Acte necesare la RAR în 2025. De ce documente ai nevoie pentru înmatricularea autovehiculului

Registrul Auto Român (RAR) este autoritatea care se ocupă de acordarea omologării naționale și verificarea autenticității vehiculelor.
RAR verifică dacă elementele automobilului sunt originale de la productător și tot ei se ocupă de verificarea tehnică ITP a vehiculului. Inginerii RAR stabilesc dacă există modificări și dacă acestea sunt sigure pentru circulația pe drumurile naționale.
Ce acte trebuie la RAR pentru înmatriculare
Orice mașină cumpărată din afara României trebuie înmatriculată în țară, fie că e nouă sau second-hand. Mai exact, dacă vrei să înmatriculezi orice vehicul adus în spațiul UE sau non-UE, trebuie să îți faci o programare la RAR pentru a îți fi verificate mai multe elemente: de la documentația mașinii, până la seria de sașiu, caroseria sau dacă înmatricularea anterioară s-a făcut în alt stat membru al UE.
Notă! De la 1 ianuarie 2021, mașinile cu volan pe dreapta nu mai pot fi înmatriculate în România.
Totodată, trebuie să știi că nu poți merge la RAR decât în baza unei programări online, telefonic sau în persoană, la sediul instituției.
Pentru vehiculele care au fost înmatriculate în orice stat membru al UE, aflate în prezent la prima înmatriculare în România, RAR va trebui să elibereze cartea de identitate a vehiculului (CIV). Vei obține CIV în mod direct dacă vehiculul deține omologare UE și nu a suferit modificări în raport cu configurația omologată.
Acte necesare la RAR pentru prima înmatriculare
Mașinile deja înmatriculate în România nu trebuie înmatriculate la RAR, ci la DGPCI. Dacă ai o mașină cumpărată din afara UE, trebuie să prezinți documentele următoarele:
• Cerere activitate RAR – vei scrie personal cererea în fața angajatului RAR
• Documentul de înmatriculare din țara de origine
• Certificatul de conformitate emis de producatorul vehiculului (este obligatoriu pentru vehiculele ale caror emisii poluante si CO2 au fost masurate in conformitate cu procedura WLTP, de obicei pentru vehicule fabricate dupa 31.08.2018).
• Documentul care atestă dreptul de proprietare (contract de vânzare-cumpărare, factură, etc.)
• Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) - (dacă mașina e omologată UE, obții CIV tot de la RAR, pe loc)
• Dovada efectuării formalităților vamale.
Acte necesare RAR pentru cartea de identitate
Pentru vehiculul folosit care a fost înmatriculat ultima oară într-un stat membru al Uniunii Europene, aflat la prima înmatriculare în România, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului (CIV), fie în mod direct - dacă vehiculul deține o omologare UE de tip și nu a avut modificări de la ultima configurație omologată, fie după o omologare individuală. Tot atunci, RAR va efectua și verificarea tehnică și va certifica autenticitatea vehiculului.
Vei avea nevoie de o programare și următoarele documente pentru înmatricularea mașinii:
• act de identitate solicitant; cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere, va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează activitatea); documentul de înmatriculare din țara de origine;
• certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele ale căror emisii poluante și CO2 au fost măsurate în conformitate cu procedura WLTP, de regulă vehicule fabricate după data de 31.08.2018);
• documentul de achiziție intracomunitară (factură, contract de vânzare-cumpărare etc) în original sau sub forma unei copii în care toate datele sunt lizibile.
Obligativitatea solicitării și obținerii CIV de la RAR îi revine achizitorului intracomunitar, care poate cere eliberarea acestui document în mod direct sau printr-un împuternicit legal. TÎncepând cu data de 25.07.2022, angajații Registrului Auto Român au obligativitatea de a scana și transmite în format digital documentul de achiziție intracomunitară către ANAF.
Acte necesare RAR pentru redobândire talon
Talonul se reține fie în trafic de către poliția rutieră din cauza unor defecțiuni tehnice, fie pentru lipsa Inspecției Tehnice Periodice. În oricare dintre cele două situații, va trebui să mergi la reprezentanțele teritoriale RAR pentru a îți redobândi talonul.
Dacă ți s-a reținut talonul pentru defecțiuni tehnice, după ce acestea au fost rezolvate, vehiculul trebuie adus la RAR pentru verificarea sistemelor la care au fost constatate defecțiuni. Abia după ce s-a constat remedierea defecțiunilor, reprezentantul RAR va menționa acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare.
Cu dovada înlocuitoare cu înscrisul respectiv îți vei redobândi certificatul de înmatriculare.
În cazul în care ți-a fost reținut talonul pentru că aveai ITP-ul expirat, verificarea tehnică pentru redobândirea talonului se face doar de către RAR. Va trebui să vii cu mașina la RAR, însă trebuie să ții cont că atunci când îți expiră ITP-ul, nu mai ai voie să circuli cu vehiculul pe drumurile publice. În acest caz, poți aduce mașina pe platformă pentru IPT, iar după ce treci inspecția, îți vei obține din nou talonul.
Acte RAR certificat autenticitate
La înmatricularea în România, deținătorii vehiculelor rutiere, cu excepția celor noi, trebuie să prezinte dovada că RAR a certificat autenticitatea acestora.
Certificarea autenticităţii se efectuează pentru:
• vehiculele rutiere utilizate care sunt sau au fost ultima dată înmatriculate într-un alt stat şi care se supun omologării şi/sau eliberării CIV în vederea înmatriculării în România;
• vehiculele rutiere utilizate care nu sunt supuse înmatriculării în ţara de provenienţă şi care se supun omologării şi/sau eliberării CIV în vederea înmatriculării în România;
• orice vehicul rutier, la cerere.
Actele necesare pentru certificatul de autenticitate:
·cerere activitate R.A.R. – completată de către solicitant pe propria sa răspundere
·documentele de înmatriculare din statul in care a fost inmatriculat autovehiculul
·act de identitate solicitant
·cartea de identitate a vehiculului din țara de proveniență
·dovada ITP în termen de valabilitate