Nucile românești, la mare căutare în țările din Europa. Cum sunt folosite

×
Codul embed a fost copiat

Apreciate pentru calitatea lor, nucile românești dau savoare mâncărurilor din toată Europa.

Francezii îmbogățesc astfel brânzeturile și salamurile crud-uscate, spaniolii o transformă în lapte, iar nemții o folosesc în patiserii. Cum noi mâncăm prea puține, nucile merg în mare parte la export. Un singur procesator vinde în străinătate peste 90% din producție. Străinii plătesc până la nouă euro pe kilogram, iar cererea este în creștere.

Un procesator de nucă din Transilvania are contracte în 23 de țări de pe trei continente. Anul trecut a vândut kilogramul de nuci cu șase, nouă euro, în funcție de calitate, în creștere cu 30% față de 2020.

Gabriela Anton, specialist în marketing în cadrul unei fabrici: "Reușim să exportăm 7.000 de tone de nucă în coajă și peste 2.000 de tone de miez de nucă. În Germania, nuca este folosită pentru produse de patiserie, în Spania se produce laptele de nucă, Franța apreciază salamul crud-uscat cu nucă și în Austria, produsele brânzeturi sau cașcaval."

În ultimul deceniu, producția de nuci a crescut cu aproape 40 la sută, arată datele Institutului Național de Statistică. Dar cum românii mănâncă prea puține, majoritatea merg la export.

Citește și
avocado
Avocado, ce beneficii are și cum trebuie consumat. Sfatul specialiștilor

Adrian Drâmbărean, director tehnic la o fabrică: "Simplul motiv pentru care străinii caută să cumpere nuca românească este gustul foarte bun al nucii, datorită conținutului mare de ulei, a gustului și a proprietăților nutritive.”

Germania este una dintre țările care importă cel mai mult de la noi. Firmele nemțești cumpără cu până la nouă euro kilogramul de miez de nucă și îl vând cu 15.

Jan-Peter Ketelhohn, director al unei companii din Germania: ”Au calitate foarte bună și sunt prelucrate foarte bine. Noi vindem miezul de nucă simplu, ambalat separat sau împreună cu alte tipuri de nuci și apoi mai vindem și în patiserii.”

În Franța, nuca românescă ajunge în brânzeturi, dar și în salamul crud-uscat. Preparate asemănătoare am început să găsim și la noi.

Pentru că sunt bogate în minerale, vitamine și proteine, nucile sunt folosite în mai toate bucătăriile. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii consumă doar aproximativ 80 de grame pe lună.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Mersul cu colindul este una dintre cele mai răspândite tradiții. Colindătorii sunt considerați aducători de noroc
Mersul cu colindul este una dintre cele mai răspândite tradiții. Colindătorii sunt considerați aducători de noroc

Mersul cu colindul este una dintre cele mai răspândite tradiții. În seara de 23 spre 24 decembrie, copiii merg pe la casele oamenilor, cântă cele mai frumoase colinde, iar gazdele împart covrigi, mere, nuci sau bani.

Avocado, ce beneficii are și cum trebuie consumat. Sfatul specialiștilor
Avocado, ce beneficii are și cum trebuie consumat. Sfatul specialiștilor

Ficatul uman nu poate să producă grăsime polinesaturată. Deși e capabil să facă peste 2.000 de reacții chimice diferite. Dar fiecare celulă umană conține grăsime polinesaturată. Și are nevoie de aceasta. Din hrană!

Care este diferența dintre intoleranță și alergie la un aliment și cum se manifestă acestea
Care este diferența dintre intoleranță și alergie la un aliment și cum se manifestă acestea

Am intoleranță la roșii ori la nuci ori pâine? Cum pot să îmi dau seama că nu e alergie? Venim cu explicații.

Nucile româneşti aduc profit. Cererea este mare pentru cele verzi
Nucile româneşti aduc profit. Cererea este mare pentru cele verzi

Bătrânul nuc aduce România în topul producătorilor din Europa, dar şi în afacerile care se bazează pe această cultură. Cu peste 50.000 de tone anual, potrivit cifrelor oficiale, nucile româneşti sunt aducătoare de profit, însă numai după câţiva ani de la

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.