Mișcări spectaculoase pe cer în 2024. Vom putea vedea timp de două săptămâni o cometă de după Soare
Vor fi mișcări spectaculoase pe cer în 2024: o eclipsă parțială de Lună, obișnuiții meteori din august și decembrie, dar și câteva fenomene rare.
Cel mai frumos, spun astronomii, va fi apariția unei comete de după Soare extrem de strălucitoare, pe care o vom putea vedea timp de două săptămâni. Este prima și ultima dată când va putea fi admirată de pe pământ.
Este un an în care vom putea vedea de mai multe ori pe cer planete una lângă alta.
Adrian Șonka, astronom: „Avem o apropiere foarte frumoasa intre Jupiter și Marte în luna august, toată noaptea, după miezul nopții doua planete strălucitoare una lângă alta pe cer, spectaculos. Tot în luna august se întâmplă câteva lucruri interesante cu luna, o să treacă peste Saturn, luna se mișcă și mai repede pe cer decât planetele și uneori le acoperă, pe 21 august o să îl acopere pe Saturn iar pe 22 pe neptun, foarte frumos din partea lunii că anul acesta acoperă 2 planete la o zi depărtare. Planeta Saturn o să înceapă să se vadă pe cer seara, anul acesta dar și la anul o să pățească ceva interesant, se vede fară inel aproape, și fenom asta se petrece la fiecare 14 ani.”
Pe 18 septembrie, o eclipsa parțială de luna vă putea fi admirata din Romania, în același timp cu răsăritul soarelui.
Adrian Șonka, astronom: „Dimineața, pe la ora 5-6, luna o să intre în umbra pământului, o vom vedea foarte aproape de orizont, apunând, și colorata diferit fata de cum e ea, chiar în momentul în care rasare și soarele. Și o să vedem o eclipsa parțială de luna în Romania împreună cu răsăritul de soare! În luna aprilie, o să avem în primele doua săptămâni o cometa pe cer, care se apropie de soare la fiecare 71 de ani, nu a mai fost văzută de 71 de ani, s-ar putea să se vadă cu ochiul liber.”
Poate cel mai frumos eveniment astronomic al anului este apariția unei comete extrem de strălucitoare în toamna, care va putea fi observata timp de doua săptămâni. A venit de departe că să ne facă să ne uităm pe cer, va fi prima și ultima ei trecere pe lângă Soare și se pare că va deveni atât de strălucitoare încât se va vedea lejer cu ochiul liber. Va fi la cea mai mică depărtare de Soare pe 24 septembrie, dar va atinge strălucirea maximă când va fi lângă Pământ, începând cu 14 octombrie, când vă apărea înspre vest seara.
În acest an Luna va trece printre stelele din roiul stelar Pleiade şi vom putea vedea cum va acoperi multe dintre ele. Ultima oară Luna a vizitat Pleiadele în anul 2011.
Iar dacă treceți pe la Observatorul Astronomic din Bucuresti, la fiecare 3 luni puteți să admirați ceva diferit.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: fenomen astronomic, pamant, soare, cometa, observator astronomic,
Dată publicare:
08-01-2024 08:39