Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella, descoperite de inspectorii ANSVSA în mai multe magazine din țară

×
Codul embed a fost copiat

Peste 60 de tone de carne de pui contaminată cu salmonella au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari, în mai multe magazine din țară.

Carnea, în special pulpe și pipote de pui congelate, a fost retrasă de la vânzare, conform autorităților. Iar oamenii care au apucat să cumpere, nu trebuie să consume carnea, până când nu este bine gătită, la peste 70 de grade Celsius.

Analizele de laborator au arătat că salmonella enteritidis, o bacterie periculoasă pentru organism, era prezentă în pulpe și pipote de pui congelate. Carnea a fost importată din Polonia și a ajuns în fabrici de procesare și în multe magazine. Cea mai mare cantitate a fost găsită în două dintre lanțurile de hypermarketuri.

Mihai Ponea, vicepreședinte ANSVSA: Avem peste 60 de tone de carne de pasăre contaminată retrasă de la raft.

Reporter: Avem situații în care această marfă a apucat să se duca către consumator?

Citește și
Carnea „crescută” în laborator, produsă de o companie americană. Cotlet de porc și rasol de vită, la recipient
Carnea „crescută” în laborator, produsă de o companie americană. Cotlet de porc și rasol de vită, la recipient
„Am avut de ales între un hoț și un nebun”. „Am plâns. Ne va ruina”. De ce au votat argentinienii un președinte care vrea să privatizeze educația și sănătatea

Mihai Ponea: Există situații în care avem 500 de km, apoi încă 500 de kg care au fost comercializate către consumatorul final. Să ne asiguram că tratam termic foarte bine carnea de pasăre pentru că prin tratament la peste 70 de grade, câteva minute, această bacterie se distruge.

Autoritățile spun că potrivit analizelor efectuate de laboratoare acreditate ale Direcției Sanitar-Veterinare, produsele din carne de pui aduse din Polonia sunt contaminate.

Mihai Ponea, vicepreședinte ANSVSA: „Am identificat unul din tipuile de salmonella periculoase, salmonella enteritidis, care provoacă toxinfecții extrem de grave la copii și vârstnici. Mesajul este unul de avertizare gravă către supermarketuri pentru că s-a constatat în ultima perioadă un aflux extraordinar de mare de carne de pasăre din Polonia. Dacă continuăm aceste lucruri, Romania va încerca de la intrarea în țară, în vamă, oprirea acestor mărfuri, până la ieșirea buletinelor de analize”.

Lanțurile de magazine unde s-au efectuat controale dau asigurări că urmează toți pașii impuși de inspectorii sanitar-veterinari.

Medicii ne spun că dacă este gătită bine, la temperatură mare, carnea de pui este sigură pentru consum. Atenție, nu trebuie spălată înainte pentru că apa împrăștie bacteriile.

Autoritățile anunțat că vor efectua controale și în perioada următoare.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
De ce nu este recomandat să eliminăm carnea din alimentație. Riscurile la care sunt supuși vegetarienii
De ce nu este recomandat să eliminăm carnea din alimentație. Riscurile la care sunt supuși vegetarienii

Post ținut multă vreme sau dietă vegetariană pe timp lung, înseamnă carență mare de vitamina B12. Așa apare anemia.

Carnea „crescută” în laborator, produsă de o companie americană. Cotlet de porc și rasol de vită, la recipient
Carnea „crescută” în laborator, produsă de o companie americană. Cotlet de porc și rasol de vită, la recipient

În viitorul nu chiar îndepărtat, oamenii vor putea să cumpere cotlet de porc și rasol de vită din... laborator, nu de la măcelărie.

Consumul de carne poate îmbunătăți sănătatea mintală, în timp ce vegetarianismul poate cauza depresie
Consumul de carne poate îmbunătăți sănătatea mintală, în timp ce vegetarianismul poate cauza depresie

Consumul de carne poate îmbunătăți sănătatea mintală, în timp ce vegetarianismul poate cauza depresie

Recomandări
Nicolae Ciucă, statistici alarmante: ”În Dunăre, în fiecare zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje”
Nicolae Ciucă, statistici alarmante: ”În Dunăre, în fiecare zi ajung aproximativ 4,2 tone de ambalaje”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, susține că românii produc în fiecare an aproximativ 116 kilograme de ambalaje pe cap de locuitor, , din care se reciclează mai puţin de jumătate.

 

Cum au explicat Cătălin Cherecheș și mama lui suma uriașă pe care au scos-o din țară. Noi detalii de la judecători
Cum au explicat Cătălin Cherecheș și mama lui suma uriașă pe care au scos-o din țară. Noi detalii de la judecători

Arestat în Germania, Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, condamnat la închisoare pentru corupție, așteaptă într-un penitenciar federal decizia Tribunalului Regional Superior din München.  

Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă
Curtea de Conturi: România are cele mai mari preţuri din UE la energie şi importă la preţuri mai mari decât exportă

Un audit realizat de Curtea de Conturi arată că România şi-a pierdut independenţa energetică, importă considerabil mai multă energie decât trimite la export, iar preţurile cu care România cumpără energie sunt mai mari decât cele cu care o vinde.