România, campioană la producția de nuci în UE. O mare parte pleacă în Europa și în țările arabe
Suntem campioni la producția de nuci în Uniunea Europeană, după ce anul trecut am cules peste 60 mii de tone. O mare parte pleacă în Europa și în țările arabe.
Cei care au investit în livezile de nuci spun că nu banii sunt problema, ci răbdarea. Pentru că profitul apare abia după 10 ani. Un kilogram de miez de nucă poate să coste 70 de lei.
Unul dintre cei mai importanți procesatori de nucă din țară, dar și din Europa Centrală și de Est a ales să investească cinci milioane de euro într-o fabrică modernă la Ciugud, în județul Alba.
Adriana Drămbărean, director tehnic în cadrul unei fabrici: „Apariția de noi producători, cât și anii favorabili, ultimii ani favorabili pentru producția de nuci, au crescut cantitățile de nuci de la noi din țară”.
Sunt căutate inclusiv batoanele cu fructe și nuci.
Gabriela Anton, specialist în marketing în cadrul unei fabrici: „Aproximativ 60% din producția noastră ajunge la export produse vrac, cât și ambalat, în peste 23 de țări de pe trei continente”.
Anul trecut, România a obținut de trei ori mai multe nuci decât Spania și a avut aproape 20 de tone peste producția Greciei.
Producție de nuci în 2021:
România - 60.820 tone
Grecia - 43.360 tone
Franța - 40.260 tone
Spania - 20.020 tone
Italia - 14.660 tone
O familie din județul Alba a plantat peste 500 de nuci dintr-un soi românesc pe patru hectare, în urmă cu șapte ani.
Alex Cutean, proprietar de livadă: „În această planteție am investit 3.000-3.500 de euro numai puieții luați în urmă cu șapte ani”.
În ultimii trei ani, numai în județul Alba au fost înființate peste 40 de hectare de plantații de nuci. De pe un hectar rezulta și șapte tone de nuci în coajă, iar dacă soiul este franțuzesc, zece tone pe hectar.
Număr de nuci (pomi):
2017 – 1.842.007
2018 - 1.918.156
2019 - 1.936.247
2020 – 2.006.104
Nicu Spineanu, consilier la Direcția Agricolă Alba: „Este o cultură ușor de întreținut, nu necesită foarte multe tratamente fito-sanitare o perioadă de exploatare foarte lungă până la 25 de ani”.
Nucile sunt prezente și în patiserii. Pe lângă cunoscutele baclavale, cofetarii aleg miezul de nucă pentru blaturi crocante.
Flavia Balcău, manager: „Oamenii ne întreabă ce fel de nucă avem și sunt foarte încântați când aud că este nucă românească”.
Oamenii cumpără inclusiv miez caramelizat, cu piper, sărat sau cu chilii.