Moșii de iarnă 2023. Când sunt și ce tradiții și obiceiuri se respectă în Sâmbăta Morților
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este una cele mai importante tradiții ortodoxe. În această zi, credincioșii dau de pomană pentru sufletele adormiților și respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
Moșii de iarnă marchează începutul Sâmbetelor Morților care sunt în număr de șapte și se vor încheia în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.
Când sunt Moșii de iarnă 2023, potrivit calendarului ortodox
În 2023, sărbătoarea Moşii de iarnă, sau Sâmbăta Morţilor, are loc la data de 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paştelui.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Data la care se prăznuiesc Moșii de iarnă variază în funcție de data la care pică Paștele.
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților
În tradiția ortodoxă, de Moșii de iarnă, creștinii duc la biserică pentru a fi sfințite: prescură, colivă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care se trec numele celor adormiți și lumânări.
Totodată, oamenii aduc la slujbă vase cu mâncare și pachete cu alimente pentru a fi sfințite, după care le vor împărți celor nevoiași.
În anumite zone ale țării, Moșii de iarnă sunt cunoscuți ca Moșii de Piftii sau Sâmbăta Piftiilor.
De exemplu, în Banat, în ziua sărbătorii se mănâncă și se dau de pomană cotoroage, preparat cunoscut în alte zone din țară sub denumirea de piftie sau răcituri.
Din bătrâni se spune că dacă n-ai mâncat piftia în această zi, a doua zi trebuie să le arunci, pentru că altfel va urma o vară friguroasă.
În anumite zone din Transilvania există obiceiul să se dea de pomană inclusiv bucatele preferat de cel pentru care se face pomana, plus o prăjitură denumită „pupi” (chec cu mere).
În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț care se dă celui mai nevoiaș om, cu scopul de a aduce spor, atât celui care primește pomană, cât și celui care o dă.
De Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Cei care încalcă tradiția vor fi pedepsiți „să tremure ca piftia” și „li se va întoarce pomana.”
Rugăciune de Moșii de iarnă
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.”
Restul rugăciunii se poate citi pe doxologia.ro.
Alte sărbători pentru pomenirea morților
Pe lângă Moșii de iarnă, Biserica Ortodoxă mai dedică și alte sâmbete pentru pomenirea morților.
Moșii de primăvară – Sfinții 40 de mucenici;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Sursa: crestinortodox.ro
Etichete:
Dată publicare:
17-02-2023 18:03