Numărul românilor care divorțează aproape că s-a dublat în ultimii 30 de ani. Cum a afectat pandemia cuplurile
Numărul românilor care divorțează aproape că s-a dublat în ultimii 30 de ani în Romania. Rata divorțurilor a ajuns la 30 la sută - arată datele Institutului Național de Statiscă și avem un divorț la 3,5 căsătorii.
În comparație cu alți europeni, stăm rău și la durata a căsătoriilor care se încheie după nici 10 ani de relație.
Aproape 23 de mii de familii de români s-au separat, anul trecut, prin divorț. Ana a renunțat la căsnicie, în vară, după 8 ani de relație.
„S-a rupt comunicarea, s-a pierdut povestea de iubire”, spune Ana.
Infidelitatea soțului și lipsa de comunicare au făcut-o pe Magda să pună punct, la Tribunal, unei povești de dragoste de 41 de ani.
„Am hotărât să divorțez când aveam 65 de ani, în momentul în care soțul a plecat în Spania la cealaltă femeie. Între noi nu mai exista emoție, în același timp mi se părea că sunt manipulată, trebuia să îmi dau banii pe care îi câștigam lui”, a spus Magda.
Potrivit Institutului Național de Statistică numărul românilor care divorțează a scăzut constant din 2015 încoace. În ultimul an au fost cu 7 mii mai putine decat atunci.
În comparație cu numărul de căsătorii, cifra este totuși mare. Avem un divorț la 3,5 căsătorii în condițiile în care în anii 90 se înregistra unul la șase căsătorii.
Pandemia este de vină
Pandemia este de vină - spun specialiștii.
„Această pandemie a ajutat de multe ori cuplurile să vadă cum este pentru cei care au fost separați și cum este acum să trăiască împreună dacă au fost separați”, a explicat un psihoterapeut.
„În primul an de căsătorie, incidența divorțurilor este mai mică, la nivelul psihologiei sociale ar trebui să știți teama indusă de pandemie se poate reflecta în modul în care decidem să acționăm în această direcție în raport cu soțul sau soția după caz. Situația economică și până la urmă funcția economică a familiei influențează foarte mult decizia de a divorța sau a nu divorța”, a transmis un sociolog.
În România, durata medie a unei căsătorii care se finalizează prin divorț este de 9 ani și jumătate. In Italia, în schimb, este de 24.
„România este o țară tradiționalistă, adică noi avem o rată a divorțului până în 30%, America are 50%, Belgia are 70%, în schimb în țara noastră durata unei căsnicii este foarte mică, oamenii se căsătoresc, dar și divorțează repede”, a spus fondatoarea Programului de Revenire după Divorț.
Specialiștii susțin că în România cel mai frecvent decizia de a divorța este luată de femei. După ce cad de acord cum să își împartă bunurile, multe cupluri se despart la notar și nu mai pierd timpul cu un proces de divorț.