Aglomerație și gunoaie la tot pasul pe platoul Bucegilor. Turiștii le aruncă, iar primarul din Bușteni dă vina pe un litigiu
Este luna concediilor iar şoselele sunt pline de oameni care călătoresc. Pe DN1 se circulă ca într-o zi de weekend, deşi suntem în mijlocul săptămânii.
La cozi au stat cu orele şi cei care au vrut să urce cu telecabina pe platoul Bucegi.
După ce poposesc pe munte, în urma multor turişti rămân însă grămezi de gunoaie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În drumul nostru spre Buşteni ne-am oprit în parcările de pe DN1. Peste tot sunt sticle, pungi ori coji de pepene aruncate la întâmplare. Coşurile fie gem de resturi, fie sunt rupte.
Din Braşov până la telecabina din Buşteni am parcurs cei 35 de kilometri în două ore. Aici, zeci de oameni aşteptau în rând să urce pe munte.
„Trei ore jumate și mai avem de stat, dar nu se poate fără a sta la coadă" mărturisește o femeie.
Imediat ce coboară din telecabină, turiştilor le ies în cale câteva tarabe - în contrast cu peisajul oferit de platoul Bucegi.
Ispitiţi cu magneţi, baticuri, acadele şi porumb fiert - mulţi uită să admire natura. Şi nici nu o respectă. La câţiva metri distanţă, pe jos, vezi ambalaje, ştiuleţi şi măşti sanitare de protecţie.
„Sticle de bere, plastic, pungi.. de ce le-ar lăsa cineva la coş când pot fi puse sub pietre?!" spune un turist.
Bărbat: „Să le fie ruşine! Oameni "civilizaţi" vin frumos "de la oraş", îşi lasa mizeria, şerveţelul îl aruncă, masca o aruncă. Să ne fie ruşine faţă de ce avem în ţara asta!"
La Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman trebuie să fii atent pe unde calci. Deşi lucrările de restaurare au fost finalizate în toamna anului trecut, molozul este încă acolo. Turiştii îl ocolesc ca să admire priveliştea care îţi tăie răsuflarea.
Primăria Buşteni spune că se ocupă constat de curățenia locului și că situația este mai bună ca în alți ani.
Laurenţiu Corbu, primar Buşteni: „Situaţia de pe platou e incertă, suntem în litigiu cu jud Dâmbovița, comuna Moroeni. E vorba de delimitarea zonei, a UAT”
Reporter: Şi nu ştiţi exact cine a aprobat acele tarabe?
Laurenţiu Corbu: „Primăria Buşteni nu aprobă aşa ceva, noi nu mai dăm voie pentru comerţul ambulant".
Nu am văzut însă pe platou jandarmeria montană sau poliţia locală care să le atragă atenţia turiştilor să nu mai arunce gunoaiele pe jos. Şi weekendul care urmează se anunţă foarte aglomerat.