Localizarea apelurilor 112, îmbunătățită pentru smartphone-uri, de la jumătatea lunii martie
De la jumătatea lunii martie, toate telefoanele mobile care se vând în Uniunea Europeană, trebuie să fie compatibile cu un sistem ce permite localizarea rapidă și precisă a celor care apelează numărul de urgență 112.
Deținătorii aparatelor nu trebuie să instaleze nicio aplicație: serviciul de localizare pornește automat și se oprește la terminarea apelului. Poziția persoanei este stabilită cu ajutorul sistemului satelitar de navigație globală Galileo și trimisă prin SMS către dispeceratul 112.
Cazurile în care care echipele de salvare au bâjbâit în căutarea unor oameni care aveau nevoie ugent de ajutor nu sunt puține în România. Fie că vorbim de copii, care nu puteau indica locul în care se află, ori de oameni rătăciți în zone necunoscute lor.
Dan Popescu, salvamont Sibiu: „Dacă am avea un accidentat într-o zonă de genul acesta, câțiva kilometri pătrați trebuiesc acoperiți prin periere, să zic așa, cu un efectiv mare de persoane. Timpii sunt foarte mult dilatați în căutare. Poziționarea lui este cam imposibilă prin tehnologia actuală.”
Până acum, în cazul unui apel la 112, localizarea se făcea cu ajutorul unei tehnologii bazate pe aria de acoperire a unui turn de rețea celulară, așa numitul cell-ID.
În acest caz, precizia variază de la doi până la zece kilometri, ceea înseamnă ore și chiar zile de căutari
Mai nou, și România a implementat tehnologia AML - de Localizare Mobilă Avansată - care permite transmiterea informațiilor de localizare cu o mai mare acuratețe, care poate ajunge până la câțiva metri.
Tehnologia AML folosește constelația de sateliți Galileo, dezvoltată de Agenția Spațială Europeană.
Sistemul satelitar de navigație globală, în valoare de 10 miliarde de euro, funcționează de la sfârșitul anului 2016, iar la începutul anului viitor va deveni complet operațional.
Cosmin Nistor, reprezentant al Agenției Spațiale Române: „Când ai probleme și formezi 112, telefonul îți calculează o poziție utilizând atât celula de telefonie mobilă în care te afli, care are o precizie destul de slabă, poate figura și la 10 km, cât și semnale GNSS, în special Galileo și atunci poziția aceasta integrată o transmite prin SMS operatorilor 112, pentru a fi ușor de localizat.”
Protocolul AML funcționează numai în situațiile în care solicitați ajutor la numărul de urgență 112
După terminarea apelului, serviciul se oprește automat și nu mai generează date de localizare.
Sistemul funcționează numai pe telefoanele compatibile, dacă bateria este încărcată la peste 10% din capacitate. În plus, este bine ca apelantul să fie în spațiu deschis și să orienteze aparatul către cer.