Nucile românești, la mare căutare în țările din Europa. Cum sunt folosite
Apreciate pentru calitatea lor, nucile românești dau savoare mâncărurilor din toată Europa.
Francezii îmbogățesc astfel brânzeturile și salamurile crud-uscate, spaniolii o transformă în lapte, iar nemții o folosesc în patiserii. Cum noi mâncăm prea puține, nucile merg în mare parte la export. Un singur procesator vinde în străinătate peste 90% din producție. Străinii plătesc până la nouă euro pe kilogram, iar cererea este în creștere.
Un procesator de nucă din Transilvania are contracte în 23 de țări de pe trei continente. Anul trecut a vândut kilogramul de nuci cu șase, nouă euro, în funcție de calitate, în creștere cu 30% față de 2020.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Gabriela Anton, specialist în marketing în cadrul unei fabrici: "Reușim să exportăm 7.000 de tone de nucă în coajă și peste 2.000 de tone de miez de nucă. În Germania, nuca este folosită pentru produse de patiserie, în Spania se produce laptele de nucă, Franța apreciază salamul crud-uscat cu nucă și în Austria, produsele brânzeturi sau cașcaval."
În ultimul deceniu, producția de nuci a crescut cu aproape 40 la sută, arată datele Institutului Național de Statistică. Dar cum românii mănâncă prea puține, majoritatea merg la export.
Adrian Drâmbărean, director tehnic la o fabrică: "Simplul motiv pentru care străinii caută să cumpere nuca românească este gustul foarte bun al nucii, datorită conținutului mare de ulei, a gustului și a proprietăților nutritive.”
Germania este una dintre țările care importă cel mai mult de la noi. Firmele nemțești cumpără cu până la nouă euro kilogramul de miez de nucă și îl vând cu 15.
Jan-Peter Ketelhohn, director al unei companii din Germania: ”Au calitate foarte bună și sunt prelucrate foarte bine. Noi vindem miezul de nucă simplu, ambalat separat sau împreună cu alte tipuri de nuci și apoi mai vindem și în patiserii.”
În Franța, nuca românescă ajunge în brânzeturi, dar și în salamul crud-uscat. Preparate asemănătoare am început să găsim și la noi.
Pentru că sunt bogate în minerale, vitamine și proteine, nucile sunt folosite în mai toate bucătăriile. Potrivit Institutului Național de Statistică, românii consumă doar aproximativ 80 de grame pe lună.