O clădire istorică din Timișoara ajunsă ruină prinde din nou viață în Capitala Europeană a Culturii
O clădire impunătoare din Timișoara, ajunsă în ruină, a prins din nou viață în Capitala Europeană a Culturii.
70 de artiști contemporani își expun lucrările într-un loc în care arta modernă se împletește cu istoria.
De altfel, în ultimele zile, expoziții precum cea a lui Victor Brauner ori a lui Adrian Ghenie s-au bucurat de succes în inima Banatului.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Fosta cazarmă a Vienei se afla chiar în centrul Timișoarei. Razele reflectoarelor și sculpturile, proiectate pe vechile ziduri, îi dau un farmec aparte.
Andrei Jecza, administrator Jecza Gallery: ”Dacă ne amintim de Veneția și cea mai frumoasă clădire este Arsenale, iar Arsenale arată exact ca și cazarma, cred că șarmul clădirii și locația, pentru că ne aflăm în Piața Unirii, aduce o importanță dublă".
Aici, vizitatorii pot admira acum operele a 70 de artiști.
Sorina Jecza, președinte Fundația Triade: ”Pot vedea diverse perspective caleidoscopice asupra dezvoltării sculpturii, a dezvoltării artelor contremporane".
În 2023, Timișoara este Capitala Europeană a Culturii, alături de orașele Elefsina, anticul Elusis, din Grecia și Veszprem din Ungaria. Pe tot parcursul anului, au loc numeroase evenimente și expoziții.
Una dintre cele mai sonore este cea a lui Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, care a reușit să vândă lucrări de milioane de euro. În nici trei săptămâni, expoziția a avut aproape 3.000 de vizitatori.
Diana Marincu, curator expoziție: ”Zilnic vine lumea și e extraordinar să vedem că sunt copii, maturi, sunt oameni de toate vârstele și toate categoriile".
Peste 1.000 de evenimente vor avea loc anul acesta la Timișoara
Turistă: ”Mi se pare că această expoziție e în acord cu orașul cultural Timișoara, care întotdeauna și-a dezvăluit o adevărată deschidere către cultură".
De altfel, numeroși artiști au aici rezidență și li se oferă toate condițiile pentru a veni să creeze. Karina este din Ucraina, iar arta ei vorbeste despre ororile războiului.
Karina Synistsya, pictoriță din Ucraina: "Folosesc tapete ca acesta, care erau foarte populare la începutul anilor 2000 în țările post-sovietice, camerele aveau imagini ca acestea, ce reprezentau paradisul. Iar eu pictez peste ele, ca și cum aș distruge acest paradis".
Un alt punct de atracție este spectacolul "Cargo Berlin Timișoara". Remorca unui camion a fost transformată în sală de spectacol, iar șoferul povestește publicului despre această meserie, în timp ce merge prin oraș.
Ana Maria Ursu, manager Teatrul Basca: ”Șoferii sunt și actorii acestui spectacol. În timp ce conduc, ne spun diverse lucruri despre viețile lor, și personale și profesionale, și sunt filmați în timpul acesta".
În total, la Timișoara vor avea loc anul acesta peste 1.000 de evenimente.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: timisoara, capitala culturala europeana, myimpact,
Dată publicare:
08-05-2023 10:40