O femeie de 51 de ani a murit după ce și-a câștigat în instanță dreptul de a fi eutanasiată la cerere
O femeie de 51 de ani din Columbia a murit, sâmbătă, după ce și-a câștigat în instanță dreptul la sinucidere asistată, o decizie istorică pentru în această țară majoritar catolică, potrivit Washington Post.
Cazul Marthei Campo Sepulveda a atras atenția presei internaționale anul trecut, când urma să devină duminică prima persoană din Columbia eutanasiată la cerere, fără să fie într-un stadiu terminal de boală. Însă cu nici două zile înainte de a-și pune capăt zilelor, o comisie medicală a anulat procedura după ce a stabilit că femeia nu mai îndeplinea condițiile stabilite inițial.
A urmat un proces în instanță, iar un judecător i-a dat în cele din urmă câștig de cauză Marthei Spulveda.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sâmbătă, femeia a murit „în conformitate cu ideea ei de autonomie și demnitate”, au declarat avocații femeii într-un comunicat. Procedura a fost efectuată în Medellin, fără nicio piedică, au mai spus reprezentanții Marthei.
„Martha a plecat dintre noi, recunoscătoare tuturor oamenilor care au însoțit-o și au susținut-o, celor care s-au rugat pentru ea”, se arată în comunicat.
Martha Sepulveda suferea de scleroză laterală amiotrofică, o boală letală, care afectează mobilitatea și care nu are niciun leac. Pacienții pot supraviețui între doi și 10 ani, în funcție de evoluția bolii. Atunci când Spulveda a cerut să fie eutanasiată, nu era într-o fază terminală.
Însă în luna iulie, curtea constituțională din Columbia a stabilit că legea nu se aplică doar pacienților în stadii terminale, ci și celor cu "suferințe fizice sau psihice intense în urma vătămărilor corporale grave sau a bolilor incurabile". Această decizie i-a permis femeii să se programeze pentru această procedură pe 10 octombrie.
Femeia a fost aspru criticată pentru această alegere, iar Biserica i-a cerut să reconsidere această decizie. Apoi, cu puțin timp înainte ca procedura să aibă loc, o comisie a anulat-o, deoarece a considerat că starea femeii s-a îmbunătățit în perioada iulie-octombrie. A făcut apel în instanță, iar un judecător din Medellin a decis pe 27 octombrie că femeia este îndreptățită să ceară eutanasierea.
Columbia a fost una dintre primele țări din lume care a dezincriminat sinuciderea asistată, în 1997. Dar timp de mulți ani. doar persoanele cu boli în stadiu terminal, care mai aveau cel mult șase luni de trăit, au putu să recurgă la o astfel de procedură.