Cele mai bune rețete de mucenici. De ce au forma cifrei 8
Îi sărbătorim, astăzi, pe cei 40 de mucenici uciși pentru că au refuzat să se închine idolilor.
În cinstea lor, gospodinele din toată țara au pregătit preparatele delicioase numite chiar așa, fie la cuptor, presărați cu nucă, fie fierți în zeama dulce cu lămâie.
Cine n-a avut timp să gătească a cumpărat sau a comandat de pe net. Cel mai simplu, a fost pentru bărbați, care au păstrat tradiția și au închinat 40 de pahare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: "Mucenicii moldovenești sau cei în zeamă?"
Femeie: "Cei moldovenești".
Altă femeie: "Cu zeamă".
Bărbat: "Și, și...".
Când vine vorba de mucenici, gusturile, clar, nu se discută.
În Moldova, mucenicii sunt în formă de 8, care simbolizează, de fapt, infinitul. Se pun la copt, iar când sunt gata, sunt imbibați în sirop cu miere și lămâie. Apoi, neapărat, sunt presărați cu nucă din belșug.
Gică Neamțu, producător local: "În primul rând, îi pregătim cu foarte multă dragoste. Ingrediente de foarte bună calitate, un aluat dospit, cum se face în Moldova. Îi lăsăm la dospit în jur de o oră".
Încet, încet, producătorii locali au început să ia locul gospodinelor, iar cine a vrut a comandat mucenici online. S-au vândut cu prețuri cuprinse între 4,5 lei și 7 lei, în funcție de gramaj.
În această cofetărie din Capitală, rețeta moldovenească este respectată întocmai. De trei zile, frământă la mucenici, iar astăzi, când au tras linie, au numărat nu mai puțin de 2.500 de mucenici gata rumeniți.
Cofetar: "Răsuciți, facem un model mai complicat pentru o cofetărie, dar nouă ne place să arate și bine, să fie și gustoși. Apoi, îi întoarcem, îi punem și pe tavă. Nu se dau cu nimic, se coc așa cum sunt. Îi însiropăm cu un sirop făcut cu mire, lime. E ceva delicios".
Gospodină: "Cei moldovenești. Pe aceea îi fac și eu. Îi fac cu aluat de cozonac, încă e dezlegare la lapte, la unt, la brânza și îi fac cu aluat de cozonac. Cu ouă, deci...".
Gospodină: "Eu sunt ardeleancă. La noi nu se fac, dar fiind aici, în București, îmi plac și cei cu zeamă, și cei moldovenești".
Alții, în schimb, au preferat să pună oala pe foc și să fiarbă în zeama dulce cu scorțișoară "opturi mici" ca în Oltenia.
Mădălina Gleveșean, bucătar: "În farfurie, când se servesc, se adaugă nuca măcinată, scorțișoara și zahăr vanilat Depinde foarte mult de consistența de la zeama de la măcinici. Ea trebuie să fie nici foarte subțire, nici foarte groasă și contează cât de multă nucă pui".
Cu 12 lei porția, mucenicii sunt un desert sățios, care se poate servi atât cald cât și rece.
Victoria Bălan, clientă: "Nu am încercat, până acum, pentru că, sincer, ca și aspect, cei moldovenești sunt mai aspectuoși. Dar și aceștia sunt chiar foarte buni".
Altă clientă: "Mucenicii muntenești, cu ăștia am crescut, pe aceștia îi fac în continuare și de aceștia mă bucur, inlcusiv acum".
La unele restaurante din Capitală, au apărut și mucenicii reinterpretați, într-o variantă siciliană:
"Altuatul este din pastă frola, cea pentru biscuiți, pentru că este un aluat dulce... L-am ambientat astfel încât să aibă forma muceniciului tradițional, dar la sfârșit nu i-am pus acea nucușoară, ci fisticul sicilain măcinat și migdalele feliate".
Pentru bărbați, lucrurile sunt clare: câștigă varianta celor 40 de pahare de vin.
Ramona Țintea, reporter Pro TV: "În tradiția populară, astăzi, se încheie și zilele Babei Dochia, care marchează, practic, hotarul dintre anotimpul rece și cel călduros. Acum ar trebui să fie soare, cald și frumos. Se pare că vremea nu prea vrea să țină cont de tradiție și zilele viitoare ne așteptăm la temperaturi scăzute și chiar să ningă".