România, în topul scumpirilor la prețurile de construcție pentru casele și apartamentele noi. La cât se ridică prețurile
România este în topul scumpirilor la prețurile de construcție pentru casele și apartamentele noi. În ultimul deceniu, majorările au trecut de 60%, ceea ce ne plasează pe locul secund în Uniunea Europeană, după Ungaria.
Creșterea nivelului de trai și cererea au susținut sectorul construcțiilor în acest timp. Suntem, însă printre fruntașii Europei și la locuințele fără toaletă ori duș în interior.
Acum zece ani, pentru o casă de 120 de mp ridicată de la zero, într-un oraș mare din România, costurile de construcție, cu tot cu finisaje, se ridicau la 65.000 euro. Acum, pentru aceeași locuință, nota de plată ajunge la 123.000 de euro, spune un dezvoltator imobiliar, care ridică un ansamblu rezidențial în Sibiu.
Raul Țărnaru, dezvoltator imobiliar: „În 2010, un dezvoltator avea profit de 100%, azi discutăm de 15-25%, 30% e ideal. Metrul pătrat, în România, este între 30 și 40%, metrul pătrat final versus cât e în Vest”.
În ultimul deceniu, prețurile de construcție pentru locuințele noi au crescut, în medie, cu 25% în Uniunea Europeană. E drept că anul 2010, de la care începe comparația, prețurile erau încă sub influența crizei financiare. Noi am ajuns în acest timp la o creștere mult peste media europeană - avem 63%. Doar Ungaria ne depășește, cu o creștere de 88%, potrivit Eurostat. Dintre toate țările Uniunii, singura cu prețuri în scădere e Grecia.
La noi, scumpirea materialelor și a forței de muncă au dus prețurile în sus. În 2010, salariul minim brut era 600 de lei, iar acum este de peste patru ori mai mare.
Antoanela Comșa, preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Real Estate: „Am început să importăm multe dintre materiale: ciment, fier, devenim comparabili cu Vestul. Avem un salariu pentru ramura de construcții care este sensibil mai mare decât celelalte salarii, ne confruntăm cu o lipsă de forță de muncă și știm că prețul e dat și de raportul cerere-ofertă, și atunci a început să coste foarte mult manopera”.
Deși sectorul imobiliar s-a dezvoltat exploziv în ultimul deceniu pe fondul cererii crescute, rămânem fruntași într-un clasament rușinos. 20% dintre locuințele noastre nu au baie, toaletă sau duș în interior, potrivit statisticii europene, iar Capitala rămâne înconjurată de localități unde s-au construit haotic apartamente și case în zone fără canalizare și străzi asfaltate.