România folosește o barcă 100% electrică pentru a aduna deșeurile de pe ape, unică în Europa. ”Este un zeu protector”
România a bifat o premieră europeană în materie de ecologizare a apelor, sâmbătă, de Ziua Mondială a Mediului.
Este vorba despre o ambarcațiune care adună deșeuri fără să polueze. Ba chiar folosește baterii care se încarcă de la soare.
Dispozitivul a fost conceput la inițiativa unei asociații care se ocupă cu protecția naturii și a fost testat în prezența ministrului Mediului, pe un lac de acumulare de lângă Brașov.
Ambarcațiunea este formată dintr-un ponton, căruia i-a fost atașat un motor electric cu baterii de ultimă generație, alimentate cu panouri fotovoltaice. Gunoaiele de pe luciul apei ajung pe o bandă transportoare, de unde sunt preluate și sortate manual.
Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow: "În momentul de față, ambarcațiunea poate colecta până la 350 de kilograme de deșeuri”.
Dispozitivul adună deșeuri din plastic, metal ori sticlă cu lățimea de maximum 80 de centimetri. Resturile organice, precum crengile, ajung pe mal, unde se descompun în mod natural.
Barna Tanczos, ministrul Mediului: "Este nevoie de mult mai mult angajament, de mai multă responsabilitate din partea cetățenilor pentru ca astfel de imagini să nu mai avem în România”.
Legea prevede amenzi usturătoare pentru cei care arunca gunoaie în apă – 10.000 de lei pentru persoanele fizice și 40.000 de lei pentru cele juridice.
Peste 2.000 de controale în ultimele 3 luni
În ultimele 3 luni, inspectorii de la Apele Române au făcut mai bine de 2.000 de controale și au dat amenzi în valoare de peste 300.000 de lei.
Barabas Laszlo, directorul general al Apelor Române: "Sunt cheltuieli foarte mari cu strângerea acestor deșeuri și salubrizarea cursurilor de apă plus că e o muncă de Sisif: azi ai salubrizat și mâine e la loc”.
Ambarcațiunea testată ieri este un prototip, botezat EBISU.
Andreea Petruț, Asociația Act for Tomorrow: "Este un zeu protector al apelor. Este aducător de noroc, de abundență, este protectorul pescarilor”.
Pentru construcția ambarcațiunii a fost nevoie de 100.000 de euro - bani donați de o companie multinațională.
La câteva sute de kilometri depărtare, mai mulți voluntari au curățat o porțiune a râului Olt. Ei au pornit la drum în caiace.
"Încercăm să arătăm oamenilor ce se poate face pe un râu cum e Oltul, ce se poate face în afară de aruncat gunoaie".
Au fost strânse gunoaie dintr-o arie protejată, unde trăiesc numeroase specii de păsări.