Povestea lui Moș Nicolae pentru copii. Ce le spunem despre Sfântul Nicolae, în funcție de vârstă

mos nicolae

Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor și legenda spune că în fiecare an, pe 6 decembrie, el lasă dulciuri în ghetuțele copiilor care au fost cuminți.

Dar care este povestea lui Moș Nicolae și ce ar trebui să le spunem copiilor, în funcție de vârstă, despre el?

Cine este Sf. Nicolae, protectorul copiilor

Sfântul Nicolae este binecunoscut ca unul dintre principalii ocrotitori ai copiilor.

Sfântul cu cea mai lungă istorie ca ocrotitor al copiilor este Sfântul Nicolae, episcopul din secolul al IV-lea al Mirei și unul dintre sfinții cei mai populari din toate timpurile. Numărul bisericilor, capelelor, instituțiilor religioase și a altarelor dedicate lui în întreaga lume creștină atinge un număr uimitor.

Cultul său este încă puternic în riturile de Est ale Bisericii Catolice și în Biserica Ortodoxă.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Nicolae s-a născut într-o familie creștină în Patara, în ceea ce este acum Turcia. A devenit preot și, în cele din urmă, a fost numit episcop al Mirei.

Deși numele său nu apare pe cele mai vechi liste de episcopi care au participat la Consiliul de la Niceea, o tradiție puternică printre greci insistă că a fost acolo și chiar l-a lovit pe Arius peste față când ereticul a afirmat îndrăzneț că Dumnezeu Fiul este mai prejos decât Dumnezeu Tatăl.

Patronajul lui Nicolae asupra copiilor provine dintr-o legendă veche care spune cum a înviat trei băieți mici care fuseseră omorâți de un măcelar.

Cea mai populară poveste despre Sfântul Nicolae, una care este încă binecunoscută, povestește despre compasiunea sa față de trei tinere sărace. Tatăl lor își pierduse averea și, odată cu ea, toată speranța de a oferi zestre fiicelor sale.

Pentru a le salva de sărăcie și de amenințarea de a trebui să se întrețină ca sclave, Nicolae a aruncat saci de monede de aur prin fereastra deschisă a casei familiei sărace, astfel încât fiecare fiică să aibă destulă zestre ca să se poată căsători și duce o viață bună.

Până în 1084, Mira, locul de odihnă al Sfântului Nicolae, era în mâinile musulmanilor. Cu toate că turcii nu profanaseră locul sfânt, mulți creștini din Occident au considerat scandalos ca relicvele Sfântului Nicolae să fie în mâinile dușmanului.

Venețienii au planificat să-l salveze pe sfânt, dar în 1087, negustorii din Bari, în sudul Italiei, au ajuns primii acolo. Astăzi, relicvele Sfântului Nicolae se află în cripta marii bazilici pe care oamenii din Bari au construit-o pentru sfânt, iar pelerinii - atât catolici, cât și ortodocși - continuă să viziteze sanctuarul.

Pentru a îl sărbători pe Sfântul Nicolae ocrotitorul copiilor, se obișnuiește să se ofere mici cadouri și bomboane copiilor.

Care este povestea lui Moș Nicolae

Pe 6 decembrie sărbătorim Ziua Sfântului Nicolae. Din punct de vedere istoric, nu știm prea multe lucruri despre acesta. Deși este unul dintre cei mai populari sfinți în bisericile greacă și latină, existența lui nu este atestată de niciun document istoric.

Tot ce se poate spune este că probabil a fost episcopul Mirei undeva în secolul al IV-lea.

Cu toate acestea, există desigur multe legende despre Nicolae de-a lungul istoriei.

Se spune că Nicolae s-a născut într-o familie bogată din Patara, Licia. Părinții lui au murit, iar el a moștenit o sumă considerabilă de bani, dar nu a păstrat nimic.

În cea mai faimoasă poveste despre viața sa, a aruncat saci de aur prin ferestrele a trei fete pe cale să fie forțate să ducă o viață de sclavie.

Cel puțin așa spune cea mai comună versiune a poveștii; există și altele, inclusiv una excesiv de sumbră în care trei copii sunt uciși de un măcelar până când Nicolae îi învie.

După câteva miracole efectuate când încă era tânăr, Sfântul Nicolae a fost ales de oamenii din Mira să fie noul lor episcop. Dar nu a durat mult până când Dioclețian și Maximian au început persecuțiile împotriva creștinilor, iar noul episcop a fost închis.

Chiar și în timpul domniei lui Iustinian (d. 565), Nicolae era celebru, și împăratul a dedicat o biserică din Constantinopol în cinstea lui.

Până în anii 900, un grec scria: "Atât Occidentul, cât și Răsăritul îl aclamă și îl glorifică. Oriunde sunt oameni, numele său este venerat și se construiesc biserici în onoarea sa. Toți creștinii își reverează memoria și îl cheamă pentru protecție."

Vestul a devenit și mai interesat atunci când moaștele sale au fost luate de la Mira la Bari, Italia, la 9 mai 1087.

Se spune că a fost reprezentat de artiștii medievali mai des decât orice alt sfânt, cu excepția Mariei, și aproape 400 de biserici i-au fost dedicate numai în Anglia în Evul Mediu târziu.

Cu o astfel de popularitate, legendele sale s-au împletit inevitabil cu altele. În țările germanice, a devenit uneori dificil să se stabilească unde începe legenda lui Nicolae și se termină cea a lui Woden (sau Odin).

Undeva de-a lungul liniei, probabil legată de povestea dăruirii de aur, oamenii au început să dea cadouri în numele lui pe 6 decembrie. Când a venit Reforma, urmărirea lui a dispărut în toate țările protestante cu excepția Olandei, unde legenda sa a continuat sub numele de Sinterklaas.

Cum le explicăm copiilor legenda lui Moș Nicolae, în funcție de vârstă

Să le explici copiilor cine e Moș Nicolae ar putea fi puțin greu. Dar, în funcție de vârstă, poți aborda lucrurile diferit.

Pentru copiii mici de 3-5 ani, poți să explici că Moș Nicolae este un prieten magic care vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie și aduce cadouri copiilor cuminți care și-au lustruit ghetuțele. Poți spune că lasă cadourile în ghetuțe sau pantofii copiilor lângă ușă.

Menține povestea simplă și spune-le că Moș Nicolae recompensează copiii care au grijă de lucrurile lor. Curățați împreună ghetuțele și puneți-le pe pervaz sau la ușă. Uită-te la bucuria din ochii copilului tău când vede încălțările pline de dulciuri.

Pentru copiii mai mari de 6-10 ani, poți să introduci elemente din povestea istorică a Sfântului Nicolae. Poți menționa că a trăit într-un oraș numit Mira și că a fost un om bun care a făcut lucruri bune pentru ceilalți.

Vorbește despre lucrurile bune pe care Moș Nicolae le-a făcut și grija acestuia pentru cei nevoiași. E o ocazie bună să îi înveți ce înseamnă empatia, mila și importanța dăruirii semenilor mai puțin norocoși. Poți chiar să îi spui că dacă vrea ar putea să își doneze câteva dintre jucării pentru alți copii. Umple-i ghetuțele cu dulciuri și învață-l despre legenda lui Sfântul Nicolae.

Poți discuta cu copiii despre motivul pentru care Moș Nicolae este considerat sfânt și patron al copiilor. Compasiunea, bunătatea și importanța ajutorării celorlalți sunt concepte importante pe care le pot învăța acum.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră
Un bărbat căruia medicii i-au dat câteva luni de viață a mai trăit 30 de ani după diagnostic. S-a mutat într-o Zonă Albastră

Când Stamatis Moraitis avea 66 de ani, medicii i-au spus că mai are de trăit între șase și nouă luni. O decizie pe care a luat-o i-a schimbat viața.

Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi
Floriile 2024: Mesaje și urări pentru sărbătoriții din această zi

Cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale, în fiecare an, este sărbătorită Duminica Floriilor, marcând retrăirea momentului când Iisus Hristos a intrat în Cetatea Ierusalimului.

De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția
De ce se mănâncă pește de sărbătoarea Floriilor. Ce spune tradiția

Cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, piețele și păstrăvările au fost pline de oameni. Este a doua dezlegare la pește în postul Paștelui.  

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.