Mărțișorul, simbolul primăverii. Toată lumea a căutat în magazine cadoul perfect pentru 1 Martie
Sâmbătă vine primăvara, așa că vineri, toată lumea a căutat în magazine, librării și piețe, mărțișorul perfect.
De la clasica broșă în formă de coșar ori trifoi, la bijuterii cu pietre prețioase, până la ciocolată, băuturi și cafea, toate vor avea șnur alb-roșu, semn că este din nou martie în calendar.
Pentru unii bărbați nu a contat că 1 Martie pică anul acesta într-o zi nelucrătoare, așa că și-au pregătit stocul pentru colege și familie. De pildă, acest domn care este profesor are de cumpărat 80 de mărțișoare.
Vasile Grecu: „Pentru soție, soacră, fiică, colege de serviciu. Sunt profesor la o școală și suntem 100 dintre care vreo 80 doamne. Brățări, bufnițe, ghiocei, animaluțe.” Reporter: „Ne puteți spune cât ați cheltuit?” Vasile Grecu: „Încă n-am terminat, vreo 200 până acum.”
Mărțișoarele sunt ceva mai ieftine ca în alți ani pentru că în ultima săptămână vremea i-a ținut departe pe clienți. Pe de altă parte, cu gândul la surpriza pe care o vor face partenerei, au fost și domni care nu s-au uitat la prețuri. Și mărțișoarele comestibile sunt apreciate. Delicate, împachetate în cutii care îți iau ochii, și prinse cu un șnur alb-roșu, mărțișoarele din ciocolată au întotdeauna succes.
Anca Codreanu, managerul unui magazin de ciocolată: „Merg foarte bine, cele cu o pralina, două, patru praline, iar cei care au vrut să impresioneze au ales cutia black big, care are aproximativ 100 de praline.”
La Timișoara, anul acesta, autoritățile au autorizat pentru vânzarea de mărțișoare doar artiști și absolvenți ai unor școli de artă. Fiecare stand poartă o semnătură, de la tablouri în miniatură pictate manual, până la fețe zâmbitoare create din materiale ușor de modelat ori bucățele de lemn atent sculptate.
Tibor Inași, artist: „Le place că e cumva o jucărie mai mult și are o utilitate după. În ultimii ani se dă o a doua funcție mărțișorului pentru a nu-l avea undeva rătăcit.”
Cumpărător: „Le aleg în funcție de persoană, trebuie să fie unice, să fie speciale, să se potrivească cu ceva din viața ei.”
În alte orașe, cei care au vrut să vândă mărțișoare au licitat pentru spații. Municipalitatea din Oradea va încasă, astfel, aproximativ 65.000 de euro.