Meșterii buni sunt tot mai greu de găsit în România. Școlile profesionale se zbat să atragă elevi
În timp ce pentru un meșter bun oamenii așteaptă cu săptămânile, iar ospătarii învață din mers cum să se poarte cu clienții, directorii școlilor profesionale se zbat să atragă elevi.
În mod normal, tinerii de la liceele de profil fac practică și primesc burse de la firme din domeniu, la care se pot angaja după absolvire.
Mai nou, există oferte inclusiv pentru cei care termină clasa a 8-a.
Cristian este în clasa a 10-a la un liceu cu profil tehnologic dual din Bucureşti. Este pasionat de bucătărie şi postează pe reţelele sociale fotografii de la stagiile de practică la care a participat în România şi în străinătate.
Speră că îi va convinge şi pe alţii să îi urmeze exemplul.
Cristian Marin, elev: "Am primt tot felul de mesaje - cum e acolo, vreau să merg şi eu, că e tare - ajută copilul să mai vadă şi alte locuri de muncă, alţi oameni".
Şi pe Maria am întâlnit-o la Târgul de meserii. Învaţă la un colegiu tehnic, şi se pregăteşte să devină electrician auto. După ce capătă experienţă, speră să îşi deschidă propriul service.
Maria Ichim, elevă: "Tatăl meu a tot schimbat mașini de toate felurile, toate mărcile, se stricau, el le repara, iar eu stăteam pe lângă el, fiind fata lui. De când am intrat la liceu a început să mă pasioneze foarte mult și să mă implic și să cunosc lucrurile”.
Cornelia Mitran, director de resurse umane al unei companii: "Pe piaţa forţei de muncă foarte rar mai găseşti persoane calificate. De exemplu, din generaţia care a terminat anul trecut, 40% ne sunt colegi acum".
Învățământul dual le permite elevilor de la şcolile şi liceele profesionale să intre mai repede în contact cu companiile private. Astfel scoala poate încheia acorduri de colaborare cu firme mari, care le oferă tinerilor sprijin financiar, prin burse, și profesional, prin specialiști de la care să învețe. În acelaşi timp privaţii au un cuvânt de spus în legătură cu numărul de specializări dintr-o şcoală în raport cu nevoile pieţei.
Cele mai implicate sunt companiile din domeniul auto, care pregătesc mecanici, şi cele din turism.
Cerasela Pichineru, directorul de resurse umane al unui hotel: "Din fericire, şi n-au fost puţine cazuri, ei au dorit să încheie contracte de muncă cu noi, pe termen determinat, sau pe termen mai lung."
Acest sistem de învăţare poate fi avantajos pentru elevi - pentru că le oferă siguranţa unei slujbe. Iată cât poate câştiga un mecanic auto ieşit de pe băncile unui liceu tehnologic.
Maria Ichim, elevă: "Undeva la 3500-4500 de lei, cam aşa ar fi venitul, însă pe parcurs o să avansăm, poate la 5 mii, 6 mii".
Anul trecut s-au înscris în învăţământul profesional, dual şi liceal tehnologic în jur de 25 de mii de elevi.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, elevi, mesteri, scoli profesionale,
Dată publicare:
19-04-2022 07:51