Procura notarială auto – ce este, cum se obține și când este necesară

Procura notarială auto este un document care oferă drepturi asupra unui autovehicul unei alte persoane față de proprietar.
Fie că ești în situația în care vrei să o vinzi, dar nu o poți face personal, ori trebuie să îi faci ITP-ul dar nu ai timpul necesar, procura notarială auto este documentul de care ai nevoie.
Ce este procura notarială auto
Procura notarială auto este un document legal prin care proprietarul unei mașini împuternicește o altă persoană să încheie acte juridice, să ridice documente și să o reprezinte în fața companiilor de asigurare, în legătură cu mașina. Persoana împuternicită ține locul proprietarului mașinii inclusiv la Poliție, la RAR, DRPCIV sau în fața autorităților când vine vorba despre autovehicul.
Procura notarială auto este un document oficial și se încheie la notarul public, care garantează legalitatea și autenticitatea actului. Documentul trebuie să cuprindă datele de identificare ale mandatantului (proprietarul) și ale mandatarului (persoana împuternicită).
Când este necesară procura notarială auto
Procura notarială este necesară atunci când proprietarul unui vehicul vrea să împuternicească o altă persoană să încheie acte juridice, să ridice documente sau să îl reprezinte la Poliție, RAR sau oricare altă situație.
De exemplu, persoana împuternicită poate să ridice acte, să rezolve probleme cu asigurările sau să meargă la Poliție sau Registrul Auto Român în locul proprietarului. De asemenea, persoana împuternicită poate ieși din țară cu mașină, poate încheia polițe RCA sau CASCO și poate face orice ar face și proprietarul de drept, mai puțin să vândă mașina.
Documentul trebuie întocmit la notar, care confirmă că totul este legal și se asigură că în procură sunt trecute datele de identificare ale celui care dă permisiunea (proprietarul) și ale celui care o primește (împuternicitul), dar și a mașinii.
Cum se obține procura notarială auto
Pentru a obține o procură notarială auto, trebuie să te prezinți alături de persoana împuternicită la un notar legal, cu următoarele documente:
• cartea de identitate a proprietarului mașinii;
• cartea de identitate a persoanei împuternicite;
• talonul;
• cartea de identitate a vehiculului;
• factură sau contract de vânzare-cumpărare a mașinii
Documentul se redactează și eliberează pe loc, iar onorariul notarului depinde de tarifele fiecăruia în parte. În funcție de scop, în procură trebuie stabilite foarte clar limitele pe care împuternicitul le are privind bunul (mașina), printre care faptul că nu o poate vinde în numele tău, nu poate ieși cu ea din țară sau alte limite pe care dorești să le impui. Ambele părți trebuie să semneze procura, iar notarul trebuie să autentifice documentul.
Cât timp e valabilă și cum o anulezi
Orice procură notarial încetează în 3 ani de la încheiere, conform articolului 2015 din noul Cod Civil. Durata procurii poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de mențiunea pe care decizi să o faci asupra duratei. Dacă nu ai specificat nimic, procura se încheie în 3 ani.
Dacă dorești anularea procurii, proprietarul mașinii trebuie să facă o declarație la notar în care să specifice motivul de anulare, datele de identificare ale sale și ale persoanei împuternicite, dar și ale mașinii. Procedura de anulare poate fi realizată dacă proprietarul mașinii dorește să își retragă încrederea acordată persoanei împuternicite sau dacă scopul pentru care s-a făcut procura s-a încheiat (cum ar fi realizarea ITP-ului).
Procura pentru înmatriculare auto
În cazul în care nu ai timp să îți înmatriculezi mașina, poți desemna pe cineva să o facă în locul tău. Persoana poate fi soțul/soția, un prieten, o rudă sau o persoană fizică ori o companie care se ocupă cu așa ceva. Pentru asta, vei avea nevoie de o procură pentru înmatriculare auto.
Acte necesare:
• Act de identitate proprietar mașină
• Copie carte identitate mandatar
• Dacă există, talon auto și carte de identitate vehicul
• Factură sau act vânzare-cumpărare mașină
• Persoane juridice: act constitutiv, hotărâre AGA
În această procură trebuie să apără datele proprietarului mașinii, datele împuternicitului, datele autovehiculului, descrierea și identificarea mașinii, modalitatea în care proprietarul a obținut mașina (contract vânzare-cumpărare sau factură), menționarea autorităților în fața cărora proprietarul este reprezentat de către împuternicit (RAR, DRPCIV, Taxe și Impozite, etc).
Contractul de comodat auto
Împrumutarea mașinii se face printr-un contract de comodat auto. Acest contract de împrumut se folosește atunci când dorești să împrumuți cuiva mașina pentru a o folosi. Procura notarială este pentru instanțele când dorești să fii reprezentant ca proprietar în fața statului, procura de înmatriculare se referă strict la procedura de înmatriculare a vehiculul, iar contractul de comodat auto se referă la împrumutarea cuiva a mașinii pentru a o folosi.
În 2025, pentru contractul de comodat auto ai nevoie de următoarele acte:
• actele de identitate ale proprietarului mașinii, respectiv al beneficiarului;
• certificatul de înmatriculare (talonul) și Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV);
• certificatul fiscal eliberat de Direcția Generală de Impozite și Taxe;
• acordul firmei de leasing (dacă ai mașina în leasing)
• actul constitutiv și Hotărârea Adunării Generale a Asociaților (în cazul persoanelor juridice)
E important de menționat că în cazul în care proprietarul autovehicului este căsătorit/ă, iar mașina este bun comun dobândit în timpul căsnicie, la încheierea contractului de comodat auto trebuie să fie prezenți ambii soți.