Peste 60 de tone de carne de pui cu salmonella, descoperite de inspectorii ANSVSA în mai multe magazine din țară
Peste 60 de tone de carne de pui contaminată cu salmonella au fost descoperite de inspectorii sanitar-veterinari, în mai multe magazine din țară.
Carnea, în special pulpe și pipote de pui congelate, a fost retrasă de la vânzare, conform autorităților. Iar oamenii care au apucat să cumpere, nu trebuie să consume carnea, până când nu este bine gătită, la peste 70 de grade Celsius.
Analizele de laborator au arătat că salmonella enteritidis, o bacterie periculoasă pentru organism, era prezentă în pulpe și pipote de pui congelate. Carnea a fost importată din Polonia și a ajuns în fabrici de procesare și în multe magazine. Cea mai mare cantitate a fost găsită în două dintre lanțurile de hypermarketuri.
Mihai Ponea, vicepreședinte ANSVSA: Avem peste 60 de tone de carne de pasăre contaminată retrasă de la raft.
Reporter: Avem situații în care această marfă a apucat să se duca către consumator?
Mihai Ponea: Există situații în care avem 500 de km, apoi încă 500 de kg care au fost comercializate către consumatorul final. Să ne asiguram că tratam termic foarte bine carnea de pasăre pentru că prin tratament la peste 70 de grade, câteva minute, această bacterie se distruge.
Autoritățile spun că potrivit analizelor efectuate de laboratoare acreditate ale Direcției Sanitar-Veterinare, produsele din carne de pui aduse din Polonia sunt contaminate.
Mihai Ponea, vicepreședinte ANSVSA: „Am identificat unul din tipuile de salmonella periculoase, salmonella enteritidis, care provoacă toxinfecții extrem de grave la copii și vârstnici. Mesajul este unul de avertizare gravă către supermarketuri pentru că s-a constatat în ultima perioadă un aflux extraordinar de mare de carne de pasăre din Polonia. Dacă continuăm aceste lucruri, Romania va încerca de la intrarea în țară, în vamă, oprirea acestor mărfuri, până la ieșirea buletinelor de analize”.
Lanțurile de magazine unde s-au efectuat controale dau asigurări că urmează toți pașii impuși de inspectorii sanitar-veterinari.
Medicii ne spun că dacă este gătită bine, la temperatură mare, carnea de pui este sigură pentru consum. Atenție, nu trebuie spălată înainte pentru că apa împrăștie bacteriile.
Autoritățile anunțat că vor efectua controale și în perioada următoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: magazin, salmonella, ansvsa, carne de pui, carne contaminata,
Dată publicare:
16-11-2021 19:01