Nucile româneşti aduc profit. Cererea este mare pentru cele verzi

Ultima actualizare: 25-07-2021 19:34

Bătrânul nuc aduce România în topul producătorilor din Europa, dar şi în afacerile care se bazează pe această cultură. Cu peste 50.000 de tone anual, potrivit cifrelor oficiale, nucile româneşti sunt aducătoare de profit, însă numai după câţiva ani de la

În stare naturală, în salate şi prăjituri, dulceţuri şi siropuri, nucile noastre pleacă în special în Germania şi Statele Unite. Cererea este mare pentru cele verzi.

De la un centru de valorificare din Bistriţa Năsăud se exportă nuci în coajă verde pentru al treilea an la rând. Nemţii plătesc un euro pe kilogram, iar apoi le transformă în dulceaţă, o delicatesă apreciată peste tot.

La noi, un borcan de dulceaţă de nuci verzi costă cel puţin 22 de lei.

Nucile au început să fie folosite şi în bucătăria noastră, în afară de dulciuri, după celebrele reţete de salate din zona mediteraneeană. Nucile îşi au locul şi în multe reţete clasice.

Cosmin Toma, bucătar şef: "Miezul de nucă este foarte versatil pentru că el se potriveşte mai multor feluri de carne. la carnea de vită, la carnea de struţ, la carnea de pui, poţi să faci un şniţel şi în loc de pesmet foloseşti nucă pisată."

În multe locuri, afacerile cu nuci româneşti au început cu fonduri europene. Unul dintre cei mai mari procesatori de nucă din ţara are fabrica la Ciugud, în judeţul Alba. De aici pleacă anual mii de tone de nucă şi produse ce au la bază miezul de nucă, în 26 de ţări de pe 3 continente.

Alexandru Chiric, CEO companie: "Peste 4.000 de tone anual în cele trei continente Europa, Asia şi America facem export de nucă şi miez de nucă/am început să dezvoltăm produse care au la bază ca matetrie primă nucă/mixuri din diferite fructe uscate, batoane cu nucă, nucă caramelizată."

Cea mai mare pepinieră de nuci româneşti se afla în Mureş. De aici sunt livrate anual în jur de 40.000 de plante.

Dacă miezul este folosit mai mult în alimentaţie, din coajă de nucă se pot face peleți pentru încălzirea locuinţei, iar frunzele sunt folosite în industria cosmetică.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO