"O istorie a literaturii romane pe unde scurte", cartea care transeaza politicul si esteticul in literatura nationala recenta
Autoare a aproape 20 de volume, Monica Lovinescu vine de aceasta data cu o descriere a peisajului ideologic al secolului trecut: "O istorie a literaturii romane pe unde scurte, 1960-2000".
De la Calinescu, Arghezi, Bacovia, pana la Eugen Barbu, Marin Preda sau Marin Sorescu, niciun poet sau prozator de seama nu este uitat de autoare. Sunt trecuti in revista si eseistii Lovinescu, Manolescu, precum si comtemporani ca Mircea Cartarescu.
Astfel, Monica Lovinescu reuseste sa acopere mai bine de doua treimi din secolul 20 al literaturii romane, facand o incursiune bine documentata printre scriitorii care si-au pus amprenta asupra acelor vremuri. Mai mult, autoarea separa succesele literare ale celor mentionati de viata personala mai mult sau mai putin controversata a acestora.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Monica Lovinescu aduce in discutie in paginile acestei carti aspectele mai putin stiute ale vietii scriitorilor, si reaminteste cititorilor de anumite confirmari ale presei internationale asupra operelor romanesti (de exemplu, interviul pe care Eugen Barbu l-a dat pentru L’express). Mircea Eliade, in schimb, este taxat pentru megalomanie si indrazneala de a se compara cu Goethe.
“Intelegerea Monicai Lovinescu, nu numai in termeni de rezistenta anticomunista si de politizare a literaturii, ci si de critic si istoric literar propriu-zis cred ca se impune odata cu aceasta aparitie”, este de parere Dan C. Mihailescu.