Reguli de circulație în Albania. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina în vacanță și nu respecți indicatoarele

drum in albania
Shutterstock

Albania este situată în sud-estul Europei, pe Marea Ioniană și Marea Adriatică, și face parte din zona Mediteranei. Cu atmosfera sa plăcută, turiștii pot petrece ziua la plajă, în munții înzăpeziți sau pot face excursii prin întreaga țară.

Turiștii au la dispoziție o mulțime de atracții și obiective în Albania pe care să le viziteze. Pot petrece ziua la plajă, în munții înzăpeziți sau pot face excursii prin întreaga țară.

Dacă vrei un itinerariu complet de călătorie, cea mai bună opțiune ar fi să închiriezi o mașină.

Condusul în Albania te ajută să poți vedea locuri pe care le poți rata dacă alegi tururi sau transportul în comun.

Ca să conduci, trebuie să știi reguli de circulație în Albania, să ai peste 18 ani și să deții un permis de conducere.

Citește și
suporteri, romani, meci
România este în top cinci la numărul de fani prezenți la EURO 2024. Câți suporteri au susținut echipa națională
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Informații generale

Albania este o țară situată în sud-estul Europei, la Marea Adriatică și Marea Ioniană, și în zona Mării Mediterane.

Tirana (Tiranë) este capitala sa. Localnicii se referă la ei înșiși ca shqiptarë, adesea însemnând „fiii vulturilor”. De-a lungul istoriei, au trăit aproape în izolare și obscuritate din cauza terenului accidentat al țării muntoase și a factorilor istorici, culturali și sociali complexi.

Albania are frontiere terestre cu Kosovo la nord-est, Muntenegru la nord-vest, Grecia la sud și Macedonia la est. Țara are și frontiere maritime cu Muntenegru, Grecia și Italia la vest.

Limba oficială a Albaniei este albaneza, vorbită de majoritatea populației țării. Există două dialecte principale în țară, Gheg și Tosk, dar majoritatea se bazează pe dialectul Tosk.

Există, de asemenea, un dialect de greacă vorbit în zonele locuite de minoritatea greacă. Alte limbi străine vorbite de grupurile etnice din Albania sunt romani, gorani, bulgară, bosniacă, macedoneană, sârbă și aromână. Totuși, majoritatea populației din Albania a declarat albaneza ca fiind limba lor maternă.

Albania are o suprafață teritorială de 28.748 de kilometri pătrați. Prezintă diverse condiții climatice, hidrologice, geologice și morfologice și posedă o diversitate de peisaje, de la munții acoperiți de zăpadă din Alpii Albanezi, Korab, Skanderbeg, Pindus și Munții Ceraunici până la coasta însorită a Mării Ionice și a Mării Adriatice albaneze în zona Mării Mediterane.

Albania și-a declarat independența în 1912, după ce a învins Imperiul Otoman în războaiele balcanice. Până în secolul al XX-lea, țara a fost invadată de Italia, formând Albania Mare, înainte de a deveni un protectorat al Germaniei Naziste. După al Doilea Război Mondial, Enver Hoxha a creat o Albanie comunistă și a dus albanezii pe o cale izolată și nedreaptă. În 1991, cetățenii au început o revoluție și au pus capăt comunismului în Albania, stabilind actuala Republică Albania.

Reguli de circulație în Albania. Ce amenzi riști dacă mergi cu mașina și nu respecți indicatoarele

Reglementările de trafic din Albania sunt în mare parte similare cu cele din alte țări europene, dar există și unele particularități. Țara are multe drumuri montane, nu toate drumurile au un paviment bun, iar șoferii locali ignoră adesea regulile de trafic.

Limitele de viteză:

• 130 km/h pe autostrăzi

• 90 km/h pe drumuri interurbane principale

• 80 km/h pe drumuri interurbane secundare

• 40 km/h în oraș

Dacă întâlnești un semn de limită de viteză de 40-50 km/h pe o autostradă în afara orașului, asigură-te că respecți semnul. În aceste zone sunt adesea camere sau patrule de trafic.

Amenzi:

Depășirea vitezei:

• Până la 10 km/h: 1.000-3.000 Lek (€9.50-28)

• 10-30 km/h: 2.000-4.000 Lek (€19-38)

• 20-40 km/h în oraș / 30-50 km/h în afara orașului: 5.000-15.000 Lek (€47-141), suspendarea permisului pentru 3 luni

• Peste 40 km/h în oraș / peste 50 km/h în afara orașului: 10.000-20.000 Lek (€94-188), suspendarea permisului pentru 3-6 luni

Toți ocupanții mașinii trebuie să poarte centuri de siguranță, atât în față, cât și în spate. Conform reglementărilor de trafic, copiii sub 3 ani pot călători doar în sisteme speciale de reținere. Copiii peste 3 ani nu au voie să călătorească pe scaunele din față dacă au sub 150 cm înălțime.

Amenda este de 5.000 până la 15.000 Lek ( între 47-141 de euro), iar în cazul unei repetări a infracțiunii, permisul poate fi suspendat.

Asigură-te că aprinzi faza scurtă în condiții de vizibilitate redusă - 500-2.500 Lek (€5-23).

Dă prioritate pietonilor la trecerile de pietoni - 500-2.000 Lek (€5-19).

Folosește telefonul mobil în timp ce conduci doar cu un sistem hands-free - 5.000-15.000 Lek (€47-141).

Trecerea pe culoarea roșie a semaforului - 5.000-20.000 Lek (€50-188) și/sau închisoare de la 6 la 12 luni.

Nu conduce sub influența alcoolului, drogurilor sau altor substanțe ilegale.

Penalități pentru conducerea sub influența alcoolului:

• Mai puțin de 0.3‰ - 5.000 până la 15.000 Lek (€47-141)

• 0.3-0.5‰ - 10.000 până la 20.000 Lek (€94-188), suspendarea permisului pentru 3-6 luni

• 0.5-0.8‰ - 10.000 până la 20.000 Lek (€94-188), suspendarea permisului pentru 1-2 ani

• 0.8-1.5‰ - 20.000 până la 40.000 Lek (€188-376), suspendarea permisului pentru 1-2 ani

Dacă infracțiunea este comisă noaptea (între 22:00 și 07:00), amenda se mărește cu două treimi, conform localrent.com.

Dacă ești oprit de poliția rutieră, rămâi calm și fii politicos. Arată ofițerului permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al vehiculului, asigurarea și contractul de închiriere a mașinii. Majoritatea ofițerilor de poliție nu vorbesc bine engleza.

Dacă nu vă înțelegeți, folosește o aplicație de traducere pe telefon. Dacă ai comis o încălcare a traficului, nu fi agresiv pentru a nu agrava situația. Cel mai bine este să recunoști vina și să îți ceri scuze.

Pentru o infracțiune minoră, este posibil să fii lăsat fără amendă. Dacă un ofițer începe să scrie o amendă, nu te certa. Amenda poate varia semnificativ, iar suma exactă este determinată de ofițer. Nu este o idee bună să încerci să mituiești un ofițer de poliție, deoarece acest lucru poate duce la penalități grave. Uneori este mai ieftin să plătești amenda.

Poți plăti amenda emisă de un ofițer de poliție la cea mai apropiată secție de poliție, bancă, birou Western Union sau oficiu poștal. Poți obține o reducere de 50% dacă plătești amenda în termen de 15 zile de la primire sau de la hotărârea finală. Amenzile de la camere sunt trimise prin sistemul online e-albania.al în câteva zile. Compania de închirieri te va notifica despre datorie, va furniza dovezi ale infracțiunii cu data exactă și va oferi opțiunile disponibile de plată.

Stilul de condus din Albania poate surprinde, irita sau chiar speria turiștii străini la început. Localnicii încalcă adesea regulile de trafic, se grăbesc, depășesc unde nu este permis și rareori folosesc semnalele de viraj. Dar nu este atât de înfricoșător cum poate părea la prima vedere. Trebuie doar să cunoști stilul local de condus, să fii atent și să rămâi calm.

Șoferii locali rareori folosesc semnalele de viraj. La intersecții și sensuri giratorii, fii atent la mașinile din benzile adiacente. Unii șoferi nu respectă prioritatea de trecere.

Chiar și la intersecțiile cu semafoare, uită-te cu atenție în laterale. Dacă cineva încearcă să te depășească în locul greșit, este mai bine să te retragi la dreapta și să lași șoferul imprudent să treacă.

Pietonii traversează adesea drumul în locuri greșite. Redu viteza din timp. Albania are numeroase serpentine montane cu viraje strânse și secțiuni înguste.

Redu viteza când ieși pe drumuri secundare în zone îndepărtate. Unele dintre ele pot fi în stare proastă.

Închirierea unei mașini în Albania

Dacă vrei să profiți la maximum de vizita ta, închirierea unei mașini este cea mai bună modalitate de a te deplasa. Condusul îți oferă libertatea de a merge oriunde, oricând, și nu ar trebui să aștepți următorul mijloc de transport să sosească.

Există multe companii mici de închiriere auto în Albania. Cele mai cunoscute și mari sunt Sixt, Europcar, Rentalcars și AutoEurope.

Compania de închiriere îți va cere să furnizezi unele identificări și documente care fac parte din politica lor. Aceste cerințe sunt permisul de conducere, pașaportul și cardul de credit pentru plată.

Permisul tău nativ trebuie să fie valabil de cel puțin un an pentru a fi recunoscut de companie.

Și când conduci în Albania, aplicarea pentru asigurare auto va depinde de contractul companiei de închirieri, așa că este bine să discuți cu ei despre acest aspect înainte de a încheia afacerea.

Când alegi tipul de vehicul pe care îl dorești, trebuie să iei în considerare tipurile de drumuri pe care le vei parcurge și numărul de însoțitori. Cel mai comun vehicul de închiriat este o mașină mică, deoarece majoritatea drumurilor sunt în condiții bune, dar ține cont că există și drumuri care sunt în curs de reconstrucție.

Dacă planifici să circuli pe drumuri principale, cel mai bun vehicul ar fi un SUV 4x4, deoarece ai nevoie de o mașină mai înaltă pentru drumurile montane.

Motocicletele și furgonetele sunt, de asemenea, disponibile în țară, dacă preferi aceste tipuri de automobile.

Costul închirierii mașinii variază și va depinde de nevoile tale de închiriere. Câteva aspecte care pot afecta costul închirierii auto includ tipul de vehicul închiriat, dimensiunea mașinii și asigurarea. Dacă decizi să achiziționezi opțiuni suplimentare pe lângă includerea de bază, cum ar fi GPS, scaun pentru copii sau WiFi, te poți aștepta la o creștere a costului închirierii auto.

Când conduci în Albania, asigurarea este foarte importantă. Aplicarea pentru asigurare auto va depinde, de asemenea, în totalitate de compania pe care o alegi.

Unele companii au deja asigurare auto în contractul lor, iar altele îți vor cere să aplici pentru una. Asigură-te că citești cu atenție acordul pentru a te asigura că nu plătești mai mult decât ai nevoie pentru întreaga vacanță în Albania.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
O țară îndrăgită de români este afectată de febra West Nile. Trei oameni au murit
O țară îndrăgită de români este afectată de febra West Nile. Trei oameni au murit

Şaptesprezece cazuri de febră West Nile au fost identificate în Albania, trei dintre acestea soldându-se cu decese, a raportat Institutul de Sănătate Publică (IPH) din această ţară, informează Xinhua.

 

România este în top cinci la numărul de fani prezenți la EURO 2024. Câți suporteri au susținut echipa națională
România este în top cinci la numărul de fani prezenți la EURO 2024. Câți suporteri au susținut echipa națională

România a fost susţinută la meciurile din faza grupelor de 92.000 de fani şi se află pe locul cinci în clasamentul presei germane, fiind devansată de Albania, potrivit datelor UEFA.

 

EURO 2024: Spania a învins Albania și s-a calificat în
EURO 2024: Spania a învins Albania și s-a calificat în "optimi" cu maximum de puncte | FOTO & VIDEO

Spania a învins-o, luni, pe Albania, scor 1-0, în Grupa B de la EURO 2024, și s-a calificat în optimile de finală ale competiției.

În plină caniculă, Bosnia, Albania, Muntenegru și coasta Croației au fost lovite de o pană masivă de energie electrică
În plină caniculă, Bosnia, Albania, Muntenegru și coasta Croației au fost lovite de o pană masivă de energie electrică

O pană de curent majoră a afectat vineri Muntenegru, Bosnia, Albania și cea mai mare parte a coastei croate a Mării Adriatice, au anunțat oficialii.  

Ce a declarat selecţionerul Croaţiei după meciul cu Albania, de la EURO 2024. „Le-am permis albanezilor să revină”
Ce a declarat selecţionerul Croaţiei după meciul cu Albania, de la EURO 2024. „Le-am permis albanezilor să revină”

"Le-am permis albanezilor să revină" în ultimele momente ale meciului, a declarat miercuri selecţionerul naţionalei de fotbal a Croaţiei, Zlatko Dalic, după remiza (2-2). 

Recomandări
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă
Băile minerale Telega, o minune a naturii, zac în paragină de zeci de ani. Au aceeași salinitate ca Marea Moartă

Băile minerale Telega s-au format acum 500 de ani și sunt cunoscute pentru cel mai înalt grad de salinitate din țară. Institutul Balnear Francez le-a plasat pe locul doi în Europa și pe locul cinci în lume.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.