O universitate din Japonia i-a interzis unei profesoare să mai predea, după ce aceasta s-a căsătorit cu un coleg

Un cuplu de profesori recent căsătoriţi a depus plângere împotriva unei universităţi japoneze, acuzând-o că i-a permis doar soţului să îşi păstreze postul de cadru didactic după căsătorie, a anunţat joi un tribunal nipon, informează AFP.
După ce s-a căsătorit în luna iulie, un profesor de drept i-a adus la cunoştinţă vestea decanului Universităţii Miyazaki Sangyo-keiei (situată în sudul Japoniei), care l-ar fi informat că, în ceea ce o priveşte pe soţia sa, contractul acesteia de muncă "va fi suspendat la sfârşitul lunii martie", potrivit cotidianului Asahi, care-l citează pe avocatul cuplului.
Un purtător de cuvânt al universităţii a declarat pentru AFP că cei doi profesori "au comis o încălcare gravă a regulamentului", însă nu a oferit mai multe detalii, invocând protecţia vieţii private.
Potrivit postului public de televiziune NHK, universitatea a explicat că există "reguli nescrise" conform cărora doi soţi nu pot lucra împreună în această instituţie, din cauza dimensiunii sale reduse.
Tribunalul districtual din Miyazaki a confirmat că luna trecută a fost depusă o plângere împotriva universităţii şi a decanului.
Conform postului local de televiziune UMK, cei doi ar fi decis chiar să ceară divorţul pentru a încerca să-şi păstreze amândoi locurile de muncă la Facultatea de Drept a universităţii.
Aceeaşi sursă relatează că soţul ar fi fost retrogradat la gradul de conferenţiar, iar soţia sa - care avea acelaşi grad - a fost transferată pe un post de angajată administrativă.
Declarațiile femeii
"Am avut impresia că mi se cere să aleg între căsătorie şi carieră", a declarat reclamanta, al cărei chip era blurat, într-un reportaj televizat.
"Sunt profund întristată şi revoltată că singura universitate din această regiune care are o facultate de drept, şi care se laudă că sprijină studentele în carieră, poate priva în mod nedrept o profesoară de locul ei de muncă", a mai adăugat ea.
Japonia se află pe locul 118 din 146 de ţări în clasamentul global pentru 2024 al Forumului Economic Mondial privind disparitatea de gen, femeile aflate în poziţii de conducere fiind în continuare rare în mediul de afaceri şi în politică.