România nu oferă pe loc grad de handicap celor fără membre, dar are cele mai multe persoane cu dizabilități din UE
Dosarele persoanelor cu dizabilități din România urmează să fie reevaluate. Pentru moment, sunt verificări în județul Ilfov, după ce autoritățile din Ministerul Muncii au găsit nereguli în peste 80 la sută din dosarele analizate.
În România sunt peste 800.000 de persoane cu dizabilități, iar țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Oficialii cred că unele dosare au fost falsificate.
Din cauza unui accident de muncă, produs acum 7 ani, Florin Zaharie, în vârstă de 50 de ani, a rămas fără mâini. La început, a fost nevoit să se plimbe pe la mai mulți medici pentru a întocmi dosarul pentru comisie și a fi încadrat într-un grad de handicap. Abia după 2 ani a primit gradul permanent.
Florin Zaharie: ”Se încadrează în grad de handicap grav cu asistent personal, valabilitate permanent, nerevizuibil. A trecut 6 ani aproape. Așa e sistemul, mi-a spus comisia că nu se poate da din prima, chiar dacă sunt lipsă membrele și nu mai cresc, așa e sistemul în România".
Potrivit documentelor oficiale, în România sunt înregistrați peste 800.000 de oameni cu dizabilități. Doar că oficialii cred că nu toți sunt ca Florin Zaharie. Bănuiesc ca multe dosare sunt suspecte.
În București sunt cei mai mulți, peste 75.000, iar în Ilfov, peste 16.000, potrivit datelor de la Ministerul Muncii. În cazul lor, autoritățile au început o serie de verificări după ce au existat suspiciuni de fraudă. Deranjată de întrebările jurnaliștilor, Simona Bucura Oprescu, titulara de la ministerul Muncii nu a oferit însă detalii.
Reporter: Câte dosare au fost găsite în neregulă?
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Vă mulțumesc!!!! Peste 1.400!!! Vă pup, să aveți o zi excelentă!.
Ulterior, într-un comunicat de presă, oficialii susțin că au fost verificate un număr de 1.776 de dosare, iar în 1.414 cazuri nu au fost respectate criteriile de încadrare în grade de handicap.
Ciolacu, despre numărul persoanelor cu handicap din România: „Suntem pe primul loc în Europa, eu nu cred acest lucru”
De exemplu, documentele medicale nu erau înregistrate în bazele de date ale spitalelor, în timp ce unii medici menționați în acte nu figurau că lucrează în cadrul unităților medicale.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Am ajuns la peste 800.000 de persoane cu handicap, suntem pe primul loc în Europa, eu nu cred acest lucru. Și este total incorect”.
Conform unui raport al Băncii Mondiale, în România, încadrarea în grad de handicap este obținută de peste 90% dintre persoanele solicitante.
Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România: „Sunt județe cu un număr impresionant de persoane cu dizabilități și e greu de spus cum atât de multe persoane cu dizabilități și noi nu le vedem pe stradă, nu există fizic, nu există oamenii astia, știm că sunt probleme grave, nu există infrastructură, lipsa infrastructurii medicale”.
Potrivit raportului, sunt cinci instituții la nivel central și local responsabile, însă comisiile care analizează dosarele personalor cu handicap sunt formate din personal de multe ori fără studii de specialitate.
Iar timpul mediu de care dispun comisiile pentru a lua deciziile este de aproximativ 5 minute pe solicitant, arată raportul.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, dosare, record, ancheta, frauda, persoane cu handicap,
Dată publicare:
06-11-2023 19:51