Substanţele nutritive care pot încetini îmbătrânirea creierului. Ce au descoperit oamenii de ştiinţă într-un nou studiu

Creier
Shutterstock

Un nou studiu a identificat anumite modele de biomarker nutrienţi, care sunt promiţătoare şi au asocieri favorabile cu măsurile de performanţă cognitivă şi de sănătate a creierului.

Oamenii de ştiinţă studiază de mult timp creierul cu scopul de a ajuta la o îmbătrânire mai sănătoasă. În timp ce se cunosc multe despre factorii de risc pentru îmbătrânirea accelerată a creierului, s-au descoperit mai puţine modalităţi de identificare a căilor de prevenire a declinului cognitiv.

Există dovezi că nutriţia contează, iar un nou studiu publicat marţi, în revista npj Aging, realizat de Centrul pentru creier, biologie şi comportament al universităţilor americane Nebraska-Lincoln şi Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (UIUC) semnalează în continuare modul în care nutrienţii specifici pot juca un rol esenţial în îmbătrânirea sănătoasă a creierului.

Echipa de oameni de ştiinţă, condusă de Aron Barbey, director al Centrului pentru creier, biologie şi comportament, împreună cu Jisheng Wu, doctorand la Nebraska, şi Christopher Zwilling, cercetător ştiinţific la UIUC, a realizat studiul multimodal – combinând inovaţiile de ultimă oră în neuroştiinţă şi ştiinţa nutriţiei – şi a identificat un profil nutritiv specific la participanţii care au avut performanţe cognitive mai bune.

Studiul transversal a inclus 100 de participanţi sănătoşi din punct de vedere cognitiv, cu vârste cuprinse între 65 şi 75 de ani.

Citește și
oua
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele mai multe minerale într-un conținut așa mic
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”

Aceşti participanţi au completat un chestionar cu informaţii demografice, măsurători corporale şi activitate fizică.

Plasma sanguină a fost colectată după o perioadă de post pentru a analiza biomarkerii nutritivi.

De asemenea, participanţii au fost supuşi unor evaluări cognitive şi scanări RMN.

Eforturile au scos la iveală două tipuri de îmbătrânire cerebrală în rândul participanţilor – accelerată şi mai lentă decât se aşteptau cercetătorii.

Cei cu o îmbătrânire cerebrală mai lentă aveau un profil nutritiv distinct.

Biomarkerii nutrienţi benefici din sânge au fost o combinaţie de acizi graşi (acizi vaccenici, gondoici, alfa-linolenici, elcosapentaenoici, eicosadienoici şi lignocerici); antioxidanţi şi carotenoizi, inclusiv cis-luteină, trans-luteină şi zeaxantină; două forme de vitamina E şi colină.

Acest profil este corelat cu nutrienţii care se găsesc în dieta mediteraneană, pe care cercetările au asociat-o anterior cu îmbătrânirea sănătoasă a creierului.

„Am investigat biomarkeri nutritivi specifici, cum ar fi profilurile de acizi graşi, cunoscuţi în ştiinţa nutriţională pentru a oferi potenţial beneficii pentru sănătate. Acest lucru se aliniază cu volumul extins de cercetări din domeniu care demonstrează efectele pozitive asupra sănătăţii ale dietei mediteraneene, care pune accentul pe alimentele bogate în aceşti nutrienţi benefici”, a declarat Aron Barbey, profesor de psihologie, într-un comunicat al universităţii Nebraska-Lincoln.

El a remarcat că cercetările anterioare privind nutriţia şi îmbătrânirea creierului s-au bazat în principal pe chestionare de frecvenţă alimentară, care depind de propria memorie a participanţilor.

Recentul studiu este unul dintre primele şi cel mai mare care combină imagistica cerebrală, biomarkeri din sânge şi evaluări cognitive validate.

„Aspectul unic al studiului nostru constă în abordarea sa cuprinzătoare, integrând date privind nutriţia, funcţia cognitivă şi imagistica cerebrală”, a precizat prof. Barbey.

„Acest lucru ne permite să construim o înţelegere mai solidă a relaţiei dintre aceşti factori. Trecem dincolo de simpla măsurare a performanţelor cognitive cu ajutorul testelor neuropsihologice tradiţionale”, a explicat cercetătorul.

„Examinăm simultan structura, funcţia şi metabolismul creierului, demonstrând o legătură directă între aceste proprietăţi ale creierului şi abilităţile cognitive. Mai mult, arătăm că aceste proprietăţi ale creierului sunt direct legate de dietă şi nutriţie, aşa cum reiese din modelele observate în biomarkerii nutritivi”, a precizat acesta.

Cercetătorii vor continua să exploreze acest profil de nutrienţi în legătură cu îmbătrânirea sănătoasă a creierului.

Ei spun că este posibil ca, în viitor, descoperirile să ajute la dezvoltarea unor terapii şi intervenţii pentru a promova sănătatea creierului.

„Un pas următor important implică efectuarea de studii controlate randomizate. În aceste studii, vom izola nutrienţii specifici cu asocieri favorabile cu funcţia cognitivă şi sănătatea creierului şi îi vom administra sub formă de nutraceutice”, a precizat prof. Barbey.

„Acest lucru ne va permite să evaluăm definitiv dacă o creştere a nivelurilor acestor profiluri specifice de nutrienţi duce la îmbunătăţiri ale performanţelor la testele cognitive şi în măsurătorile structurii, funcţiei şi metabolismului creierului”, a explicat cercetătorul american.

Articol recomandat de sport.ro
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Refuzat de Hagi, Răzvan Burleanu s-a orientat către alt selecționer! Cine e noul favorit al FRF
Citește și...
Supele cremă - explozie de gusturi, nutrienți și beneficii. Cum să le introduci în alimentația ta de zi cu zi
Supele cremă - explozie de gusturi, nutrienți și beneficii. Cum să le introduci în alimentația ta de zi cu zi

Legumele sunt o parte esențială a alimentației sănătoase, fiind recomandat să le consumăm la fiecare masă, datorită multiplelor beneficii pe care le aduc organismului.

Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele mai multe minerale într-un conținut așa mic
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele mai multe minerale într-un conținut așa mic

O bogăție de nutrienți se ascunde într-o coaja de ou. Vorbim despre proteina-etalon, adică cea mai bună calitate. Dar și despre cele mai multe minerale într-un conținut atât de mic.

Alimentul pe care nu ar trebui să-l consumăm niciodată la micul dejun. Este un produs de bază în alimentația noastră
Alimentul pe care nu ar trebui să-l consumăm niciodată la micul dejun. Este un produs de bază în alimentația noastră

Indiferent de tipul de mic dejun pe care îl consumați dimineața, este important să vă asigurați că vă luați aportul necesar de nutrienți din alimentele pe care le mâncați.

Recomandări
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders:
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders: "Marile cazuri de corupție din România nu ajung în instanță"

Într-un interviu exclusiv acordat corespondentului PRO TV la Bruxelles, Camelia Donțu, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că “nu sunt atât de multe cazuri la nivel înalt în justiție"

Şeful Statului Major al Apărării, despre dronele ruseşti: Sunt, probabil, combătute de apărarea antiaeriană ucraineană
Şeful Statului Major al Apărării, despre dronele ruseşti: Sunt, probabil, combătute de apărarea antiaeriană ucraineană

România are un sistem de supraveghere antiaeriană „foarte bun", iar rămăşiţele de drone rusești găsite în România sunt, cel mai probabil, rezultatul acţiunilor armatei ucrainene, a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad.

 

UEFA a amendat România pentru rasism şi discriminare la EURO 2024. Câți bani trebuie să plătim
UEFA a amendat România pentru rasism şi discriminare la EURO 2024. Câți bani trebuie să plătim

UEFA a sancţionat România cu o amendă de 40.000 de euro, pentru incidentele rasiste şi discriminatorii petrecute la unele meciuri de la EURO 2024 din Germania, informează EFE.