Nucile româneşti aduc profit. Cererea este mare pentru cele verzi
Bătrânul nuc aduce România în topul producătorilor din Europa, dar şi în afacerile care se bazează pe această cultură. Cu peste 50.000 de tone anual, potrivit cifrelor oficiale, nucile româneşti sunt aducătoare de profit, însă numai după câţiva ani de la
În stare naturală, în salate şi prăjituri, dulceţuri şi siropuri, nucile noastre pleacă în special în Germania şi Statele Unite. Cererea este mare pentru cele verzi.
De la un centru de valorificare din Bistriţa Năsăud se exportă nuci în coajă verde pentru al treilea an la rând. Nemţii plătesc un euro pe kilogram, iar apoi le transformă în dulceaţă, o delicatesă apreciată peste tot.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La noi, un borcan de dulceaţă de nuci verzi costă cel puţin 22 de lei.
Nucile au început să fie folosite şi în bucătăria noastră, în afară de dulciuri, după celebrele reţete de salate din zona mediteraneeană. Nucile îşi au locul şi în multe reţete clasice.
Cosmin Toma, bucătar şef: "Miezul de nucă este foarte versatil pentru că el se potriveşte mai multor feluri de carne. la carnea de vită, la carnea de struţ, la carnea de pui, poţi să faci un şniţel şi în loc de pesmet foloseşti nucă pisată."
În multe locuri, afacerile cu nuci româneşti au început cu fonduri europene. Unul dintre cei mai mari procesatori de nucă din ţara are fabrica la Ciugud, în judeţul Alba. De aici pleacă anual mii de tone de nucă şi produse ce au la bază miezul de nucă, în 26 de ţări de pe 3 continente.
Alexandru Chiric, CEO companie: "Peste 4.000 de tone anual în cele trei continente Europa, Asia şi America facem export de nucă şi miez de nucă/am început să dezvoltăm produse care au la bază ca matetrie primă nucă/mixuri din diferite fructe uscate, batoane cu nucă, nucă caramelizată."
Cea mai mare pepinieră de nuci româneşti se afla în Mureş. De aici sunt livrate anual în jur de 40.000 de plante.
Dacă miezul este folosit mai mult în alimentaţie, din coajă de nucă se pot face peleți pentru încălzirea locuinţei, iar frunzele sunt folosite în industria cosmetică.