Motivul pentru care părul albește odată cu înaintarea în vârstă. Ce au descoperit oamenii de știință
Oamenii de știință au descoperit motivul pentru care părul devine gri odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament care sa modifice celulele pentru a inversa sau opri procesul, scrie New York Post.
Un nou studiu a examinat îndeaproape celulele stem melanocite cunoscute pentru controlul culorii părului. Acestea s-ar putea bloca pe măsura ce părul îmbătrânește și își pierde capacitatea de a se maturiza și de a menține culoarea părului.
Odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce părul devine gri, celule stem melanocitare sau McSCs tind să încetinească rămânând prinse în ceea ce este cunoscut sub numele de bulbul foliculului de păr, ceea ce înseamnă că nu au șansa de a finaliza scopul pentru care au fost create.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii de știință, conduși de cercetători de la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York, au sugerat că, dacă descoperirile lor se adeveresc în cazul oamenilor, ar putea deschide o potențială cale de a inversa sau de a preveni apariția părului cărunt.
„[Acest lucru] contribuie la înțelegerea noastră cu privire la modul în care celulele stem melanocitelor funcționează pentru a colora părul. Noile mecanisme descoperite oferă posibilitatea ca aceeași poziționare fixă a celulelor stem melanocitelor să existe la om. Dacă da, prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea albirii părului la oameni, ajutând celulele blocate să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare”, a precizat coordonatorul studiului, Qi Sun, un bursier postdoctoral la NYU Langone Health
În timpul studiului, s-a observat că șoarecii de laborator care aveau părul „îmbătrânit fizic” prin smulgere și recreștere forțată au o concentrație cu 15% mai mare de McSC blocate în acea umflătură a foliculului înainte ca firele de păr să fie smulse.
În iurma intervenției, procentul firelor de păr care nu mai aveau abilități de generare a pigmentului a crescut la aproape 50%.
Cercetătorii au descoperit că McSC-urile trec din starea lor cea mai primitivă de celule stem la următorul stadiu de maturizare, în funcție de locația lor.
Mayumi Ito, cercetător principal al studiului, a declarat: „Pierderea funcției cameleonice a celulelor stem melanocitare ar putea fi responsabilă pentru încărunțirea și pierderea culorii părului”.