Romsilva va planta 20 de milioane de puieți pe mai bine de 13.000 de hectare, în acest an
Romsilva vrea să planteze, în acest an, 20 de milioane de puieți pe mai bine de 13.000 de hectare. O parte vor înlocui vlăstarii puși în trecut, dar care s-au uscat.
Fie nu au supraviețuit din cauza vremii, fie au fost puși pe terenuri neprielnice. Au fost și acțiuni ale autorităților locale sau ale unor ONG-uri, care au eșuat.
Copacii uscați sunt înlocuiți cu puieți
În Nadeș, județul Mureș, Direcția Silvică a plantat 110.000 de puieți pe 22 de hectare. Vlăstarii de pe o porțiune de cinci hectare au avut probleme, iar aproximativ 30% dintre ei s-au uscat. Urmează o nouă încercare.
Și în zona Sighișoarei sunt înlocuiți copacii uscați.
Robert Incze, inginer al Ocolului Silvic Sighișoara: „Anul acesta avem nouă hectare de completări și 19 hectare de împăduriri”.
Două acțiuni de plantare au avut loc în ultimii doi ani, pe o suprafață de aproape trei hectare din Pasul Gutâi, în Maramureș. Prima a fost de împădurire, a doua de completare a puieților, care nu s-au prins. Din 15.000, aproximativ 1.500 nu au supraviețuit.
Mihai Leșan, șeful biroului de împăduriri al Direcției Silvice Maramureș: „10% s-au uscat din cauza intemperiilor și a fenomenelor de îngheț-dezgheț. Noi venim și completăm unde s-au uscat”.
Mircea Faur, responsabil de regenerarea pădurilor, Direcția Silvică Bihor: „Pierderile admise sunt între 15% și 30% în primul an. E o medie de 18 - 20% completările. Nivelul de precipitații este tot mai scăzut în perioada sezonului cald, al verii, și asta ne afectează foarte mult”.
Un câmp pe care pasc oile aparține comunei Țuțora, din Iași. Pe o porțiune considerabilă ar fi trebuit să se înalțe vlăstari înmuguriți, dar din cei aproximativ 16.000 de puieți plantați de Primărie în ultimii trei ani, s-au prins doar 4.500.
Cristinel Albu, primarul comunei Țuțora: „Pe cât posibil au fost întretinuți și udați acești pomi. În schimb, temperaturile foarte ridicate din vara anului trecut și lipsa precipitațiilor în zonă au dus la uscarea acestor puieți”.
La Ghimbav, în județul Brașov, o acțiune de împădurire a unei organizații neguvernamentale a fost un eșec din cauza terenului, spune viceprimarul.
Mihai Neagoe, viceprimarul orașului Ghimbav: „Terenul nu a fost propice. Avea undeva la cinci centimetri, zece centimetri de substrat fertil, iar imediat sub el am descoperit că sunt deșeuri”.
Din peste 2.000 de puieți plantați acum patru ani, în zona aeroportului, au supraviețuit în jur de 50.