Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiții si obiceiuri


Ultimul update: Joi 21 Noiembrie 2019 07:35
Data publicarii: Joi 21 Noiembrie 2019 07:10
Categorie: Stiri actuale
Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiții si obiceiuri

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prăznuită pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Părintele profesor Ene Braniște afirmă că această sărbătoare a luat naștere în secolul VI.

“Pe 20 noiembrie 543, Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserica închinată Sfintei Fecioare, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită biserica Sfânta Maria “cea nouă”. Conform obiceiului, a două zi după sfințire, adică pe 21 noiembrie, a început să fie serbat hramul (patronul) bisericii, adică însăși Sfânta Fecioara, serbarea fiind consacrată aducerii ei la templu”, spune părintele Ene Braniște.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumina și căldură, înmuguresc și înfloresc, și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove, informează crestinortodox.ro.

În plină iarnă, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre măruț, mărgăritar. Dacă am fi cu luare aminte la colinde, nu am avea cum să nu ne întrebăm ce măr ar putea face în decembrie flori dalbe? Și de ce măr? Pentru că strămoșii noștri știau de la bătrânii lor că acea nuielușa a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceea înflorea până de Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța, flori dalbe.

De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserica, cunoscută și că Ovidenie, se aprind lumânări pentru copiii nebotezați, dar și pentru morți, pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume. Se împart nuci, colaci și turte de mălai.

În dimineață Intrării Maicii Domnului în Biserica, bătrânele luau din livadă o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere și una cu 7 alune, pe care le păstrau în cămară, pentru a proteja de friguri tot anul.

În noaptea de Ovidenie se spune că descântătoarele fac “privegherea apei”. Femeile pun un vas cu apă peste noapte pe care o folosesc pentru dureri de piept și cap sau pentru vedere.

Sursa: crestinortodox.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37