O șezătoare ca pe vremea bunicilor, organizată, după doi ani de restricții, de gospodinele de pe Valea Asăului
O întâlnire ca pe vremea bunicilor. Mai exact, la o șezătoare organizată, după doi ani de restricţii, de gospodinele de pe Valea Asăului din Bacău.
Îmbrăcate în costume tradiţionale, femeile le-au arătat tinerilor prezenţi obiceiurile păstrate din strămoși. De exemplu, oaspeţii au aflat cum se încondeiază ouăle de Paște.
Oaspeţii, cu mic, cu mare, în straie tradiţionale, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare. Femeile săritoare când vine vorba de muncă, le-au arătat celor prezenți îndemânarea lor. Unele au tors, iar altele au încondeiat ouă.
Simona Drilea, meșter popular: „După doi ani de pauză chiar ne era dor să îmbrăcăm costumul popular şi ne era dor să ne întâlnim şi să predăm ştafeta mai departe.”
Catrina Bran, meșter popular: „Odată ce intră în cap n are cum să iasă.”
Reporter: De câţi ani faceţi asta şi cine v-a învăţat?
Catrina Bran: „Mama mea în copilărie.”
Copiii s-au arătat interesaţi să afle secretele bunicilor în mânuirea instrumentelor.
Reporter: Toată lumea munceşte, tu ce faci aici?
Copil: „Depănăm un ghem.”
Reporter: Și după aia?
Copil: „După aia îl transformăm în ciorăpei, vestuţe şi tot aşa mai departe.”
De obieciul şezătorii s-au bucurat şi unii turişti. Ca să fie în ton cu localnicii au îmbrăcat şi ei cu bucurie straiele populare.
Localnic: „Mă duce cu gândul la copilărie la bunici. Îmi aduc aminte de atunci când eram copil şi eram ca aceste fetiţe şi participăm la diverse obiceiuri în preajma Paştelui.”
Reporter: Înăuntru se munceşte trebuie să şi hrăniţi oamenii.
Tincuța Moise: „Pifteluţe de ghebe în post şI nişte turte făcute la sobă.”
Până la lăsarea serii, femeile au petrecut cu voie bună şi spor la treabă, dar mai ales cu gândul că nu vor lăsa acest obicei să dispară.