Machete uriașe și luminoase ale Lunii și planetei Marte, expuse în Cluj și Iași

Dată publicare: 20-03-2021 08:47
Dată actualizare: 20-03-2021 13:29


Luna şi planeta Marte i-au încântat vineri seară pe locuitorii din Cluj şi din Iaşi. Nu vorbim despre adevăratele astre, ci de copii foarte bine realizate.

Un artist britanic le-a recreat la dimensiuni uriaşe şi le-a expus la noi în țară. Sute de oameni au venit să admire machetele luminoase. Pentru unii, experienţa a fost ca o călătorie în spaţiu.

Macheta artistului britanic, expusă la Iași, are şapte metri în diametru, cântăreşte 150 de kilograme şi reda în detaliu suprafaţa astrului, la o scară de 1 la 500 de mii.

Ideea proiectului a apărut în urmă cu 15 ani. Artistul britanic a aşteptat ca tehnologia de printare să evolueze şi să-i permită punerea în practică. Macheta prezintă şi partea întunecată a Lunii.

În acelaşi timp, în Cluj, localnicii s-au adunat să vadă planeta Marte, expusă pe pontonul Lacului Gheorgheni. Surpriza a fost şi mai mare când a venit ninsoarea.

Planeta Rosie este o instalație de lumină cu un diametru de 7 metri şi a fost realizată după imagini de la NAŞA. Fiecare centimetru reprezintă 10 kilometri din suprafața planetei şi fascinează prin precizie şi lumina.

Cele două lucrări sunt expuse până în 28 martie. Accesul publicului este gratuit. Organizatorii spun că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru siguranţa vizitatorilor şi păstrarea distanţei fizice.

Tags: luna, marte,


VIDEO PROTVPLUS.RO