Sfânta Parascheva. Ce înseamnă dacă îți apare în vis Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva este o figură centrală în tradiția ortodoxă românească, venerată pentru viața sa de sfințenie.

Sfânta Parascheva, numită și "apărătoarea dreptății în fața judecătorilor nedrepți" și "ajutătoarea celor lipsiți, bolnavi și neajutorați", este considerată ocrotitoarea Moldovei. Ziua de hram, pe 14 octombrie, transformă Iașiul într-un important centru de pelerinaj din România.

Ce înseamnă dacă îți apare în vis Sfânta Cuvioasă Parascheva? Visele în care apare această sfântă pot avea o semnificație profundă, adesea interpretate ca mesaje divine sau ca simboluri ale protecției și îndrumării spirituale.

Sfânta Parascheva, sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși

Tradițional, manifestările religioase încep cu câteva zile înainte de sărbătoare, iar noaptea de pe 13 spre 14 octombrie este considerată cea mai importantă, fiind asociată cu minuni atribuite Sfintei Parascheva.

An de an, zeci de mii de pelerini din toată țara vin la Iași pentru a se închina la moaștele sfintei. Aceștia stau în rând timp îndelungat, chiar și peste zece ore, pentru a se închina, primind din partea autorităților și a Mitropoliei, ceai cald și pachete cu mâncare.

Citește și
Sfanta Parascheva
Sfânta Parascheva 2024. Când pică sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
Ramzan Kadîrov îl amenință cu o „răzbunare de sânge” pe un oligarh din cercul lui Vladimir Putin | VIDEO

Cine a fost Sfânta Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva, celebrată de Biserica Ortodoxă și alte denominații de rit oriental, s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia, într-o familie înstărită de credincioși. Fiind foarte credincioasă, participa des la slujbele bisericii împreună cu mama sa. La vârsta de zece ani, aude în biserică cuvintele din Evanghelie: "Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să Mă urmeze." Impresionată, hotărăște să urmeze acest învățământ și, la ieșirea din biserică, dă hainele sale unui sărac, iar la schimb îi cere acestuia hainele sale, conform Creștinortodox.ro.

Mai târziu, după decesul mamei sale, se retrage în pustietatea din ținutul Pontului, petrecând cinci ani la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De acolo, pleacă spre Țara Sfântă pentru a-și petrece acolo restul vieții. Când ajunge în Constantinopole, decide să se întoarcă în Epivat, păstrându-și identitatea ascunsă față de credincioși. Aici își găsește sfârșitul și este înmormântată ca o străină.

Sfânta Cuvioasă Parascheva în vis

Pentru că despre Sfânta Parascheva se știe că este ajutătoarea celor bolnavi și neajutorați, și despre visele în care apare aceasta se spune același lucru.

Mai clar, conform religiei, se spune că Sfânta Parascheva se arată în visele oamenilor bolnavi, pentru a le alina durerea, sau în visele oamenilor care suferă din anumite motive.

De asemenea, Sfânta Cuvioasă Parascheva se mai arată în vis oamenilor care se abat de la cuvântul lui Dumnezeu, pentru a-i aduce pe drumul cel bun.

Ce înseamnă când visăm sfinți

La fel ca îngerii, un sfânt care apare în vise poate fi asemuit unui mesager ce transmite sugestii și dezvăluiri despre tine și viața ta. El poate aduce mesaje de alinare, încurajare, reconfort sau poate aduce critici și reproșuri.

După astfel de vise, este posibil să simți o revigorare, o întărire interioară sau un îndemn de a-ți concentra eforturile pentru a-ți atinge potențialul maxim și pentru a realiza lucruri bune în viață. Poți fi încurajat să explorezi latura ta spirituală și să privești viața sau anumite situații dintr-o perspectivă mai înaltă.

Uneori, prezența unui sfânt în vis poate semnifica conștiința ta morală care încearcă să iasă la suprafață. Aceasta poate reflecta evaluarea ta personală a modului în care trăiești și dorința subconștientă de a corecta greșeli sau de a-ți răscumpăra păcatele, scrie Diane.ro.

Pentru un creștin devotat, visele cu sfinți pot reprezenta confirmarea că va primi ajutor în momentele dificile din viața sa.

Atunci când vezi un sfânt în vis, fără să ți se adreseze direct, acest lucru poate sugera că vei depăși cu succes o situație negativă în viața ta. Dacă sfântul pare îngrijorat sau amenințător, acesta poate semnala nevoia de a renunța la aspecte negative ale vieții tale sau posibilitatea de a primi vești rele.

Dacă visezi un sfânt care îți vorbește, acesta poate fi un semn că este timpul să te confrunți cu o problemă pe care ai tot amânat-o sau că trebuie să fii atent la pericolele din jurul tău, pe care nu le-ai observat încă.

Dacă vezi un sfânt apropiindu-se de tine în vis, acest lucru poate indica noroc într-un proiect sau demers important pentru tine. Un vis în care te închini în fața unui sfânt poate prezice că vei rezolva cu succes o problemă legată de muncă sau sănătate, cu condiția să fii răbdător și să eviți impulsivitatea.

Se spune că atunci când visezi moaștele unui sfânt, vei experimenta o vindecare spirituală și o înțelegere mai profundă a lumii și a propriei tale individualități.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Credința și legende populare ne prezintă figura Sfintei Parascheva ca pe cea a unei bătrâne care veghează asupra sănătății oamenilor și a fertilității pământului.

Apare sub forma unei bătrâne pentru că, în calitate de personificare a zilei, ea este cea mai în vârstă dintre surorile sale. Sfânta Cuvioasă Parascheva mijlocește în fața Domnului pentru toți creștinii, îi ocrotește și îi izbăvește de boli, de teamă și de pierderi, potolește furtunile, aduce belșug și roade bogate, conform Dexologia.ro.

Se spune că în ziua sărbătoririi Sfintei Parascheva, femeile însărcinate, și nu numai, ar trebui să împartă mâncare copiilor săraci. Conform tradiției, Sfânta Parascheva va proteja viitoarele mămici, făcând nașterea mai ușoară și fără dureri.

În ziua Sfintei Parascheva, Sfânta Vineri de Toamnă, este bine să împărțim covrigi, lipii, mustul nou și vinul roșu celor nevoiași. Cei care dau pomana vor avea sărbători bogate pe tot parcursul anului.

Ce este complet interzis în această zi

Nu ar trebui să muncim în această zi: Cei care încalcă această regulă pot atrage necazuri atât la serviciu, cât și în familie. Sfânta Parascheva ocrotește familia, așa că în ziua sa ar trebui să fim mai smeriți, mai temperați în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mântuirea noastră în fața Domnului.

Nu trebuie să ne zgârcim când vine vorba de bani și alimente: Dacă cineva ne cere ajutorul, nu ar trebui să ezităm să îl oferim. Oamenii zgârciți riscă să aibă parte doar de pierderi și să cadă în sărăcie.

Se spune că nu ar trebui să facem foc în casă, oricând de frig ar fi. Se spune că adevărata credință ține căldura în sufletul oamenilor. Cei care aprind foc în sobă pot suferi de afecțiuni la ochi și dureri de cap.

Dacă suntem necăsătoriți, ar trebui să evităm să croșetăm sau să coasem în această zi. Se spune că femeile care desfășoară astfel de activități nu se vor căsători niciodată.

Nu trebuie să mâncăm nimic până la ora 12, când se încheie slujba dedicată Sfintei Parascheva în majoritatea bisericilor ortodoxe. Cei care consumă alimente dimineața, în special cele care nu sunt potrivite pentru post, pot avea probleme cu stomacul.

Nume sărbătorite de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pe 14 octombrie, de Sf. Parascheva, peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Cel mai întâlnit prenume sărbătorit în această zi este Paraschiva. Alte nume care se serbează pe 14 octombrie sunt:

Chiva

Chivuţa

Pachiţa

Parasca

Parascheva

Paraschieva

Paraschiva

Paraschivuţa

Paraschiţa

Parastiţa

Vuţa

Chivu

Chivuţă

Paraschiv

Paraschivu

Paraschiţă

Petcu

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Citește și...
Peste 70.000 de pelerini au mers pe „Drumul Sfinților”, la Iași. Timpul de așteptare la Sfânta Parascheva a ajuns la 8 ore
Peste 70.000 de pelerini au mers pe „Drumul Sfinților”, la Iași. Timpul de așteptare la Sfânta Parascheva a ajuns la 8 ore

Sunt zile și nopți de rugăciune în Iași, unde pelerinajul la Sfânta Parascheva continuă. Peste 20.000 de oameni, înarmați cu multă răbdare, așteptă să se roage la raclă, majoritatea cu câte un gând bun în minte.

Sfânta Parascheva 2024. Când pică sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
Sfânta Parascheva 2024. Când pică sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Sfânta Parascheva, cunoscută și ca Sfânta Vineri, este una dintre cele mai venerabile și iubite sfinte ale Bisericii Ortodoxe Române. Ea este considerată ocrotitoarea Moldovei și a fost canonizată în secolul al XVII-lea.

O mie de credincioși pe oră la raclele Sfinților Parascheva și Pantelimon. IPS Teofan: „Să le dăruiască Dumnezeu răbdare”
O mie de credincioși pe oră la raclele Sfinților Parascheva și Pantelimon. IPS Teofan: „Să le dăruiască Dumnezeu răbdare”

La Iași continuă pelerinajul la Sfânta Parascheva. Miercuri seară, în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au fost aduse, de pe Muntele Athos, și moaștele Sfântului Pantelimon.

Pelerinajul la Sfânta Parascheva, ziua a doua. Peste 25.000 de credincioși au ajuns la racla cu moaștele cuvioasei
Pelerinajul la Sfânta Parascheva, ziua a doua. Peste 25.000 de credincioși au ajuns la racla cu moaștele cuvioasei

Peste 25.000 de pelerini au trecut, până miercuri la prânz, pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aşezată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, iar la rând aşteaptă aproximativ 6.000 de oameni.

Prima zi a pelerinajului la Sf. Parascheva. Credincioșii stau și cinci ore la coadă până ajung la racla cu moaște
Prima zi a pelerinajului la Sf. Parascheva. Credincioșii stau și cinci ore la coadă până ajung la racla cu moaște

La Iași a început în această dimineață pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva, cel mai mare eveniment de acest fel din România.

Recomandări
Alertă de securitate de la Ambasada SUA la Bucureşti privind ameninţări la instituţii religioase. Reacțiile MAI și SRI
Alertă de securitate de la Ambasada SUA la Bucureşti privind ameninţări la instituţii religioase. Reacțiile MAI și SRI

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a emis, vineri, o alertă de securitate privind ameninţări care ar putea viza instituţii religioase, precum moschei, temple sau sinagogi din România, în weekendul 11-13 octombrie.  

Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”
Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”

Schema folosită de grupul Nordis, acuzat ca ar fi vândut din faza de proiect aceeași locuință de două ori, pare să fie o practică folosită și de alți dezvoltatorii imobiliari.  

Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români
Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români

Poşta Română a început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Peste 800.000 de cetățeni vor afla de la poștași că pot beneficia de ștergerea parțială a unor datorii la stat.