Adrian Ghenie, pictorul care a vândut o lucrare cu peste 10 milioane de dolari, expoziţie inedită la Timișoara
Adrian Ghenie, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani ai Europei, revine în țară, la Timișoara, cu prima expoziție personală în Romania, după 14 ani.
Ghenie este cel mai bine cotat pictor român și unul dintre cei mai performanți 100 de artiști la licitații. Acum, în noua sa expoziție, a încercat să surprindă momentele dificile trăite de oameni în perioada pandemiei.
Expoziția de la Timișoara, denumită "The Impossible Body" (n.r. - "Corpul imposibil"), cuprinde lucrări făcute după o perioadă marcată de pandemie, izolare și incertitudine.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Sunt 15 si arată relația complicată pe care omul și-a format-o cu tehnologia de azi, cu social media, cu propriul corp și cu timpul.
Adrian Ghenie, artist: "Mă fascinează că în timpul vieții mele am putut să asist la nașterea unui limbaj corporal uman făcut cu de la noi putere. Practic, ce aveți dumneavoastră, toți, aici, este un gadget din ăsta în mână, care crează un soi de postură".
Diana Marincu, curator expoziție: "Toate lucrările fac parte din același ciclu tematic, acela pe care noi l-am numit 'corpul imposibil', o sintagmă care gravita cumva în atelierul lui. O altă sintagmă pe care a folosit-o a fost frica față de momentul actual, toate simbolizând exact acest paradox în care trăim în ziua de astăzi".
Ghenie ne sugerează singurătatea omului în raport cu ceilalți și angoasele existențiale în lumea modernă, în ciuda faptului că suntem legați, la o rețea colectivă, prin intermediul tehnologiei.
Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters:
"Adrian este binecunoscut pentru pictura lui, dar el este și un grozav desenator și această expoziție cred că arată acest lucru. În lucrările lui, personajul este mereu singur, e conectat prin tehnologie, dar e totuși singur".
Andrei Jecza, proprietar galerie de artă: "Este o bucurie de a vedea un artist care continuă să se reinventeze și care are o prospețime și o vitalitate de neegalat".
Sute de oameni au participat la vernisajul din Timișoara. Expoziția va fi deschisă până pe 18 iunie.
Vizitator expoziție: "Transmite, prin mesaje, prin lucrările pe care le face, niște mesaje foarte foarte cotidiene și chiar a întrebat cineva: 'Păi unde este eticheta? Cum se numește această lucrare?'. La cât de sugestivă este, nici nu-i mai trebuie etichetată”.
Vizitatoare expoziție: "Sincer, am auzit de el acum vreo 6-7 ani și a fost o surpriză plăcută că s-a reușit să-l aducă la Timișoara".
Vizitatoare expoziție: "Te face să te gândești, cel puțin pe mine, la anumite stări, la cât de multe pot să te influențeze".
Adrian Ghenie s-a născut în 1977, la Baia Mare. De mulți ani trăiește la Berlin. Este unul dintre cei mai cunoscuți artiști europeni contemporani.
De-a lungul timpului, a expus în mari instituții de artă ale lumii. Tot el a reprezentat România la Bienala de artă de la Veneția, în 2015, cu proiectul "Darwin's Room".
Ghenie este și unul dintre artiștii de succes în cadru licitațiilor, una dintre picturile sale fiind vândută, la Hong Kong, cu peste 10 milioane de dolari, prin casa de licitații Christie's. Un alt tabloul a fost vândut, la Sotheby's, pentru 9.286.700 de dolari.