Obiceiuri de Paște în Oltenia. ”Hora de pomană”, tradiție care păstrează amintirea celor decedați

Un obicei străvechi, ce scoate în evidență contrastele vieții, se păstrează în anumite localități din Oltenia, în zilele de Paște.
Oamenii intră în horă, însă nu pentru a sărbători, ci pentru a-i omagia pe tinerii care au părăsit această lume prea devreme. Tot în horă primesc și pomană.
Unii localnici cred că ritualul îi face pe oameni să-și aducă aminte cu drag de cei care s-au stins și să treacă mai ușor peste pierderea lor.
După slujba de la biserică, localnicii din Călărași și-au dat mâinile și s-au prins în hora tristă. În timpul jocului, au primit dulciuri, flori și ouă roșii de pomană.
Adriana Ghiță, localnică: „Îi pomenesc pe cei plecați pe lumea cealaltă, am și eu în familie două suflete dragi plecate prea devreme. Omul se ușurează prin joc și prin hora asta pomană și dând de pomană se simte ca a făcut ceva bun pentru acea persoană dragă.”
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Ritualul care durează trei ani
Familiile răposaților organizează ritualul trei ani la rând, după moartea acestora.
Olimpia Șovăilă, organizator: „Hora se joacă cu brad sau cu o creangă de liliac unde se pune tabloul, se pune un colac, se împodobește cu prosoape.”
Oamenii cred că legătura dintre cei duși din această lume și cei rămași este păstrată prin rugăciune, amintiri frumoase și gânduri bune. Dar și prin lumânarea aprinsă și pomana dată cu dragoste.
Tradiția transmisă mai departe
Ștefania Ene, fetiță: „Vrem să ducem tradiția mai departe.”
Florentina Duculescu, localnică: „Ne-am pus ie, ne-am îmbrăcat în costum. Sunt pentru sufletul fiecăruia, toată lumea dă ca să aibă lumină, pace, toată lumea are credință în suflet.”
Sorin Sandu, primarul localității Călărași: „Era specificul familiilor oltenești să îi pomenească pentru ca sărbătoarea în sine este o comemorare a celor care au murit de tineri sau sigur și alte persoane care au murit înainte de Paște.”
Hora de pomană se păstrează în mai multe localități din Oltenia și se ține fie în prima sau a doua zi de Paște, fie la o săptămână după Înviere.
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, traditii si obiceiuri, Oltenia, hora de pomana,
Dată publicare:
22-04-2025 14:05