Lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Ce au descoperit specialiștii
Căutarea fericirii a fost întotdeauna o parte integrantă a vieții umane. Știința a făcut progrese semnificative în înțelegerea factorilor care contribuie la satisfacția noastră.
Pentru a fi fericiți nu trebuie să cumpărăm cât mai multe lucruri materiale, ci să investim în experiențe, cheltuieli prosociale și să ”cumpărăm” timp, relatează newtraderu.com.
Cum ne fac experiențele mai fericiți
Preferați bunurile materiale sau experiențele? Potrivit cercetărilor, experiențele sunt calea pe care trebuie să o urmezi dacă fericirea este scopul tău final. Psihologii Thomas Gilovich și Amit Kumar de la Universitatea Cornell au efectuat numeroase studii care demonstrează că experiențele aduc mai multă fericire decât bunurile materiale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Amintirile noastre fac parte din ceea ce suntem și ne place să le împărtășim cu cei dragi. În schimb, bunurile materiale se pot deprecia în timp și pot fi chiar înlocuite cu altele noi.
Experiențele oferă fericire în mai multe etape - înainte, în timpul și după ce am avut parte de acestea. Evenimentul în sine oferă plăcere, iar ulterior, amintirile pot fi retrăite, ”prelungind” sentimentul de fericire. Așadar, luați în considerare aceste aspecte atunci când aveți de ales între un nou gadget și o excursie la munte.
Ce înseamnă cheltuieli prosociale și cum ne fac mai fericiți
Psihologii și economiștii au găsit o legătură puternică între cheltuielile prosociale și fericire. Acest tip de cheltuieli se referă la activități precum donarea unor obiecte sau organizarea unor acte caritabile. Un studiu citat de profesorul Elizabeth Dunn de la Universitatea din British Columbia arată că oamenii au raportat o fericire semnificativ mai mare atunci când au cheltuit bani pentru alții, mai degrabă decât pentru ei înșiși.
Cum să ”cumperi” timp
Trăim în fiecare zi într-o continuă agitație, iar timpul ne ajunge din ce în ce mai puțin. Atunci când suntem pe grabă sau presați de timp, stresul, nefericirea se accentuează. Conform cercetărilor recente făcute de specialiști, s-a dovedit că folosirea banilor pentru a câștiga timp poate crește nivelul de fericire. De exemplu, să angajăm o persoană care să ne ajute la curățenie sau să plătim pentru un serviciu de livrare.
Într-o serie de experimente realizate de profesorul Ashley Whillans de la Harvard Business School, oamenii care au cheltuit bani pentru a-și cumpăra timp au raportat niveluri mai mari de fericire decât cei care au cumpărat bunuri materiale. Acest efect a fost observat indiferent de nivelul veniturilor. A cumpăra timp înseamnă a evita activitățile care nu te fac fericit și astfel îți rămâne mai mult timp pentru a face ce îți place cu adevărat. Banii nu pot cumpăra în mod direct fericirea, dar pot fi folosiți strategic pentru a ne îmbunătăți starea de bine.
Investește în învățare și dezvoltare personală
Învățarea pe tot parcursul vieții și îmbunătățirea stării de bine duc adesea la dezvoltarea personală, la creșterea încrederii în sine și un sentiment de împlinire, adică la fericire. Cercetările au arătat că oamenii care învață continuu și se provoacă pe ei înșiși sunt mai fericiți și mulțumiți de ceea ce fac. Acest lucru se datorează faptului că învățarea lucrurilor noi poate stimula producția de dopamină în creier, ceea ce duce la creșterea motivației și a plăcerii.
Sănătate și bunăstare
Investiția în sănătatea fizică și bunăstarea ta poate contribui, de asemenea, în mod semnificativ la fericirea ta. Acest lucru ar putea însemna, de exemplu, cheltuieli pentru un abonament la sală sau investiția într-o saltea bună pentru un somn calitativ și odhnitor.
Relații de calitate
Puteți investi în experiențe care vă întăresc conexiunile cu alți oameni. Mersul la restaurant cu un prieten, planificarea unei vacanțe în familie sau chiar surprinderea unei persoane dragi cu un cadou poate accentua legăturile dintre oameni, ceee ce duce la fericire.
Pentru fiecare dintre noi, fericirea este o călătorie care poate avea o altă destinație. Specialiștii au făcut aceste recomendări oamenilor care își doresc să fie mai fericiți, însă ceea ce aduce bucurie unei persoane poate să nu aducă neapărat bucurie alteia.