O familie din Sibiu a pus o bancă la 2.500 de metri, pe Vârful Călțun. Reacția oamenilor este neașteptată
O familie din Sibiu a pus o bancă din fier și lemn pe Vârful Călțun, la peste 2.500 de metri altitudine, iar gestul său a stârnit reacții dintre cele mai variate. Unii apreciază prezența băncii, Salvamont susține însă că este total nepotrivită.
O bancă de fier și lemn a apărut sâmbătă pe un traseu montan din Munții Făgăraș, pe Vârful Călțun. Apariția din vârful situat la 2.505 metri a fost semnalată de un turist din Pitești, care s-a întâlnit pe traseu cu cei care au montat-o, o familie de sibieni, scrie Turnul Sfatului.
”Pe Cornul Călțunului o familie din Sibiu (care a dorit să rămână anonimă și fără poze cu ei în postate) mi-a schimbat ziua. A montat o banca în Vf. Cornul Călțunului, să te poți odihni și admira Vf. Moldoveanu. Am avut ocazia să stau printre primii pe ea. Până când ajungeți să vedeți și dvs, am pus câteva poze să știți ca nu e glumă! Respectul meu! A rămas că ne vedem la anul pe 14 August, în același loc și la aceeași ora!”, a scris piteșteanul pe Facebook.
Reacțiile la gestul făcut de sibieni nu s-au lăsat așteptate, iar reacțiile au fost variate.
”Face cineva un bine și repede săriți că e urâtă”
”De ce ai avea nevoie de o bancă în natură? Unde mai este farmecul de a sta în șezut sau pe spate și de a admira peisajul? Frumoasă inițiativă, dar hai să lăsăm locurile naturii libere”, a comentat cineva.
”Ăștia de vă dați cu părerea, mai mergeți și prin alte părți să vedeți ce frumos e când te uiți la un răsărit de pe o bancă așezată la o belvedere. Poate că a fost montată cu acordul organelor competente. Face cineva un bine și repede săriți că e urâtă, că nu e bine, că au distrus natura. Să vă fie rușine, voi nu faceți nimic în afară să stați și să tastați din pat. Felicitări celor cu inițiativă, nu e ușor să cari o bancă la o asemenea altitudine, dar unii ne arată că se poate și încep să mai venim și noi de acasă! Hai să nu mai dăm cu hate... dacă consideri ca ești mai bun fa și tu ceva, dar începe cu tine. Cărări line va doresc!”, a luat altcineva apărarea sibienilor.
”Nepotrivită banca în acel loc... mai e și urâtă cu spume. Inițiativa acelei familii din Sibiu din punctul meu de vedere trebuie pedepsită cu o amendă usturătoare. Și apoi trimiși acolo să își ia banca înapoi”, a mai comentat altcineva.
Salvamont Sibiu: ”Nu poate să pună pe un traseu montan fiecare ce mai are pe acasă”
Banca este amplasată pe teritoriul județului Argeș, informează șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu. El spune, însă, că din punctul său de vedere banca ar trebui coborâtă de pe munte.
”Este pe terenul Argeșului, nu în județul Sibiu. Nu poate face fiecare ce-l taie capul. În primul rând trebuie să primească un aviz de la unitatea administrativ teritorială care este proprietara terenului, iar dacă este pe traseu turistic, în cazul nostru, conform noului ghid adoptat de Consiliul Județean trebuie să ne ceară nouă, Salvamontului, avizul. Nu poate să pună pe un traseu montan fiecare ce mai are pe acasă, nu se încadrează în niciun tipar. Ar fi bine ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să se propage acest fenomen. Din punctul meu de vedere ar trebui coborâtă de acolo”, a declarat șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
Vârful Călțun, cunoscut și ca Cornul Călțunului este un vârf muntos în Masivul Făgăraș, considerat uneori un vârf dublu împreună cu vârful Lespezi, având altitudinea de 2.505 metri.
Este recunoscut prin masivitatea sa vizibilă cu precădere dinspre partea nordică. La poalele sale se află lacul glaciar Călțun, precum și refugiul montan omonim, ridicat de divizia de Salvamont Sibiu.