Preparatele cu specific local, la mare căutare în restaurantele din regiunile țării. Bucătăria locală, salvarea din pandemie
Bucătăria tradițională este tot mai căutată de turiștii din țară. Preparatele autentic românești au devenit un adevărat punct de atracție turistică, iar vizitatorii caută să guste din specificul fiecărui loc.
Mai multe restaurante din Timișoara și din Oradea au început să includă în meniuri mâncăruri din gastronomia veche.
Preparatele tradiționale românești sunt la mare căutare, iar bucătăria veche bănățeană atrage din ce în ce mai mulți turiști. Un astfel de preparat este supa de pasăre, servită într-un restaurant din Timișoara.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Chef Vasile Cozmuța: „Trebuie să fie o pasărea special aleasă, care să aibă grăsimea suficientă, un pic de ţelină, un pic de morcov, se pune un pic de ardei, un pic de ceapă pentru aromă şi acele verdeţuri.”
Pentru desert, mergem într-un alt restaurant. Aici, bucătarul ne-a pregătit un preparat șvăbesc: tăiţei de casă cu mac, cu sos preparat din măr măcinat şi zahăr. O porţie costa 21 de lei.
Corina Macri - proprietarul restaurantului: „Încercăm să promovăm într-un proiect local gastronomia bănăţeană, şi tăiţeii cu mac sunt la loc de cinste. Turiştii români care vin aici vor să mănânce mâncăruri specifice Banatului”.
13 restaurante din Timişoara au aderat la proiectul "Gustă diversitatea în grai bănățean", iniţiat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș. Toate acestea au în meniuri şi reţete culese din satele din vestul ţării.
Delia Barbu - director executiv APDT Timiș: „Veţi întâlni în meniurile restaurantelor reţete şvăbeşti, reţete din meniurile familiilor de sârbi din zonă şi altele, desigur. Am avut bucuria să găsim o mare deschidere din partea restaurantelor, afectate de pandemie fiind, au văzut acest proiect ca pe o oportunitate de a-şi relansa activitatea prin atragerea de noi turişti."
Turiştii sunt încântaţi de schimbările din meniuri şi se bucura că pot încerca produsele locale.
Reporter: Atunci când mergeţi într-un oraş nou, ce încercaţi în materie de gastronomie?
Turist: „Ceva specific local, să experimentăm ceva nou din oraşul respectiv.”
Şi cei care ajung în Oradea cauta bucătăria tradiţională. Bogracsul şi bob-gulașul îşi au rădăcinile în bucătăria ungurească şi sunt favoritele turiştilor.
Reporter: Unde se face bogracsul?
Ioana, ospătăriţă: „ Aici, în acest ceaun, afară. La foc deschis.”
Reporter: Ce se pune în el?
Ioana: „Legume, carne de porc, de vită, găluşte. Bob-gulasul conţine fasole neagră, carne de porc, carne de vită, afumătura, legume."
Bianca Boncea - managerul unui restaurant: „Este foarte căutat, în special de cei care sunt trecători aici, care sunt în tranzit la noi, dar şi de clienţii noştri fideli.”
Reporter: Ai mai mâncat bob-gulas aici?
Client: „Da, mănânc frecvent.”
Reporter: Cum ţi se pare?
Client: „După părerea mea, e cel mai bun din oraş."
O porţie de bogracs costa 26 de lei, iar una de bob-gulas, 25.
Sursa: Pro TV
Etichete: preparate traditionale, mancare tradiționala,
Dată publicare:
19-08-2021 08:30