Moșii de toamnă 2022. Ce se marchează în această zi. Tradiții și obiceiuri
Moșii de toamnă se sărbătoresc în fiecare an, în prima sâmbătă din noiembrie. În 2022, sărbătoarea va avea loc pe 5 noiembrie și în toate lăcașurile de cult se va oficia Sfânta Liturghie și Parastasul pentru sufletele adormiților.
Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este una dintre cele patru sărbători pe care Biserica Ortodoxă Română le dedică pentru pomenirea sufletelor celor adormiți.
Biserica Ortodoxă Română a dedicat patru sărbători pentru a pomeni sufletele adormiților noștri. Aceste sărbători au loc sâmbăta și sunt cunoscute în popor, ca moșii de iarnă, moșii de primăvară, moșii de vară și moșii de toamnă.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Sfinții Părinți au ales ziua de sâmbătă pentru pomenirea morților, pentru că în credința ortodoxă se spune că, „sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, că să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că aceasta zi premerge duminicii - ziua Învierii - numita și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei”, potrivit creștinortodox.ro.
În Banat, Transilvania și Maramureș, credincioșii fac pomenirea celor trecuți în neființă pe 2 noiembrie. Sărbătoarea poartă denumirea de Luminația sau Ziua Morților. În noaptea dintre 1 spre 2 noiembrie, credincioșii curăță mormintelor celor dragi și le împodobesc cu flori, în special crizanteme și coronițe de brad, și așează lumânări pe mormânt, pentru ca acestea să le lumineze calea celor care au trecut în neființă.
Semnificația Moșilor de toamnă
Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, moșii reprezintă neamul din care ne tragem, mai exact strămoșii noștri. Iar în Sâmbăta Morților trebuie să ne rugăm pentru sufletele lor, așa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.
Tradiții și obiceiuri
Potrivit credinței ortodoxe, în Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică la Sfânta Liturghie cu pomelnicele pe care le dau preoților. Pe urmă, credincioșii așează pe o masă, coliva, colacii și vinul, pe care le-au adus de acasă pentru a putea fi sfințite în timpul Parastasului. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și lumânări.
În Muntenia, lângă colivă și alimente se pune un bănuț, care după ce va fi sfințit, se va da celui mai sărac om din sat, pentru a-i aduce noroc atât celui care l-a dăruit, cât și celui care l-a primit.
După ce se întorc de la biserică, oamenii merg la mormintele celor dragi, aprind lumânări și dau de pomană. Tradiția spune că este bine să se aprindă cel puțin două lumânări, pentru a încălzi sufletele celor adormiți.
De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dea de pomană mâncare caldă, colaci și colivă.
Potrivit tradiției, de Moșii de Toamnă nu este bine să ne certăm cu cei din jur.
Tot de Moși se spune că oamenii nu au voie să spele și să arunce gunoiul, ca să nu ajungă în mâncarea celor adormiți.
Sursa: crestinortodox.ro
Etichete: romania, sămbăta mortilor, sarbatori,
Dată publicare:
02-11-2022 11:20