele tehnice minime pentru operare.

Gelu Puiu, secretar de Stat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: „La ora actuală, Sumal 2.0 funcționează în parametrii optimi. Este adevărat, au fost depistate unele sincope. Sunt utilizatori care nu cunosc foarte bine pașii, iar sistemul se bochează automat până la remedierea problemei identificate."

În tot acest timp, jaful din păduri continuă cu o viteză alarmantă, fără ca nimeni să-l mai poată monitoriza cum trebuie.

Antoniu Bumb, reprezentant Declic: „Lansarea noului Inspector al Pădurii ne-a făcut să credem că în continuare cei de la Ministerul Mediului glumesc cu noi. E un proiect în lucru, cel mult, care trebuie îmbunătățit."

20 de milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați ilegal în România aproape în fiecare an, potrivit autorităților. În ultimii 30 de ani, niciun guvern nu a fost capabil sau nu a vrut să oprească acest dezastru.


VIDEO PROTVPLUS.RO