Legenda lui Moș Nicolae. Ce le aduce Sfântul Nicolae copiilor ascultători, dar și celor care nu au fost cuminți
Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor și legenda spune că în fiecare an, pe 6 decembrie, el lasă dulciuri în ghetuțele copiilor care au fost cuminți.
Dar care este povestea lui Moș Nicolae și de ce el le aduce copiilor cuminți cadouri în fiecare an, pe 6 decembrie.
Cine este Sf. Nicolae, protectorul copiilor
Sfântul Nicolae este binecunoscut ca unul dintre principalii ocrotitori ai copiilor.
Sfântul cu cea mai lungă istorie ca ocrotitor al copiilor este Sfântul Nicolae, episcopul din secolul al IV-lea al Mirei și unul dintre sfinții cei mai populari din toate timpurile. Numărul bisericilor, capelelor, instituțiilor religioase și a altarelor dedicate lui în întreaga lume creștină atinge un număr uimitor.
Cultul său este încă puternic în riturile de Est ale Bisericii Catolice și în Biserica Ortodoxă. Sfântul Nicolae este marcat în calendarul creștin ortodox în fiecare an, pe 6 decembrie.
Nicolae s-a născut într-o familie creștină în Patara, în ceea ce este acum Turcia. A devenit preot și, în cele din urmă, a fost numit episcop al Mirei.
Deși numele său nu apare pe cele mai vechi liste de episcopi care au participat la Consiliul de la Niceea, o tradiție puternică printre greci insistă că a fost acolo și chiar l-a lovit pe Arius peste față când ereticul a afirmat îndrăzneț că Dumnezeu Fiul este mai prejos decât Dumnezeu Tatăl.
Legenda lui Moș Nicolae
Patronajul lui Nicolae asupra copiilor provine dintr-o legendă veche care spune cum a înviat trei băieți mici care fuseseră omorâți de un măcelar.
Cea mai populară poveste despre Sfântul Nicolae, una care este încă binecunoscută, povestește despre compasiunea sa față de trei tinere sărace. Tatăl lor își pierduse averea și, odată cu ea, toată speranța de a oferi zestre fiicelor sale.
Pentru a le salva de sărăcie și de amenințarea de a trebui să se întrețină ca sclave, Nicolae a aruncat saci de monede de aur prin fereastra deschisă a casei familiei sărace, astfel încât fiecare fiică să aibă destulă zestre ca să se poată căsători și duce o viață bună.
Până în 1084, Mira, locul de odihnă al Sfântului Nicolae, era în mâinile musulmanilor. Cu toate că turcii nu profanaseră locul sfânt, mulți creștini din Occident au considerat scandalos ca relicvele Sfântului Nicolae să fie în mâinile dușmanului.
Venețienii au planificat să-l salveze pe sfânt, dar în 1087, negustorii din Bari, în sudul Italiei, au ajuns primii acolo. Astăzi, relicvele Sfântului Nicolae se află în cripta marii bazilici pe care oamenii din Bari au construit-o pentru sfânt, iar pelerinii - atât catolici, cât și ortodocși - continuă să viziteze sanctuarul.
Pentru a îl sărbători pe Sfântul Nicolae ocrotitorul copiilor, se obișnuiește să se ofere mici cadouri și bomboane copiilor.
Care este povestea lui Moș Nicolae
Pe 6 decembrie sărbătorim Ziua Sfântului Nicolae. Din punct de vedere istoric, nu știm prea multe lucruri despre acesta. Deși este unul dintre cei mai populari sfinți, existența lui nu este atestată de niciun document istoric.
Tot ce se poate spune este că probabil a fost episcopul Mirei undeva în secolul al IV-lea. Cu toate acestea, există desigur multe legende despre Nicolae de-a lungul istoriei.
Se spune că Nicolae s-a născut într-o familie bogată din Patara, Licia. Părinții lui au murit, iar el a moștenit o sumă considerabilă de bani, dar nu a păstrat nimic.
În cea mai faimoasă poveste despre viața sa, a aruncat saci de aur prin ferestrele a trei fete pe cale să fie forțate să ducă o viață de sclavie.
Cel puțin așa spune cea mai comună versiune a poveștii; există și altele, inclusiv una excesiv de sumbră în care trei copii sunt uciși de un măcelar până când Nicolae îi învie.
După câteva miracole efectuate când încă era tânăr, Sfântul Nicolae a fost ales de oamenii din Mira să fie noul lor episcop. Dar nu a durat mult până când Dioclețian și Maximian au început persecuțiile împotriva creștinilor, iar noul episcop a fost închis.
Chiar și în timpul domniei lui Iustinian (d. 565), Nicolae era celebru, și împăratul a dedicat o biserică din Constantinopol în cinstea lui.
Până în anii 900, un grec scria: "Atât Occidentul, cât și Răsăritul îl aclamă și îl glorifică. Oriunde sunt oameni, numele său este venerat și se construiesc biserici în onoarea sa. Toți creștinii își reverează memoria și îl cheamă pentru protecție."
Vestul a devenit și mai interesat atunci când moaștele sale au fost luate de la Mira la Bari, Italia, la 9 mai 1087.
Se spune că a fost reprezentat de artiștii medievali mai des decât orice alt sfânt, cu excepția Mariei, și aproape 400 de biserici i-au fost dedicate numai în Anglia în Evul Mediu târziu.
Cu o astfel de popularitate, legendele sale s-au împletit inevitabil cu altele. În țările germanice, a devenit uneori dificil să se stabilească unde începe legenda lui Nicolae și se termină cea a lui Woden (sau Odin).
Undeva de-a lungul liniei, probabil legată de povestea dăruirii de aur, oamenii au început să dea cadouri în numele lui pe 6 decembrie. Când a venit Reforma, urmărirea lui a dispărut în toate țările protestante cu excepția Olandei, unde legenda sa a continuat sub numele de Sinterklaas.
Ce le aduce Moș Nicolae copiilor cuminți
Pentru copii, Moș Nicolae este un prieten magic care vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie și aduce cadouri copiilor cuminți care și-au lustruit ghetuțele.
Se spune că Moș Nicolae recompensează copiii care au grijă de lucrurile lor. Așa că, în noaptea de 5 noiembrie, trebuie să curățați împreună ghetuțele și să le puneți pe pervaz sau la ușă. Moș Nicolae va veni când nu te aștepți și va lăsa în ghetuțele curate cadouri.
Vorbește despre lucrurile bune pe care Moș Nicolae le-a făcut și grija acestuia pentru cei nevoiași. E o ocazie bună să îi înveți ce înseamnă empatia, mila și importanța dăruirii semenilor mai puțin norocoși. Este o bună ocazie și să îi îndemnăm pe copii să doneze o parte din jucăriile și hainele lor celor nevoiași, urmând exemplul lui Moș Nicolae.
Copiii cuminți sunt răsplătiți de Moș Nicolae cu daruri. Tradiția spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei care au fost ascultători, respectuoși și sârguincioși primesc în ghetuțe dulciuri, fructe, jucării sau mici surprize care să-i încurajeze să continue să fie buni și harnici.
Ce le aduce Moș Nicolae copiilor care nu sunt cuminți
Legenda spune că Moș Nicolae nu îi răsplătește doar pe cei care au fost cuminți, ci are și un mesaj pentru cei care nu și-au ascultat părinții, au fost obraznici sau leneși.
În loc de dulciuri, fructe sau jucării, Moș Nicolae le lasă copiilor care nu au fost cuminți o nuielușă. Aceasta este simbolul unei avertizări blânde, care le reamintește micuților că trebuie să-și îndrepte comportamentul. În unele regiuni, nuielușa este asociată cu un îndemn către respect, ascultare și bunătate.
Legenda spune că nuielușa pe care o lasă Moș Nicolae nu este una oarecare. Uneori, este imaginată ca fiind ruptă dintr-un copac magic sau binecuvântată cu puterea de a-i ajuta pe copii să devină mai ascultători. În alte povești, se spune că Moș Nicolae verifică mereu cum s-au comportat copiii, folosindu-se de această nuielușă ca o mică lecție pentru cei care au nevoie să-și corecteze greșelile.
Această tradiție are și o latură educativă. Ea le reamintește copiilor importanța faptelor bune și a comportamentului corect. În fond, nuielușa nu este un simbol al pedepsei, ci al șansei de a deveni mai buni.
Astfel, Moș Nicolae rămâne o figură iubită de toți copiii, fie că primesc dulciuri sau o simplă nuielușă, căci lecțiile sale vin mereu din dorința de a încuraja bunătatea și generozitatea.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: traditii si obiceiuri, mos nicolae, sfantul nicolae, calendar ortodox,
Dată publicare:
04-12-2024 11:35