Anul Monica Lovinescu, marcat printr-o gală specială la Ateneul Român

Gala Monica Lovinescu

Pentru a marca o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, Fundația Humanitas Aqua Forte și Editura Humanitas au propus un exercițiu de admirație și aducere aminte.

Organizatorii au pregătit o agendă bogată în evenimente desfășurate de-a lungul întregului an 2023 – ANUL MONICA LOVINESCU, al căror punct culminant va fi ziua de 19 noiembrie.

La ora 19.00, la Ateneul Român va avea loc Gala Monica Lovinescu.

În deschiderea Galei violonistul Valentin Șerban, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianistul Dragoș Dimitriu vor interpreta Adagio op. post. 148 D897 (Notturno), de Franz Schubert.

Vor urma dialogul dintre Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici cu tema „Despre memorie ca datorie“, decernarea Premiului „Monica Lovinescu“ de către președinta juriului, Ioana Pârvulescu, și lansarea albumului centenar Monica Lovinescu: O viață, o voce, un destin, o biografie ilustrată realizată de Cristina Cioabă.

Partea a doua a evenimentului va cuprinde Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră, de Ludwig van Beethoven, în interpretarea pianistului Florian Mitrea și a Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de Gabriel Bebeșelea.

Gala Centenarului Monica Lovinescu la Ateneul Român va fi prezentată de Marina Constantinescu.
Partenerul principal al Fundației Humanitas Aqua Forte în realizarea Centenarului Monica Lovinescu este compania Dedeman.

Biletele pentru Gală pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook.ro.

„Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au pătruns în constelaţia mea umană mai întâi ca o «voce». Ei deveniseră o funcţie, erau răzbunarea părţii noastre care nu ajungea să se rostească. Ce «cuplu» formidabil au alcătuit ei cu noi! Istoria ne transformase în infirmi ai expresiei; ei ne înapoiau darul cuvintelor. Ce terapie formidabilă a însemnat pentru noi prestaţia lor! Să am curajul să-ntreb ce-am fi fost fără Monica Lovinescu? N-a venit oare momentul, măcar acum, la centenarul nașterii sale, să ne aducem aminte cât de mult îi datorăm și cât de puțin i-am onorat memoria?“ — GABRIEL LIICEANU

„Lupta ei a fost nu atât pentru o literatură frumoasă, cât pentru o societate de caractere. Pe ele le căuta și după apariția lor tânjea. «Trăiți frumos» însemna, pentru ea, trăiți drept, trăiți în acord cu exigențele demnității. Caracterul a fost criteriul suprem care a ghidat viața Monicăi Lovinescu. Acesta a fost «curajul fizic în fața morții» pe care Monica Lovinescu l-a profesat toata viața.“ — HORIA-ROMAN PATAPIEVICI

Jurnalistă și însemnat critic literar în perioada de după război, Monica Lovinescu a fost cea mai importantă voce feminină a exilului românesc. A absolvit Facultatea de Litere din Bucureşti în 1946 și a lucrat ca asistentă a lui Camil Petrescu la Seminarul de Artă Dramatică (1945). Încă din vremea tinereții a publicat pagini literare, cronică dramatică etc. în cele mai importante reviste culturale ale vremii (Revista Fundaţiilor Regale, Kalende, Vremea, Democraţia). În 1947, anul când în România s-a instaurat definitiv regimul comunist, tânăra scriitoare a obţinut o bursă a statului francez şi a plecat la Paris în condiţii de călătorie riscante, pe care le-a descris în memoriile sale și pe care, de-a lungul mai multor decenii, le-au înfruntat mii de români care au ales libertatea. Imediat după abdicarea forţată a Regelui Mihai I, a cerut azil politic în Franţa.

După 1990, cărţile Monicăi Lovinescu au fost publicate constant la Editura Humanitas, în principal cronicile literare citite la radio (șase volume de Unde scurte, 1990–1996), precum și cele scrise pentru România literară (volum intitulat Diagonale, 2002, 2010). La apa Vavilonului (1999, 2001, 2008, 2010, 2023) este una dintre cele mai importante scrieri memorialistice de exil. Eseurile sale politico-istorice au fost antologate în volumul Etica neuitării (2008, 2023). Cele șase volume de Jurnale, publicate în timpul vieţii (2002–2006), au fost urmate de ediţia postumă, într-un volum, intitulată Jurnal esenţial (2010, 2022, 2023) și de Jurnal inedit, 2001–2002 (2014). În 2014 și 2023 a apărut și O istorie a literaturii române pe unde scurte, 1960–2000 (antologia celor mai importante texte ale autoarei despre literatura română sub comunism). Monica Lovinescu a scris primul roman distopic din literatura română, Cuvântul din cuvinte.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Simona Halep a plecat definitiv din România! În ce țară s-a mutat
Citește și...
Concert Roisin Murphy la Timișoara, la finalul anului în care a fost Capitala Europeană a Culturii
Concert Roisin Murphy la Timișoara, la finalul anului în care a fost Capitala Europeană a Culturii

Anul special al Timișoarei se apropie de final. Patru zile de evenimente vor încheia oficial programul Capitală Europeană a Culturii. În tot anul, plin de spectacole, expoziții și diverse manifestări culturale, în oraș au ajuns sute de mii de turiști.  

TM 2023. Ziua națională la teatru
TM 2023. Ziua națională la teatru

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara sărbătorește Ziua Națională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, în cadrul evenimentului „1 Decembrie Cultural”.

Langoșul ar putea ajunge și în restaurantele din Timișoara. Cum se prepară în Capitala Europeană a Culturii
Langoșul ar putea ajunge și în restaurantele din Timișoara. Cum se prepară în Capitala Europeană a Culturii

Deliciosul langoş umplut cu brânză și azvârlit apoi în ulei încins este cel mai căutat produs de cei care vizitează Timişoara. Pare gustarea perfectă între două evenimentele culturale.  

Recomandări
Cum au reușit să păcălească Starea Civilă interlopii care se căsătoreau cu forța cu bătrâni fără moștenitori
Cum au reușit să păcălească Starea Civilă interlopii care se căsătoreau cu forța cu bătrâni fără moștenitori

Caz cutremurător petrecut în Capitală! O familie a sechestrat bătrâni, dar și bolnavi cu dizabilități fizice sau psihice, pentru a le lua casele.

„Războiul e complicat”. Zelenski, prins ca într-o menghină. Cele două variante pe care le mai are în fața Rusiei
„Războiul e complicat”. Zelenski, prins ca într-o menghină. Cele două variante pe care le mai are în fața Rusiei

Prins ca într-o menghină între impasul contraofensivei și posibila sistare a ajutorului american, președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să ia o decizie.

Mircea Geoană, în topul preferințelor românilor la prezidențiale. Cum stau Ciolacu și Ciucă, dar și ce loc ar obține Șoșoacă
Mircea Geoană, în topul preferințelor românilor la prezidențiale. Cum stau Ciolacu și Ciucă, dar și ce loc ar obține Șoșoacă

Mircea Geoană e pe primul loc într-un sondaj asupra intențiilor de vot ale românilor. După el, urmează Marcel Ciolacu, iar Nicolae Ciucă, pe locurile codașe.