Unde se găsesc cei mai ieftini brazi de Crăciun. Prețurile pornesc de la 25 de lei și ajung până la 3.000 de lei
Dacă vă întrebați ce fel de brad să cumpărați pentru Crăciun, aflați că anul acesta cei mai ieftini vor fi cei din pepinierele Romsilva care se vând, în medie, cu 35 de lei bucata.
Pentru unul mare trebuie să faceți o comandă specială. În hipermarketuri oferta e variată, dar și prețul poate ajunge până la 400 de lei.
În aceste zile direcțiile silvice din țară fac socoteli: câți brazi pot valorifica din pepiniere și când să-i taie. Silvicultorii din Dâmbovița, de exemplu, au hotărât să taie doar 500 de pomi cu înălțimea între 70 de centimetri şi 3 metri. La poarta pepinierei, prețurile sunt cuprinse între 25 și 35 de lei. Brazii care trec de 3 metri vor fi tăiaţi doar la comandă, într-o limită stabilită pentru fiecare direcție silvică în parte.
Adina Prodan, purtător de cuvânt Direcţia Silvică Dâmboviţa: „Noi recoltăm doar 30 de bucăţi, pentru a proteja pădurea şi recoltăm mai mult din culturi specializate."
În acest hipermarket din Brașov au fost scoși deja la vânzare brazii de Crăciun. Cei tăiați au prețuri cuprinse între 46 de lei și 380 de lei, în funcție de înălțime. Ca să ne bucurăm cât mai mult de mirosul de brad acasă specialiștii recomandă ca temperatura din locuință să nu depășească 21 de grade. Rafturile magazinelor sunt pline și cu brazi artificiali. Prețurile în cazul lor depășesc însă de multe ori o mie de lei.
Elena Miulescu, șef raion magazin: „Un brad la 1299 de lei are aspect de brad nins de Crăciun, de atmosfera caldă.”
Reporter: „Ce înălţime are?”
Elena Miulescu, șef raion magazin: „2,40 m. Sunt mult mai bogaţi ca şi acesta are aspect de brad natural din pădure cu con. Preţurile? 949, 809 lei”
Într-o pepinieră privată din județul Covasna brazii naturali costă între 85 și 185 de lei, iar cei în ghiveci între 250 și 3.000 de lei.
Cei mai căutați sunt brazii argintii, obţinuţi prin altoire și tundere repetată. Grădinarii le recomandă clienților să nu îi ducă în casă, ci să-i planteze în grădină și tot acolo să-i împodobească de Crăciun.
Daniel Szabo, directorul unei pepiniere de brazi: „Este foarte spectaculos, când este micuț este mai răruț, dar se îndesește prin tundere."
Pentru brazii la ghiveci, pepiniera le oferă clienților și o garanție de plantare valabilă până în primăvara anului următor: în caz că bradul se ofilește, poate fi înlocuit cu altul, gratuit.