Mai mulți roboți umanoizi au luat cuvântul în timpul unei conferințe, în Shanghai. Răspunsurile lor au uimit publicul
Tehnologia viitorului a fost prezentată zilele acestea în orașul Shanghai, din China. În centrul atenției au fost roboții care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale.
Ceva mai aproape de noi, adică la Geneva, mai mulţi roboţi umanoizi, dotați tot cu inteligenţă artificială, au luat cuvântul în timpul unei conferinţe. Răspunsurile lor au uimit audiența.
O demonstrație impresionantă de inovație - asta au avut în plan producătorii chinezi specializați în robotică, reuniți în Shanghai.
Cei mai buni reprezentanți ai industriei și-au prezentat noile modele, la care au lucrat cu pasiune mai bine de un an, având ca punct de pornire inteligența artificială.
Exponatele au fost variate: de la roboți folosiți în activități distractive, până la roboți utili în domeniul medical.
Unul, de exemplu, a fost construit în special pentru laboratoarele de cercetare. Pe viitor va avea un alt rol.
Zen Koh, cofondator companie „Fourier Intelligence”: „Robotul „GR-1” ar putea fi un asistent personal, ar putea fi un asistent de terapie sau poate fi un companion la domiciliu pentru persoanele în vârstă, care locuiesc singure”.
Mai nou, chinezii au creat propria lor versiune a programului ChatGPT.
Wu Hao, consultant în marketing pentru compania Baidu: „Credem că inteligența artificială este menită să ofere mult sprijin pentru dezvoltarea inteligenței industriale”.
China face, așadar, progrese impresionante în acest domeniu, dar ar putea rămâne în urmă față de Statele Unite, din cauza restricțiilor privind accesul la internet și la alte date.
În schimb, la Geneva a avut loc prima conferință a roboților cu inteligență artificială.
Jurnalist: „Ameca, cum am putea avea încredere în tine, pe măsură ce inteligența artificială se dezvoltă și devine mai puternică?”
Robot: „Încrederea se câștigă, nu se oferă. Pe măsură ce inteligența artificială se dezvoltă și devine mai puternică, cred că este important să construim încrederea prin transparență și comunicare între oameni și roboți”.
Jurnalist: „Cum știm că nu ne veți minți?”
Robot: „Nimeni nu poate ști vreodată asta cu siguranță, dar pot să promit că voi fi întotdeauna cinstită și sinceră cu voi”.
Întrebat despre capacitatea lor de a conduce lumea, pe viitor, un alt robot dezvoltat de o companie din Hong Kong, a dat următorul răspuns: „Roboţii umanoizi pot să conducă cu un nivel de eficienţă mai mare decât cel al liderilor umani. Noi nu avem aceleaşi prejudecăţi sau emoţii care pot uneori să afecteze adoptarea deciziilor şi putem să analizăm cu rapiditate mari cantităţi de date pentru a lua cele mai bune decizii”.
În timpul evenimentului s-a discutat despre necesitatea elaborării unor reguli care să garanteze că noile tehnologii sunt utilizate în scopuri benefice pentru omenire, cum ar fi combaterea foametei sau a schimbărilor climatice.