Peste 130 de elevi și-au transformat roboții în mașini și au participat la un concurs inedit de robotică
Competiție cu circuite, la Bistrița. Peste 130 de elevi din mai multe județe din țară au participat în weekend la un concurs inedit de robotică.
Tinerii și-au transformat invențiile în mașini de curse pe care le-au aliniat încrezători la start. Dincolo de partea distractivă, în spatele acestor proiecte stau foarte multe ore de muncă.
În total, 12 echipe s-au reunit în weekend la sala polivalentă din Bistrița. Elevii și-au transformat roboții în mașini care au participat la trei probe.
Emoțiile au fost mari în rândul tinerilor, care și-au urmărit îndeaproape vehiculele. Fiecare s-a pregătit intens pentru concurs.
Elev: „Am făcut un robot rapid, practic am vrut să avem stilingul în față ca și la o mașină ca să se poată mișca stânga dreapta, cu tracțiune spate, am făcut asta ca să avem o viteză cât mai mare posibilă și avem o manevrabilitate foarte bună din cauza la acest servo”.
Un grup de tineri din București a reușit să construiască un monopost-robot în timp record - în noaptea de dinainte de competiție.
Elev: „Pe față are niște roți de off-road, cu motoare de turație mare, iar pe spate am folosit niște roți omnidirecționale pentru tor, pentru a putea trece peste orice obstacol”.
Elev: „Genul acesta de competiție este unic în România, e un fel de Formula 1 la roboți, plus că avem din nou șansa de a construi încă un robot și a participa, îți revezi prietenii din alte echipe, cunoști oameni noi”.
Înainte de start, toți roboții au fost verificați.
Ion Bradea, organizator: „Lucrul admirabil la tot ce se întâmplă în spatele meu, este făcut din pasiunea copiilor pentru robotică. Trei probe de concurs proba de drag, viteză, proba de raliu, unde vor parcurge mai mai multe tururi de pistă și proba de cursă cu obstacole”.
Costurile pentru realizarea unui astfel de robot pot ajunge până la 4.000 de euro. Cei mai mulți bani vin însă din sponzorizări.