Producția de nuci a scăzut cu 30%, iar prețul s-a dublat. Ce spun producătorii
Toamna aceasta vom găsi mai puține nuci în piețe, și acelea vor fi mult mai scumpe. Producția a scăzut cu 30%, iar prețul este cel puțin dublu. Totuși, multe nuci românești vor lua drumul exportului.
Chiar și așa, rămânem pe primul loc în clasamentul producătorilor de nuci din Uniunea Europeană.
„Acesta e un nuc cu un fruct de calibru mare, coaja, la fel, se desface foarte ușor, asta am putea spune că este una dintre cele mai productive soiuri din Transilvania” explică un producător.
Pe dealurile din satul Moișa, județul Mureș, miroase în această perioadă... a nuci. Pe o suprafață de 140 de hectare, acest soi se extinde de șapte ani. Totuși, anul acesta vine cu o recoltă mai mică. Din cauza secetei, producția s-a diminuat chiar și cu 30%, iar nucile care vor ajunge la piață, vor fi mult mai scumpe.
Radu Câmpean, producător: „Prețul miezului este în creștere, cererea se menține în continuare și prețul se va majora undeva la 50%. Anul acesta am avut anumite probleme din cauza secetei, atât producția, cât și calitatea a fost afectată. Calibrul nucilor este mai mic.”
România, cel mai mare producător de nuci din UE
În sat, nu există curte fără măcar un nuc. Dar şi acolo, producția este mică.
„Anul acesta nu avem, că a înghețat. Nu avem nici una pe nuc. Păi s-a făcut pe coaste, avem mai mulți” spune un localnic.
România rămâne cel mai mare producător de nuci din Europa, potrivit ultimelor date Eurostat. Numai anul trecut, aproape 61.000 de tone de nuci au ajuns la export. Cei mai mari cumpărători sunt nemții, dar nuca românească ajunge și în țările arabe. Aceștia vor plăti acum aproximativ 10 euro pentru un kilogram de miez de nucă, adică cu 50% mai mult față de anul trecut.