Nu vei mai mânca sandvișuri de la supermarket după ce vei vedea acest clip. Emisiunea care a dezvăluit procesul de producție
Sandvișurile gata ambalate se bucură de mare succes la noi, și peste tot în lume, pentru că reprezintă o gustare facilă atunci când ești pe fugă. Însă după ce a fost făcut public procesul de fabricație, mulți oameni au renunțat să le mai mănânce.
De multe ori preferăm să luăm un sandviș pre-ambalat atunci când suntem pe fugă. Preparatele au devenit însă controversate odată cu apariția unui clip care dezvăluie procesul de fabricație, difuzat în emisiunea How It's Made - Cum se fabrică, videoclip care poate fi văzut și pe Youtube.
Acesta a arătat procesul din culisele unei fabrici americane, de la asamblarea ingredientelor până la pregătirea pentru vânzare. Videoclipul începe prin a explica faptului că retailerii „specifică ingredientele pe care le doresc în comanda lor de sandviș și fabrica configurează liniile de asamblare în consecință" arată publicația Daily Star.
Astfel, există două metode principale de fabricare a sandvișurilor pre-ambalate, în funcție de ceea ce solicită clientul. Prima este un proces atât manual, cât și parțial automatizat. Mai întâi, lucrătorul trebuie să „alinieze pâinea proaspătă într-o mașină". În timp ce face acest lucru, inspectează vizual felii și îndepărtează pe cele care au găuri sau alte defecte.
După aceea, mașina „separă feliile din pâine, apoi un dispozitiv răspândește unt topit". Feliile cu unt ajung pe partea superioară a benzii liniei de producție, unde un alt dispozitiv automat injectează maioneză peste ele.
Banda cu feliile de pâine cu maioneză și unt ajunge apoi în dreptul muncitorilor, care așază manual restul ingredientelor, cum ar fi mezeluri sau brânză cheddar rasă. Oamenii au fost uimiți, însă, să constate că lucrătorii din videoclip nu purtau mănuși pentru a păstra igiena în timp ce manipulau sandvișurile.
În videoclip se explică că apoi, „în zona de pregătire, lucrătorii încarcă bucăți de șuncă într-un feliator". Clientul specifică dimensiunea și greutatea feliilor pe care le dorește în sandviș și feliatorul este programat în consecință. Feliile sunt apoi trimise pe linia de asamblare, unde lucrătorii le adaugă la sandvișuri, tot fără mănuși. În cele din urmă, ei închid sandvișurile și le așează în stive de câte două. După aceasta, banda aduce sandvișurile la o mașină de tăiat mecanizată care le taie în două, formând două triunghiuri, care apoi sunt ambalate în plastic.
Un sandviș e bun de mâncat maxim patru zile de la fabricare
A doua metodă de producție este exclusiv automată, în toate etapele, fără muncă manuală, ceea ce duce la productivitate și, probabil, și o igienă mult mai bună.
Sandvișurile „ajung pe rafturile magazinului în termen de 12 ore de la producție și rămân proaspete încă trei zile, după care cele nevândute sunt retrase și înlocuite cu altele noi”.
Videoclipul, postat pentru prima dată acum un an, a trecut de 900.000 de vizualizări și a strâns mii de comentarii de la telespectatorii de pe YouTube. Mulți au fost șocați: „Mi se pare de neconceput cum acești lucrători manipulează alimente care vor ajunge la milioane de oameni fără niciun fel de mănuși", a scris unul dintre telespectatori.
O altă persoană care a mărturisit că a lucrat într-o fabrică de sandvișuri a comentat, spunând că este "absolut oribil": „Doar imaginați-vă aceste sandvișuri pre-ambalate, atinse de cel puțin o duzină de mâini înainte de a ajunge în gură." În timp ce o altă persoană care a observat, de asemenea, lipsa mănușilor, a adăugat: „Îmi place cum verigheta ei atinge fiecare sandviș pe care îl face."
Mulți au susținut că videoclipul i-a determinat să nu mai consume sandvișuri preambalate.