Monument dedicat Monicăi Lovinescu și lui Virgil Ierunca, inaugurat în București. Mesajul transmis de Nicușor Dan
Bucureștiul are, de duminică, un monument închinat unor voci puternice ale exilului românesc. Monica Lovinescu și Virgil Ierunca au fost doi dintre cei mai vocali critici ai regimului comunist.
Convingerile lor democratice le-au pus de multe ori viața în pericol, însă nu au renunțat niciodată la ele.
În cinstea lor, Fundația Humanitas a realizat, cu ajutorul sculptorului Virgil Scripcariu, un ansamblu statuar pe care l-a donat orașului București.
Monumentul, amplasat în cartierul Cotroceni, îi infățișează pe soții Monica Lovinescu și Virgil Ierunca uniți de o mantie: lupta impotriva comunismului a făcut din doi, unul. Metalul este plin de crestături - urme ale numeroaselor încercări ale Securitatii de a le curma vocile. Atât de multă iritare stârnea Monica Lovinescu la București, încât, cu o zi înainte să implinească 54 de ani, a fost bătută crunt de teroriști palestinieni plătiți de Securitate.
Virgil Scripcariu, sculptor: "Este o tehnică mixtă. Avem inox, bronz, beton. E o perioadă de elaborare a conceptului și o perioadă de punere în operă. Aceste perioade au durat cam un an".
Dintr-un pom alăturat, statuia celor doi soți e supravegheată de un grup de harpii, monștri mitologici cu trup de pasare și cap de om. Artistul admite că unul dintre chipuri este al doctorului Constantin Bălăceanu - Stolnici, dovedit în 2007, de CNSAS, colaborator al poliției politice comuniste.
Gabriel Liiceanu, scriitor: "E foarte frumos cum uneori istoria e vicleană sau își bate joc de noi. Anul acesta a fost centenarul lui Bălăceanu - Stolnici, sărbătorit cu mare fast, cu cuvinte frumoase la adresa acestui om care are pe conștiință moartea directorului liber al Europa Liberă, Vlad Georgescu".
Celelelate patru figuri sunt ale unor persoane care au supravegheat Europa Liberă la ordinul Securității.
Bărbat: "E foarte bine că arată așa, că nu e pur și simplu un bust sau o statuie".
Femeie: "Am o părere foarte buna, excelentă. Este foarte bine venit".
îngrijirea grupului statuar va fi în sarcina Primăriei Capitalei.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "E foarte important ca noi să ne cunoaștem istoria și mai ales ca tânăra generație să-și cunoastă istoria, pentru că nimeni nu credea ca o să vină comunismul și a durat 50 de ani".
Voci remarcabile ale exilului românesc, intelectualii Monica Lovinescu și Virgil Ierunca au trăit la Paris, după ce au cerut azil politic in Franța. Ambii au intrat în conștiința românilor prin rubricile realizate împreună la postul de radio Europa Liberă.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, nicusor dan, Cotroceni, statuie,
Dată publicare:
18-12-2023 09:18