MOSII DE IARNA, traditii si obiceiuri.Ce este interzis sa faci in ziua dinaintea Infricosatei Judecati
In fiecare an, in sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, credinciosii aduc la biserica ofrande pentru sufletele celor dragi.
La Mosii de iarna sau Sambata piftiilor, pe 14 februarie, traditia populara spune ca nu e bine sa lucrezi pentru ca risti sa innebunesti sau sa tremuri.
In fiecare an, in sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, credinciosii aduc la biserica ofrande pentru sufletele celor dragi. La Mosii de iarna sau Sambata piftiilor, traditia populara spune ca nu e bine sa lucrezi pentru ca risti sa innebunesti sau sa tremuri.Astfel, in bisericile si cimitirele ortodoxe se face pe 14 februarie pomenirea celor adormiti.
Aceasta zi mai este cunoscuta si sub denumirea populara de Mosii de iarna, scrie basilica.ro. Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiţi. Pe de alta parte, sambata e deschisa spre duminica, ziua Invierii Mantuitorului Hristos.
Conform crestinortodox.ro, mosii de iarna marcheaza inceputul sambetelor mortilor, in numar de sapte, care se vor incheia sugestiv cu Sambata lui Lazar, inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescurea si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc vase cu mancare si pachete cu alimente pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire.
Citeste mai multe pe adevarul.ro